26 okt. 2015

Cellmenbranet

Jag läste så intressant om Cellmenbranet och det är som en cells avgränsning mot omvärlden. Det är så att menbranet skyddar cellen.Ungefär liknande som huden är för människan.

Man ska inte ha för hårt cellmenbran som inte släpper igenom näring. Cellmenbranet behövs för att skydda cellens innehåll. Utsidan av cellen är annorlunda än insidan.
Utsidans miljö varierar beroende på var vi är någonstans,salthalter,vatten,skadliga ämnen,organiska föroreningar och olika saker som varierar i omgivningen.

Insidan av cellen däremot är väldigt konstant och inehåller DNA (cellens arvsmassa), massvis med proteiner som används för att ge cellen struktur,enzymiska aktivitet.

Cellmenbranets viktigaste funktion är att vare en selektiv barriär som bara släpper igenom mycket specifika ämnen, åt specifika håll.

Ju mer mättat fett det är i ett membran, desto fastare är membranet. Omvänt, ju mer fleromättat fett det är i ett membran, desto mer flytande blir membranet. Omega-3DHA är den mest fleromättade fettsyran i kroppen med sex dubbelbindningar, och gör mer än något annat fett för att främja membranets fluiditet.

Celler med låg DHA i sina membran (och högre fasthet) har onormal receptorbindande kapacitet. I vissa fall yttrar sig detta som en starkare bindning, vilket orsakar överdriven respons på hormoner. Ett exempel är angiotensin, ett hormon som gör att blodkärlen drar ihop sig, och ökar blodtrycket. Ökat intag av DHA ökar cellmembranens fluiditet, återställer normal receptorfunktion och affinitet för angiotensin. Detta bidrar till att förklara varför fiskolja sänker blodtrycket vid högt blodtryck.

Med andra hormoner, försämrar överdriven fasthet receptorbindning. Serotonin ärett hormon som reglerar kroppstemperaturen, tarmrörelser, humör, sömn, sexualitet, aptit och kognitiva funktioner som minne och inlärning.

Låga nivåer av serotonin är kopplade till depression, ångest och migrän, och effekterna av serotonin minskar när serotoninreceptorer degraderas. Forskare tror att detta skulle kunna förklara sambandet mellan låga marina omega-3 DHA nivåer och PMS och depression, samt högt blodtryck och bröstcancer.

Ett annat viktigt exempel är insulin. Celler med minskad membranfluiditet har visat sig vara insulinresistenta, eftersom insulininte längre kan bindas till dess receptorer på cellytan. Insulinresistens spelar en viktig roll i utvecklingen av hjärtsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och centralfetma. En kolhydratrisk kost anses påverka utvecklingen av insulinresistens, inte bara på grund av en alltför stor glykemisk belastning, utan också för att överskott av glukos omvandlas till mättat fett i kroppen,vilket ökar nivåerna av mättat fett i cellmembranen och därmed också cellmembranens fasthet.

Vid plasmaprofilering av vuxna icke-diabetiker korrelerar plasmatriglycerider, som huvudsakligen innehåller mättade- eller enkelomättade fettsyror, positivt med insulinresistens, medan triglycerider med huvudsakligen marina essentiella fettsyror EPA och DHA korrelerar negativt.

En pro-inflammatorisk fettsyraprofil från en obalanserad och pro-inflammatorisk kost kan dramatiskt öka delta-6 och delta-5 desaturas-aktiviteten  och leder generellt till ökad omega-6 arakidonsyra (AA) syntes och en större tendens till inflammatoriska tillstånd.

Man kan mäta sitt Index på sitt Cellmenbran genom ett blodtest och man "ska " ligga nånstans 4:1 för att man ska ha ett mjukt menbran som tar upp näringen.

Kram / C



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar