30 nov. 2012

Majorer bak

 Vi böjrade morgonen med mys i vårng till bollibompa. Frukost intogs i pyjamasen. Sen började vi baka min farmors gamla jul kaker som heter "Majoner" min mamma minns inte vad det var för kaka men jag har tagit receptet från min faster Monika och hon har nämligen farmors alla recept. 
De är så att min farmor och farfar ägde en gång i tiden ett konditori. Och hos henne fick man dom godaste kakor, tårtor, massa olika bakverk och bröd du kan tänka dig. Inte nog med det hon gjorde egen glass och ostkaka med såå gott.
Hon är död sen några år tillbaka.Och jag kan idag ångra att jag inte var mer intresserad av att stå med henne och baka som barn.... måste ju ändå fått intresset från nån!

Nåja det är svinkallt ute och ja är riktigt glad för det,så trött på allt regn. Nu blir det fint till advent.

Sen när vi lagt lilleman som fick sova inne idag, gjorde vi rocky road ett stående julgodis här hemma hos oss.Även lite mer julgrupper det vill man ha liksom på varje bord eller fönster de doftar ju så gott från hyasinterna om man nu tål dom.

Ja kan tycka att dagarna går ganska snabbt nu för varje dag har man nåt projekt eller jobbar eller ska göra nåt/träffa nån. De är grymt kul men tar oxå på energin så här års med ett mörker som kommer redan efter kl tre nu på dagarna. De är så mysigt att man har stjärnor, levande ljus, brasan och stakarna som ljusar upp det hemma. Men eftermiddagarna är ändå värst,då går alla på halv tank och det är mycket olika viljor samt orkar man oftast inte hålla igång hela dagen... vi prata just om det när vi var i bakstugan i mån min vän Elin och jag. Då kom nämligen hennes man och deras barn på besök och tog en fika och dega lite, ni som varit i stugan fattar ju hur liten den är och att det inte finns några element utan allt värmer du på vedspisen som vatten till te och kaffe tex. Det är som ett gammalt kök där inne där man bakar det finns en dålig gammal radio endast. Så charmigt! I allfall då prata vi om hur det var förr i tiden, då va samlingsplatsen köket för där var värmen och där det "hände" idag är det tv rummet hos de flesta... visst på den tiden fanns det inte tv men tänk va upptagna vi är idag mot för bara 50-60 år sen inte ens så länge sen.... nu ska man va uppkopplad och "veta" allt och vissa verkar må dåligt om dom inte vet va som hänt på en dag på Fb eller vilka sior man nu är inne på Instagram, twitter eller gifBoom sen alla serier på tv, magazin, mode,barnens värd med vad man ska ge och göra i uppfostring etc ect. Man blir trött bara jag rabblar detta. Va gjorde man förr undrade vi?! Man diskuterade kanske mer, läste mer, gjorde handarbeten, var mer närvarande med sina barn,umgicks kanske mer med vänner? Ja vet inte men nåt sånt måste dom gjort om dom inte bara sov mer. Va skönt kom vi fram till eller hur?
Vi har kanske lite och lära där i bakstugan i Ruus!!!

Vi blev bjudna till familjen Molin  en skön fredag kväll som denna. Hon hade dukat så vackert och det var riktigt juligt där hemma. Sånt där mys som  passar  så bra in på detta underbara lilla torp. Kolla bara den fina mossa hon lagt i hela burspråk sen levande ljus och lite änglar på det. Jätte charmigt! Måste säga att jag är lycklig som oxå bor i ett sånt här charmigt gamalt trä hus från sekelskiftet. De finns inte nåt vackrare med jul i såna hus.

Barnen hade hon dukat lika vackert till och dom var jätte duktiga på äta, sen att dom var mutade till att få fredagsmys är en helt annan historia ... en trevlig kväll med massa skratt,diskutioner och gamla minnen.Barnen lekte så bra så vi kunde sitta själva och fika och snacka. Tack hörrni det var riktigt gott och jätte trevligt som vanligt när vi ses    





    


 God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar