28 feb. 2013

Boeuf bourguignon


Jag har länge varit sugen på denna maträtt sen jag såg en film med Jennifer Lopez där hon åt den, så Fransk den är hade ett gott surdegsbakat bröd suttit fint, men jag orkade inte baka utan tog ett annat bröd till. Sen fick jag koka potatis till resten av familjen. Underbart gott och så lätt att göra.

Som  vanligt gör jag inte efter ett recept till punkt och pricka men här kommer det som jag gjorde.

Recept:
  • 1,5 kilo nötkött (grytbitar)
  • 4 morötter
  • 2 gula lökarg
  • 400g  champinjoner
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 lagerblad
  • 2 tsk timjan
  • Salt och nymalen peppar
  • 2pkt bacon (helst sidfläsk) men man tar det man har
  • 100 g schalottenlök (eller steklök), modell mindre
  • 1 morot
  • Eventuellt 0.5-1 dl rödvin (helst Bourguignon) men ica´s mtlagningsvin går utmärkt
  • Färsk timajan till ganering
Jag gjorde så att jag började med att bryna köttbitarna. Sen stekete jag lök,morötter och vitlök. Sen blanda jag i allt i grytan och tillsatte tomatpure och vin sen fick det koka en timme. Medan stekte jag champinjoner givetvis färska. och resten av lök och bacon, blanda i det efter en timme och sen ska de stå helst i flera timmar men minst tre. Mitt stod på i 6 timmar och jag njöt sen av ett kött som trilla sönder.... min man var över lycklig när han åt kul att det är uppskattat.

Ett gott,smart,nyttigt, lätt alternativ till mat!

Jag har sen gosat med min son,putsat fönsterna nere för när solen slår in ser man alla små händer som är överallt. Dom står gärna i fönstren och de är rätt komiskt för jag gillade att titt ut när jag va liten. Kunde stå i fönstren och titta på allt och ingenting.

Men när jag var klar kändes de som jag fick en febertopp... helt matt blev jag. Har grym hosta på nätterna med, i natt fick jag gå upp och ta lite morfin för att somna som de är i Cocillana.Så detta influensa skit är jag rätt trött på nu, men alla man pratar med verkar ha legat läänge eller så har barnen haft det.... så det är väl så här trist, bara vänta ut det!

Annars en lugn skön dag,min man har varit på kurs och älskade Estelle på dagis. Matteo och ja har pusslat nya pippi pusslet och lekt med pippi såklart. 

Ska be min man att massera mig ikväll, så fort ja stressar eller lyfter och bär fel så får jag min inflammation som ett brev på posten. Som min massör sagt att det kommer från ryggen men sätter sig i ena skinkan och korsryggen. Det gör ont och jag gillar det inte. Ska ju ha barnkalas här på lördag för Matteo så jag har fixa lite goda saker till dom. Gjort de väldigt lätt för mig.... men av erfarenhet så äter inte barn tårta och knappt nåt annat än chokladbollar och godis. 

Nä, jag ska nu ta en kopp te få massage och koppla av. Unna dig nåt du med ikväll det är du värd!

Kram♥ 

 


27 feb. 2013

Matteo 2

Idag  firar vi vårt charmtroll Matteo. Han fyller 2 år och jag kan inte fatta vart dom åren tog vägen..... kommer aldrig glömma när jag låg på operationsbordet ( för snitt) och vipps hör jag ett skrik och tittar upp frågande eh är den ute redan? Ja, svarar personalen och ler och jag ser ett kolsvart huvud och en sån söt liten kille att tårarna rann, vilket ögonblick. Skulle fått planerat snitt den 7 mars. Men han ville ut den 26 feb istället.... ja, jag vet att de var igår. Men min man jobbade då och Estelle va på dagis och eftersom han inte fattar att han fyller så beslöt vi oss för att fira idag.

Så glad han blir när vi kommer in och alla paketen och korten som kom igår som vi leker han fick idag ;) så roligt att vi hann filma när han öppnade pippi pusslet och pippi figurerna och pippi strumporna. Sån lycka för honom! Estelle fick ett bamse pussel med faktiskt. Så här har de pusslats på morgonen.


Efter en mysig frukost med solen som skiner in, gör vi ett ryck och klär på oss,duschar och sen leker vi och ja bakar en tårta. Vi går sen ut i det vackra vädret och tar en låångpromenad vi slutar vi Max och tar en lunch där. Går en annan mysig väg hem och börjar göra klart tårtan. Ringer mormor och frågar om dom vill komma förbi på fika, de vill dom. DÅ vill Estelle att Noa ska komma och de klart han ska få, så då kom svåger Joakim med och kusin Alfons med. Jätte mysigt vi fikade gott och min man tycket tårtan var fantastisk. Det var ett jätte gott recept från min Elin♥ en marängbotten med vårgårda ris och sen en kräm som man gör, den va ljuvlig och till det hade jag björnbär och hallon. 
Matteo fick duplo med bärgaren och polisen av mormor och morfar och Estelle fick faktiskt en bok med om Ludde... så gulligt. Vi ska ju ha barnkalas på lördag då Estelle är spänd på vad han ska få i paket. Hon har redan fäll kommentarer som " ja vill ha lika många paket när jaf fyller fyra" och sagt att han Matteo fick lite väl många paket. Ja tänk va barn kan va roliga, men man kom ju själv  ihåg det att antal paket va viktigare än om det var ett dyrt. Som tur är fattar inte Matteo detta än....




En  mysig,god och underbar dag går mot sitt slut. Massa lek och stoj till sena kvällen. Så trötta barn redan efter bollibompa börja de balla ur. Matteo åt massa tårta som man ska på sin dag och har nu inte somnat än... för han har bajjat 3ggr så man ska inte äta för mkt när man är lite och har en liten mage. Men snäll som han är, är det inte nåt problem att ha han uppe lite extra. Det är ju trots allt hans födelsedag! 

Må gott / Kram

24 feb. 2013

kalas dags

Idag  känner jag mig bättre, var typ feberfri igår men de känns fortfarande som taggtråd i halsen.Ja orkade ingenting!
Min älskade man dammsög nedervåningen i går och då tar han liksom lister,fönsterbrädor och högtalare och ja ni vet sånt där som man inte orkar dammsuga varje gång. Jag låg nerbäddad och lyssnade på surret från dammsugaren. Sen svabba han golven och ja älskar´t. Själv fick jag ett härligt samtal från min goa vän Annika, de piggar alltid upp.

Barnen har varit såå go mott mig, precis som dom förstå att man är svagare. Dom har legat och gosat i sängen med mig, antingen kollat på film eller bara legat där. SÅ mysigt och uppskattat!

Idag skulle jag sitta fot modell, det var bestämt sen länge och ja var orolig och tveksam om jag skulle orka och kunna. Min man skulle hjälpa en kvinna att flytta och barnen skulle då hänga med min syrra till kyrkan. Ja var nämligen på fotvård för några veckor sen och då frågade hon mig om jag ville vara modell idag, de är så att om man har nageltrång och väldig djup nergående naglar så finns det som en "tandställning" att fästa på stortårs naglarna. Ska visa bild sen... så nu finns detta att tillgå i vår lilla stad. De är inte så många som har det för de är en teknik och man måste gå kurser för att få sätta fast dom berättade damen som lärde ut detta åt tjejerna på fotvården.

 Så var det då kalaset, redan i morse vill våran dotter sätta på sig prinsesskläder, så roligt tycker jag... precis som hon tycker de är det snyggaste på kalas.
Barnens stora kusiner fyller 16 år och 14 år den ena fyllde igår och den andra i morgon så dom har gemensam fest idag.

Estelle har slagit in paketen med mig, alltid lika kul tycker hon. Så fort jag anstränger mig svettas ja.....


 Vi äter god hasselbackspotatis med stek med sallad och sås och massa goa tillbehör. Efter det blir det tårta så gott så gott!

Jag är grymt trött och vi går hem sist och barnen är slöa så det blir kvällsmat och pyjamas på sen bingen.

Har snackat med min brorsa ikväll alltid lika trevligt♥

Känns skönt att jag och Matteo är själva hemma imorgon, då kan vi ligga i sängen och mysa. Min man ska på kurs och sen på nån middag på kvällen, och Estelle har dagis först. Jag vill bli frisk nu!



Måste bara visa min söta lilla "pippi" här hemma. Han har börjat klä ut sig och han går flera timmar med detta på sig.... till skillnad från sin syster. Han är såå kär i pippi det är tjat om detta från morgon till kväll och givetvis herr nilsson och Lilla gubben som går under namnet Hästen. 



 God natt/ kram











 

22 feb. 2013

Ullared

Man ska inte åka till Ullared när man är halvkass. Hade tagit tabletter och legat hela dagen innan och kände mig ok. Gick upp och tog tabletter och gick med Estelle till dagis. Sen drog vi neråt Ullared min Elin och jag... Vi skulle inte ha så mycket bara present till min Matteo egentligen, Elin köpte med lite presenter de är rätt ok priser där.Ja brukar jämföra mot vanliga leksaksaffärer för skiljer de bara 20kr är de inte värt att åka direkt, om man inte ska ha väldigt mycket dock.  På större leksaker kan de skilja några hundra lappar, jag ville ha en släp kärra till Matteos bobycar men dom hade inga svarta och de skiljde bara 70kr på röda och blå mot vanlig affär och 100kr på svart. Så det får bli att köpa en svart som man vill ha.     Vi tog en fika vi hade inte ätit nån av oss, så nu tog vi varmt för halsen och en fralla, den satt bra och ja fick lite energi. Men de började sippra efter ett tag och ja fick ta mer tabletter två Treo... Fy katten va de smakar.                                                                                                                                                Vi rafsa oss igenom ganska snabbt, jag tog många raster, och vi kände oss klara rätt fort som sagt. Vi är rätt lika där jag och elin vi scannara av ganska snabbt och vet vad vi vill ha. Det var extremt lite folk de va skönt. Elins mor och syster hade varit där i måndags och sagt att de va lite folk de är ju halvagrejen att få gå och strosa utan att trängas i gångarna. De finns mycket skit på Ullared ska ni veta inredningssaker tex är inte att rekommendera det ser väldigt B ut dvs billigt och mer som krafs. Vet inte om ja nån gång köpt nåt där i inredning men ja har bara varit på Ullared 3ggr med så... Jag som själv fyller år köpte en hår lock tång till mig och en super fin stereo i rosa från Philips till barnens rum. Finns ett annat lågbudget märke där som heter Denver de vågar ja aldrig köpa just med garanti osv. Vi drog oss hemåt rätt tidigt, började frysa i bilen men tänkte nu tar ja inget mer i tablett väg... De visa sig att så fort ja kom hem BAM hade jag 38,7 i feber och fick bara lägga mig i sängen DIREKT!!! Min man skulle jobba natt tidigt redan 19 gick han då hade ja somnat redan, vaknade och kände ja måste ta en tablett... Vet inte om de va smart eller inte....för ja fick nästan hjärtklappning och mådde kass. Måste somnat för jag vaknade kl 01 av att jag var dy blöt så mitt nattlinne slängde jag på golvet och tog en filt för täcket var vått....   Snacka om att svettas, somnade om gott och vaknade av Matteo som ville ligga på min arm. Estelle sov hos farmor i natt, dom skulle egentligen varit barnvakt medan ja var på Ullared. Men i ons insåg vi att min man börjar så tidigt så han är hemma mitt i natten så han sover kanske bara till ett ändå. Så vi ringde sa att ni behöver inte, då hade Estelle blivit jätte ledsen tydligen att farmor inte kom och hämta henne på dagis utan pappa. Så Snälla som min man är och som vår dotter kan manipulera ringde han och fråga om hon fick komma på kvällen... De fick hon såklart så hon hade precis åkt när ja kom hem.  Summa kardemumma åk inte på nåt och definitivt inte Ullared när du är dålig.  Känner mig sådär nu på morgonen, svettig och ska duscha, värma lite nyponsoppa för min hals värker.                                          Önskar er en trevlig fredag!!!!!!


Kram ♥

19 feb. 2013

Matt

Kände mig redan matt när jag gick upp. öm i kroppen som om jag nu höll på bli sjuk. Det har jag varken ork eller tid till......

Så idag blev det sängläge och the med honung i för mig. Orkade inte göra lunch och knappt smaka på den för jag har inte nån smak. 

Nu har ja pallat mig upp efter att ja lagt barnen, min man jobbar natt nämligen. Jag ska ligga hela dagen i morgon med tänkte jag för på tor ska jag och underbara Elin till Ullared!

Min son fyller två år på tis så vi behöver köpa nåt till honom och det är ju lite billigare där så jag ska se vad vi får ihop. Ja är lite anti leksaker just nu. Men han älskar ju Pippi långstrump nu så glad han fick en pippi docka i julklapp för den och herr nilsson och lilla gubben är det enda som han tjatar om. 

Nu blir det en kopp the och lägga sig i soffan innan mina ögon faller ihop.

Krya på er därute, vet att några av mina vänner är krassliga med ♥ 

18 feb. 2013

Måndag morgon

Vaknade  i natt av att nåt krafsa på dören ( låg i Estelles säng i eget rum) tillslut står de en trött liten Matteo där som säger.. leka. Nää, fy det blir inget leka nu säger jag och är så trött att ja knappt orkar ge honom nappen. Jag halv somnar han inte. Sen grufas det runt och stökas i en liten 90cm säng. När ja hör barn nr två gå upp och undrar vart alla är ser jag att klockan är halv åtta. Min man skulle på kurs idag, så han har redan åkt.

Fruksot,påklädning och sen en promenad till dagis. Allt går bra tills vi ska säga hej då. Vi bestämmer att ja ska på utvecklingsamtal redan vid två idag, flexibel som man är...

Vi tar en promenad längs sjön hem och ja duschar medan min goa lilla Matteo pusslr och roar sig själv. Kallt är de på övervåningen för jag vädrar varje dag ut våra täcken, men idag glömde jg stänga när vi gick så nu var de inte varmt här uppe. De är nåt unket och ofräscht med sov lukt tycker jag. Men underbart med frisk luft som får vädra ut det instängda.


När klockan är halv elva har jag fått gjort så mycket så jag unnar mig att slänga mig i sängen med en bok. Och inte vilken bok som helst utan nämligen "Trots boken" köp den du småbarns förälder om du inte har den. Det var sån lättnad att läsa om två åringen och fyra åringen idag. Jag var inte sån värdelös mamma som jag kan känna mig, utan helt normal.... och mina barn med. Ska skriva mer om den en annan dag....

Tänk att så fort min man går iväg (till jobbet ) igen så kom rutinerna och ordningen igån så där bara.... riktigt skönt att bara vara jag och Matteo idag. Självkalrt har jag njutit av att ha haft han hemma, men vi har tagit de lugnt oxå sjuka har vi varit flera v känns de som och vi har unnat oss egen tid båda två det har varit så uppskattat.


Igår  gjorde jag en sån god tomatsoppa, som jag åt upp restenrna på ikväll. Hade massa små körsbärstomater som var på väg att bli dåliga så jag slängde ner dom i en kastrull med vitlök,oregano,basilika, peppar och lite olivolja samt en skvätt vinäger och lite honung. Allt så där på en höft och lät de små koka lääänge. Sen mixa jag den och tog i en skvätt grädde och serverade den med riven parmesan och varmt vitlöksbröd. Det var otroligt gott!


 
 Nu  måste jag sova klockan är över tio.... jag har sagt att tio är min gräns för att lägga mig nu.

Så godnatt små kamrater och tack för idag!

Kram på er 

17 feb. 2013

Mr, Jante

Utmana Mr. Jante. Skapa ditt eget liv. Låt inte andra definiera livet åt dig. Vad du än gör ska du göra det utifrån ditt eget hjärta och för att det fyller ett syfte i din plan och tillfredsställer dig. Håll inte fast vid människor eller saker som drar ned dig. Kom ihåg att det är du som är chauffören. se till att det är du som sitter i förarsätet så att du kan bromsa, parkera, öka farten eller vända. Njut av din fantasi och dina drömmar. Ge dig själv förlåtelse såsom Gud gör. Ägna din tid åt människor, speciellt de människor som du älskar. Njut av att lära dig saker och välkomna förändringar. Livet är en underbar gåva. Ha det så trevligt på resan.

Skrivet av Tommy Dahlman

Så sant,  vill dela med mig av denna text som jag gillar och uppmuntra dig att ha dina drömmar och visoner för ditt liv trots vad andra kan tycka och tänka. De är ditt liv lev det.
Jag vill inte känna när jag blir gammal att jag ångrar att jag inte tog en kurs eller åkte till nåt ställe, inte köpte mitt drömhus eller levde MITT liv som jag ville, utan kanske mer av plikt och vad som förväntades av mig... nä, jag vill känna att jag levde och gjorde det jag ville!!!

Önskar er en go söndag, här är det slask idag och lite sjukstuga så vi blir hemma. Estelle vill ha en kompis dock... får de hur vi löser det!

Kram på er♥ 

16 feb. 2013

Lördag - loppis

Efter  mys och läsning i sängen blev det frukost halv tio här.... min man är sjuk och ni vet ju hur män är då!?
Så jag går upp och duschar och klär barnen och gör frukost... min man lufsar ner vid halv elva. Då har barnen lekt sen länge och byggt en koja i tv rummet. Älskar när dom leker bra med varandra.






Jag tar med mig Estelle och syrran och hennes minsta och tar en loppis vända. Mitt lördags nöje numera och de är en fröjd för själen och hjärtat att titta på alla vackra saker kanske hitta ett fynd eller bara ta en fika på "Torp - kringeläng " som har fantastiskt gott fika och så mysigt sitta där och titta på allt vackert. Du kan köpa med dig nån inredning när du går hem med.... trots att vi är borta nästan tre timmar och smyger in för vi hör att de är tyst i huset, efter en timme yttligare går vi upp och väcker dom. Då visar de sig att dom sovit över 2 1/2 timmar. Så här blir till att göra lunch fort. Ris med kycklinggryta blir det sen tar vi en the med liten chokladbeskvie till.
Som sagt ni vet ju hur karlar är när dom är sjuka, han har feber och fryser är förkyld och ont i halsen, säkert detta som barnen haft. Nu hoppas jag att jag slipper detta. För jag har varken tid eller ork nu med mer gnäll och inställda saker. Man är så bunden med sjuka barn, de är jätte synd om min man. Kan bara tycka de är komiskt att när en "mamma" är sjuk då får man minnsan ta hand om barnen, hushållet och göra mat trots att man fryser. Inte är det "nån " som är hemma från jobbet och tar hand om barnen så jag får ligga i sängen bara... nä, vi har inte kommit så långt där i detta annars så moderna samhälle.

Vi har haft två dagars Ipad fasta... så jag skickar upp Estelle till syrran och lånar en Lotta på bråkmakargatan. Och syrran lånar "Dagboken" av mig. Sen ska hon åka till maxi och snäll som hon är tar hon med en lite inhandlings lista åt mig... jag orkar inte  ta med ungarna till maxi nämligen. Speciellt eftersom jag skulle va snäll och popa popcorn och se på film med dom, men så fort jag vänder ryggen så.... häller han ut det och trampar på´t sitter sen oberörd i soffan....

Så idag blir det en soft kväll för oss, har lyst min man i halsen precis och jag tror han har halsfluss. Efrtersom jag själv opererat bort dom i min ugndom efter att ha haft en halsfluss i månaden nästan i ett år fick jag göra en operation....

Nä hörrni, inte ska vi deppa för att vi är lite sjuka de är bara bita ihop och kämpa på. Ja, jag är lite ironisk.

Tack syrran för hjälpen ♥ puss

Njut av en lördag kväll nu / kram



 

15 feb. 2013

Snögubbe

 Efter en  långfrukost med syrran går jag hem, barnen blir super glada.

Min man har feber och mår ok säger han men efter att jag börjar stor städa övervåningen så börjar han få frossa. Så han får lägga sig och jag fortsätter... fattar inte att de ka vra så mycket damm i ett sovrum??? 

Men de är skön ute, så jag vädrar som vanligt mina täcken varje dag och pasar på dammsuga,damma och våttorka mmm härligt.

Estelle och Noa leker ute och gör en snögubbe, jag skalar morötter som dom ska ha som näsa.
Tur dom har varandra när de är ledigt och tråkigt att bara va med mamma....
 
 
Jag  cyklar ner på byn de är härlig luft ute och jag träffar en go gamal jobbarkompis på byn. Shoppar lite ljus sen åker jag hem och fortsätter göra lite vår fint hemma... vill ha sol och värme nu.

Ikväll blir det hämtpizza min man är dålig och ja är trött.

Film och slapp i soffan...

trevlig afton 

14 feb. 2013

Universeum


Idag begav vi oss till Universum jag, estelle min syster och hennes två yngre barn. Jag har aldrig varit där bara hört om det, så jag såg fram emot detta besök. Vi hade med oss lite kex,riskakor och festisar ifall blodsockret skulle ge vika.De kan man säga att de gjorde ett x antal ggr under dagen...

Det var verkligen helt fantastisk där, jag skulle lungt kunnat suttit i akvarierummet så mycket längre och bara tittat på allt vackert. Fick mig att tänka på dom gånger man snorklat så otroligt coolt på nåt sätt. Ett ställe jag varmt rekomenderar absolut!



 De  åktes polisbil, rymdraketer vi pysslade, dopbubbldes och lektes med allt som fanns där.




Vi tog oss sen till avenyn där vi åt gott på Hard rock cafe´. Något lite för sent kanske för att humöret på dom skulle hålla. Men de gick bra och vi hade det grymt trevligt.


Sen åkte vi hem, tiden går alltid fort när man har roligt. Vi hämtade lilleman hos mormor för min man hade inte kommit hem än från sin kurs. 


La trötta barn sen hyrde syrran och jag film och ja gick över till henne. Min man började frys och fick feber så jag sov hos min syrra och vi hade en mysig kväll men massa tjejsnack och kvällmat.


Trött lägger vi oss för sent.


Tack älskade syster och goaste ungarna för en skön dag ♥

13 feb. 2013

Partille

Vilken härlig morgon... en lite kropp som vill ligga på min arm väcker mig. Sen skiner solen in genom sovrumsfönstret och det riktigt glittrar i snön. 

Jag färgarhåret,rakar benen,gör ansiktsmask,fotbad och sen en dusch på det innan jag klär på mig och vi beslutar oss för att slänga in pulkorna i bilen och åka på utflyckt nånstnns.

Bara det att barnen somnar båda två efter bara 15 min så vi kommer till partille där jag springer in på Rusta, älskar att kolla i den affären för ibland kan dom ha fått en ett parti med nåt kul eller bra. Tyvärr inte denna gången jag hadlade värmeljus billigt och diskmedel.

Vi åker upp till barnens farmor och farfar spontant och kollar läget. Dom är hemma och står och gör mat för att Tomas min mans bror ska komma på lunch, självklart får vi oxå mat. En god gryta med ris och lite kokt broccoli serveras.

Sen hämtar min man ett fotoalbum som är hans brors ( tror jag) för de många kort på han iallfall, eller på dom båda egentligen från när dom är riktigt små och man ser vad lilla kusin Svea är lik sin pappa. Samma stora runda blå ögon och ljusahåriga och så där gulligt runda och goa. Så lustigt med allt de här vem han eller hon är lik. För vissa är detta super känsligt verkar de som, men som en vän sa till mig och titta på vår Matteo "vem är han lik igentligen" då känner hon till båda våra syskon och föräldrar... vi titta på varandra och tycker de är självklart han är lik min mamma,mig och bror men de såg inte hon alls. Så man ser så olika saker när man ser ett barn eller människa. Jag har en annan vän som är adopterad han är svart och första gången jag såg hans mamma visste jag inte att de var hans mamma, men jag berätta att de varit innen en kund som såg ut si och så och att jag tyckte hon var så lik dig sa jag, för ni rörde er och gjorde exakt samma gester. Då han berätta att de var hans mamma.... så de är rätt lustigt hur de kan bli. Barn är väl lik sina föräldrar på nåt sätt annars vore de ju lustigt såklart. Jag personligen lägger inte så mycket krut i vem av våra barn som är lik mig eller min man, jag bryr mig inte så mycket dom är väl lik sig själva och oss i släkten. Min man ser alla möjliga släktingar i våra barn ibland och så kanske de är....
Vi såg alla som titta idag i albumet att Svea var väldigt lik sin far iallafall, han var grymt söt som liten... sötare än min man hahah.Sen får vi se hur de utvecklas hon är så liten än...

 Hemfärd  blir det sen, vi ska hämta vårt fina fynd på loppisen idag. Så vi måste hem!

De blir fruktstund framför pippi... har blivit alldeles för mycket film och Ipad nu när dom varit dåliga. Nu ska vi vänja dom av med detta....

Vi möblerar lite ikväll med, känns som vi gjort det typ varje kväll nu ett par dagar. Jag gillar det men min man är inte lika road. 




Nu har jag suttit här och bloggat, så nu är jag värd en kopp the medan barnen har suttit som ljus i soffan.

krm alla goa ♥

12 feb. 2013

Fettisdagen

Semeldagen är här!!!

Jag ska väl villigt erkänna att jag inte är nån lover av semlor. En gång för massa år sen åt jag min godaste Semla på lagret hos våra vänner Pia & Peter tror att det vara från Gerdas bageri. En vanilj kräm iställer och som i en winerbulle... oh ljuvligt gott var det. SÅ duktigt var jag inte på att baka idag.

Men vi gjorde Semlor och barnen ville ju inte ha så då bakade vi kladdkakemufins med choklad ägg i.
Kusin Noa var här några timmar för han har oxå
varit sjuk och var feberfri idag. Så dom bakade för glatta livet här och smaka på smeten och godisarna....

Sen bjöd vi syrran på fika när hon kom, då jag fick så vackra tulpaner av henne, som lite spräckliga och rosa såklart.
Älskar snitt blommor!

Jag satt i tel på kvällen med min goa vän Elin super länge som de alltid blir ;) när barnen sover. Klockan rinner iväg och jag ska nu kolla på svt play om jag inte somnar....

Har massa saker jag borde kolla upp, beställa och fixa med. Men att sitta vid datorn på dagtid är lika med noll här hemma. De går inte våra barn säger ifrån och smäller ihop locket. Och de är väl bra iförsig, Elin och jag diskuterade just detta "hur illa far barn av våra surfande" som tidningen "Vi föräldrar " tar upp. Väldigt tänkvärt!


G o D K V Ä L L  och ha det så gott imorgon kram

11 feb. 2013

Dagarna som kommer


Dagarna går och jag håller knappt reda på vad det är för dag när vi alla är hemma och kan bara svansa omkring... dagis är inställt för 15 timmars barn denna sportlov vecka så det finns verkligen inte nåt att passa....

Vi går upp till min syrra igår och lämnade en födelsedags present hon fyllde år när vi var i Egypten. Och vi fikar där jag och Estelle för kusin Noa är oxå sjuk han är förkyld och har feber... dom ska gå ut med Doris så vi klär på oss alla och går ut en promenad.


Ljuvliga ord och tankar kommer ur munnarna och de är en sån L Y C K A  att höra dom.

Vi bestämmer att vi ska åka till Universeum med barnen på tor. Vi skulle gå på bio men det var så tris utbud och Madagaskar har ju jag och Alfons redan sett så de är inte kul. Men vi ska ha en mysig dag i staden och fika och gå runt på Universeum. Jag har aldrig varit där så de blir spännande.

Vi har fixat i barnens rum, tagit de lugnt Matteo är fortfarande inte som han brukar utan väldigt soft och äter lite, han har nog ont i halsen trots allt.

Sega influensor som härjar runt i vårt land tyvärr. Sega verkar dom vara med...


Idag har jag passat Noa medan min syster jobba för dom stora barnen och hennes man är i Åre på skidläger. Så vi la ett 100 bitars pussel ihop han och hans farmor hade börjat när jag kom. Sen gjorde vi klart det, koka ris och syrran hade gjort köttfärsås. Så när min far kommer med Alfons deras andra son äter vi ihop. Sen går jag med Alfons till en kompis som han ska gå på bio med, vi tar Doris med oss så hon får rastas.

De är dagarna som kommer som är livet!

Mitt i alla influeensa och grå snöiga landskapet får man glädjas åt varandra och de lilla. Förmånen att få ha barn och se dom leka och mysa till bråka med varandra är ju ändå livet på nåt sätt. Vårt liv med, man skrattar och älskar men oxå tjafsar med sin partner och vänner sånt är livet....

Pratat med två av mina nära ♥ vänner idag så härligt och uppskattat jag behöver dom i mitt liv och är oerhört tacksam till dom  L O V E

Sitter med en kopp the nu har tänt ljus och lyssnar på go 70- tals musik av Georg Benson. Nu ska jag slöa ett tag...

Ha en mysig kväll på er ♥

9 feb. 2013

Loppis jakt

Äntligen lördag  dvs idag är det massa loppisar öppna!!! En lite going kryper ner i min säng straxt efter halv åtta i morse. Ja hade sovit själv och var utvilad känndes det som. 

Efter frukost drog vi alltså ut på loppisar..... dom öppnar redan nio ute på landet men så tidiga var vi inte. Men vi hitta massa fint. Ska visa sen när vi fått upp det..

 Ja älskar verkligen gå och kolla på allt fint, ibland onödiga saker men ibland väldig välbehövliga. Så miljövanligt att återanvända och ibland upplever jag de som saker "höll" bättre förr eller?

Vi åkte förbi kusin Elvin och sa det till Estelle för dom bor precis vid en häst gård med som vi brukar kolla in hästarna på. Vi ringde upp och fråga om vi kunde komma in på en fika och köpte med oss varma bullar. Dom skulle sätta upp hyllor i Elvins rum och ja kände hur de kliade i fingrarna för att fixa ordning i våra barns rum med... hög tid!



Sjlvklart vill Estelle hålla lilla Svea och ska storasyster hålla "måste" ju lilla Matteo göra likadant. Så gulliga dom älskar verkligen henne
En go fika blev det med ny gjorda chokladbollar med.

Vi åkte sen hem med två somnade barn...inte bra när dom somnar för sent. Men vi fick en lugn stund att bära in allt och göra dagens lunch på något försenad dock.

Sen satte vi igång och skulle göra ett gemensamt sovrum för barnen och ett lekrum. Men de sluta med att dom får sova i varsitt rum nu så kollar vi och får fortsätta imorgon, de tar tid med två som vill leka hela tiden mitt där man ska greja. 
Helt plötsligt ringer de på dörren, de är tant Pia som kommer med paket och klubbor i cellofanpåse bara så där....

L O V E ♥

Bortskämda blir dom men ja var otroligt tacksam för dom satte sig direkt och ville börja pussla. Så min man satte sig med dom och ja fick greja klart så långt jag hann medan dom spelade.







 inatt får Matteo sova i sitt rum i sina ny tvättade byggare bob lakan. Och Estelle i sina hello kitty då givetvis.

Hinner inte mer idag, så nu soffan och lata sig. De blir inte melodifestivalen här, dels tycker jag inte de är nåt att se och schlager är det ju ändå aldrig. Men nu va ju estelle vaken och då fick vi ju kolla lite på det ändå för det fanns inte nåt för små barn på dom andra kanalerna.... pinsamt dåligt och ja blir bara besviken. Sofia och tove och Erik tyckte jag ändå va bra hörde inte mer sen så ska inte uttala mig....


Kram på dig / 


8 feb. 2013

En familjepolitik som gör barnen psykiskt sjuka

För första gången i mänsklighetens historia har vi kastat nästan all erfarenhet om barn på historiens soptipp. Många barn mår i dag riktigt dåligt och det blir bara värre. Men i dagens demokratiska Sverige får man inte ställa frågan om det kan finnas ett samband mellan vår moderna syn på hur barn skall växa upp och den ökande sjukligheten hos barnen, skriver Annica Dahlström och Christian Sörlie Ekström.
Låt oss för en stund helt bortse från oss själva och fokusera på: vad är bra för barnen? Vi konfronterar alltså frågan huruvida utvecklingen är för barnens bästa eller om vi vuxna föräldrar driver något i rent egenintresse.
Självmord, suicidförsök, depression och konsumtion av psykofarmaka har bland unga kvinnor ökat med upp till 400 procent under de senaste tio åren. (Kanske det hänger ihop med att alla barn förväntas bete sig som pojkar?) Trenden för unga män är densamma även om utvecklingen inte är lika dramatisk. Ju yngre barn desto brantare ökning, de uppväxande barnen mår allt sämre och vi undrar varför.
Den första generationen som fötts under de nya betingelserna i Sverige har varit på förskolan från ett års ålder och har under sina första sex år tillbringat större delen av sitt vakna liv med förskolepersonal. Dessutom har de levt i ett samhälle som inbillar oss att män och kvinnor är likadana och har identiska förutsättningar att ta hand om barn, utan hänsyn till egna val. Det är först nu vi kan se hur den generation mår som fått ta konsekvenserna av det svenska experimentet.
Sambandet mellan att båda föräldrar arbetar mer och ungdomars psykiska ohälsa. I dag arbetar föräldrar cirka åtta timmar mer per vecka och hushåll än före 1980. Det innebär drygt 1,5 timma per dag i minskad barn-förälderkontakt. Om vi antar att vaket umgänge före 1980 var 3-4 timmar per dag för små barn är 1,5 timma en minskning med 40-50 procent!
Gråter hopplöst
Anknytning är ett i dag väl utforskat begrepp. Det är vetenskapligt visat att barn behöver nära kontakt med sin mor under de första levnadsåren. De behöver även sin far men modern är väsentligast under de 2-3 första åren. Ett barn som gråter hopplöst när det lämnas på förskolan upplever sig övergivet. Det är först vid 4-5 års ålder som barn får ett tidsbegrepp. När vi lämnar ifrån oss ettåringen har den ingen möjlighet att bedöma om föräldern någonsin kommer tillbaka. Tolv månader är den känsligaste åldern ur ett anknytningsperspektiv och då sätter vi barnen i förskola i Sverige. Skador i anknytnings-processen är ofta irreparabla och resulterar i oro, ångest och depression. Just vad våra ungdomar lider av i dag.
Män och kvinnor är olika i hjärnan. Den andra faktorn är att män och kvinnor förväntas göra samma saker. Det bygger på en politisk, obelagd tes att män och kvinnor är utbytbara vad gäller egenskaper och förutsättningar att ta hand om barn. Att en 50-50-delning skulle vara i barnens intresse förutsätter att män och kvinnor är identiska.
Men vi är inte identiska! Det finns stora skillnader i hjärnan mellan medelmän och medelkvinnor. Naturligtvis finns avvikelser i populationen i form av män med utpräglat feminina hjärnegenskaper och vice versa men statistiskt finns betydande skillnader. Olikheterna har utvecklats under evolutionen och skillnaderna fastställs före födelsen. Myten om att vi föds som neutrala varelser och att samhället tvingar in oss i identiteter som män eller kvinnor är en av de kusligaste politiska lögnerna i modern tid!
Straffas ekonomiskt
Det är dyrt att älska sitt barn i Sverige. För att tvinga in oss i sin politiska modell använder svenska staten ekonomiska styrmedel. En familj som envisas med att vara hemma tre år med sitt barn, varav med mamma de första 1,5 åren, straffas enligt våra beräkningar med cirka 400 000 kronor. Det går till så här:
* Full föräldrapenning betalas ut under 13 månader och är delvis könsbunden. Jämställdhetsbonusen premierar familjer där mamma börjar jobba efter 6 månader. Om mamma är hemma 13 månader straffas familjen med 68 000 kronor per barn.
* Vårdnadsbidraget betalas ut under två år till dem som inte belastar dagis. En heltids förskoleplats kostar kommunen cirka 14 500 kronor per månad netto, en peng det skulle gå att leva på och som en familj skulle kunna få utan att det kostade ett öre. Men vårdnadsbidraget är futtiga 3 000 kronor per månad och frivilligt för kommunen att betala ut. Av 14 500 kronor per månad som kommunen sparar betalar de alltså tillbaka max 3 000 kronor. Skillnaden, 11 500 kronor per månad, stoppar kommunen i egen ficka. Det här är barnets pengar och när det fyllt tre år stoppar alla kommuner allt i egen ficka.
* Särbeskattningen infördes för att vi inte skulle kunna leva på en inkomst. Familjer med en inkomst och rätt till full föräldrapenning förlorar cirka 26 000 kronor per år på särbeskattningen.
Med en föräldralön på 20 000 kronor per månad brutto, beskattningsbar och pensionsgrundande, skulle vi ha valfrihet att vara med våra barn och samtidigt slippa diskussioner om att det viktigaste jobbet i livet är en kvinnofälla.
Basen för den svenska statens familjemodell eroderar alltså och politiken bedrivs i strid mot våra evolutionära förutsättningar och mot barnens intressen. Den drivs helt av vuxnas snävt personliga intresse för materiell välfärd och statens behov av tillväxt. Staten har enorma och växande kostnader för psykisk ohälsa men grundorsaken vill man av kortsiktiga, nationalekonomiska orsaker inte ta i. Barn och ungdomar används som tillväxtbränsle och den politiska cynismen är total. Det är barnen som i dag sitter med notan i knät och får ta konsekvenserna av det svenska experimentet.
Annica Dahlström
läkare, neurobiolog, professor vid Göteborgs universitet, författare och föreläsare
Christian Sörlie Ekström
mastersexamen i industriell ekonomi, författare, debattör och miljöaktivist

Svar på tal

På tisdagen får Annica Dahlström och Christian Sörlie Ekström svar på tal av läkaren Cecilia Chrapkowska.




Det vänder sig i min mage när jag läser detta, så tacksm och glad att detta kommer upp i vårt SJUKA samhälle! Det är så man vill gråta hur det har kunnat gått så här långt utan att "nån" reagerar. Ser inte förskolans personal sånt här undrar jag, varför säger och GÖR dom inte nåt? De måste ju rapoters eller är det bara ett jobb för dom med....
skrämmande!

Är så lycklig och tacksam till att vi valt att vara hemma med våra dyrbara skatter tills dom MINST fyller tre år. Och de känns som att heltid kommer jag inte jobba förrän dom är stora. Sitt nu inte och ta åt dig för att du satt ditt barn på dagis när den var lite... för liten ta till dig detta istället för att gräm dig över vad du gjorde. Nu är du medveten och kan dra ner på arbetstid eller nåt annat sätt för att väga upp. Vi har alla olika ekonmiska situationer och liv det är jag fullt medveten om, MEN vi kan förändra och förändras och de finns alltid nåt vi kan dra in på eller ändra. De handlar ju ofta om att samhället styrt in dig och dina tankar på att "så här ska de vara de är normalt" så umgås man med andra mammor som inte vågar säga ifrån att man inte vill ha dagis plats eller faktiskt vill vara hemma.

De flesta som jag möter i vadagen som på vårdcentralen,tandläkaren,bibloteket,butiker, eller bara på stan dom frågar om Matteo går på dagis, nä han är hemma med mig svara jag. Då skiner alla upp och säger va bra han har det. Och de har han och jag med för den delen, jag älskar att se han utvecklas och att de är jag som får dela dom stunderna inte nån dagis fröken....

Ha en skön kväll och begrund nu detta vad kan du göra och vad kan jag göra för att ändra detta för oss men framförallt barnen. 

7 feb. 2013

Vardags mys

Idag blev de dagis för Estelle trots protester och gråt, de kan låta hårt och de är jätte jobbigt men dom har sagt att det tar ca 5 sek sen är hon glad och på igen när man gått. Så det är tryggt att veta, idag var det ju ett tag sen hon var där.

Vi bjöd hit mormor på fika idag,jag bakade små kladdkake bakelser i formar istället som vi fyllde med en glasskula och hallon och blåbär riktigt smarrigt, de blir mer som en fondant i en form.


 Min mamma som jobbar på et kommunalt dagis berättade idag att regeringen vill införa att man ska sänka åldern till två år, som idag är att tre åringar får 15 timmar gratis på förskolan. Nu ska SMÅ tvååringar in gratis 15 timmar. Jag blev alldeles matt när jag hörde det. HÖJ vårdnadsidraget istället ere *%€#"  man blir ju mörkrädd på riktigt! Dessa stackars små otrgga barn ska man inte ge dom en trygghet när dom är små kommer dom aldrig att få det. Kommer bara bli problem när dom blir äldre och de kommer kosta samhället mer... men de orkar dom inte tänka på. Slå och bunta ihop alla små barn så tidigt som möjligt och låt föräldrarna  va så lite som möjligt med dom..... fruktansvärt om du frågar mig! 

Tur man har en valmöjligehet än så länge som förälder....

Vi fick hämta ut "Mollipect" idag åt Matteo och de ska både luftvigda och göra slemlösande. Vi hoppas detta ska hjälpa honom nu lilla sjuklingen. Han har ätit nästan en hel välling idag och några skedar ris/köttfärs till middag med.

Min man åker oh stor handlar för kylen gapade  tomt när vi kom hem. Jag tittar på "MOLANDERS" oj vad jag garvade... de hadlar om en familj som flyttar från Sthlm ner till Alingsås, där han "pappan" kommer ifrån. Oj va komiskt ja fick mig ett gott skratt flera ggr....

Min man följer "En pilgrims död" ja tänkte va snäll och sitta med och kolla men som vanligt somnar en utarbetad trött småbarns mamma.

god natt små kamrater och tack för idag!

Kram ♥


6 feb. 2013

Segt


Flygresan hem var inte så kul, Matteo hade 40 grader och var som en kamin, eftersom han inte fyllt två år så måste man ha han i knät. SÅ jag var varm och Estelle över trött. De är såna passkontroller när man ska hem tyvärr och in i landet med för den delen... 

Sen spydde Elvin stackarn och har nu samma hosta som min barn så det var minst sagt skönt att landa hemma efter en v.

Han somnade sen gott i min famn och Estelle somnade med, men så kommer flygplansmaten och ni vet hur det är massa stoj i gången och barn som skriker SÅ tacksam att mina inte skrek i allafall då hade jag blivit svettig... va ska man göra man sitter ju fast där man sitter.

Mina svärföräldrar fick ur bra platser ni vet såna som mina föräldrar alltid bokar och betalar för att få sitta med extra ben utrymme. Hade varit nåt för där kan barne ligga på golvet och sova. Kände att de är värt att boka faktiskt för de är grymt trånkt och bökigt med två små barn i dessa små säten.

Att vakna i sin säng går inte att beskriva, bara det att Matteo hostat och yrat i natt så nu har vi fått tid hs doktorn idag och när jag berätt allt fick vi inte komma in i väntrummet utan fick sitta i ett seprat rum ifall vi bar på nåt? Efter TVÅ timmar kommer doktorn, asså jag vet inte nåt sämre system än detta.... tur att min man var hemma och med denna gången. För dom va så griniga och Matteo är inte sig lik han är trött och matt och ligger i min famn hela tiden. Han äter ju inte nåt än mer än tre skedar yoghurt och drickar massa vatten så energin är låg. Men andra gånger har man ju sittit själv med dessa två i timmar och väntat och de funkar liksom inte.... nu skrev både jag och Henrik lapp och la i en låda för vi tyckte det va så dålig stil. Hoppas dom läser våra åsikter och tar det TILL SIG! Inget konstig var det, som tur var doktorn trodde däremot att de kunde vara vattenkoppor, vilket jag tycker är märkliget med tanke på att de inte har kliat på dom och de är bara i ansiktet på Matteo. Hon har haft prickar oxå men aldrigt vätska i? Ja de återsår och se. Ja vet vi träffa vattenkopps barn när Estelle var mindre men inte fick hon det för det så jag vet inte.... halsprov och öron koll och lyssna på lungor och titta i halsen på båda barnen gjorde hon. Han lät fin sa hon men ja tycker han låter hemsk i bröstet. En influensa som kan vara länge var det hon sa. Snäll som hon var erbjöd hon sig ringa imorgon och kolla läget. Ja ställer mig inte i en sån kö igen nämligen.

Sen hyrde vi Lotta och Pippi till barnen och la oss i våra sängar och kolla. Estelle och Matteo somnade och sov läänge. Vi hann då köra 4 maskine tvätt och packa upp. De är alltid skönt komma hem till ett städat hem, så brukar jag tänka innan vi åker för de blir alltid rörigt i upp packningen. Trots stort kalas helgen innan vi for så hade vi fått till det bra och ny bäddat var det med me like....

Ja somade sen när jag la barnen, känner mig inte så ut vilade efter resan direkt med vakna nätter med sjuka barn. Så inatt ska ja få sova i det egna rummet. Min man fick sova där förra natten.

En seg men slapp dag så här dagen efter, vi kom hem rätt sent i tisdags. DÅ vi möttes av snöoväder det var rätt tvära kast.

Nu har det snöta idag med och de är kallt och rått vilket vi inte alls är vana vid.

Nu kallar sängen på mig god natt alla fina!

5 feb. 2013

E G Y P T E N

Då har vi varit i Egypten en vecka. Vi reste tidigt på en tisdag med farmor & farfar och kusinerna Svea och elvin och deras föräldrar Lina & Tomas. Det gick så bra på flygresan dom vara otroligt duktiga, så stolt mamma! kolla in länken och se själv va vackert de är här!! http://www.ving.se/egypten/hurghada/grand-resort

En varm torr luft mötte oss i Hurugada. Vi skulle bo på Grand resort som ving har ett "Familje garden" hotell med Lollo & Berni för barnen.  Ett fantastikst ställe vi har varit där en gång förut faktistkt och jag skulle varmt rekomendera detta hotell. De som är negativt är att man inte får ta in vatten, dricka eller godis, chips som du köpt utifrån utan måste köpa detta på hotellet för några kronor mer och dom har bara 1 1/2 liters flaskor vatten.... men det är det enda som man stört sig på.


Sen att barnen inte var helt friska var ju en annan sak.... de började med att kusin Elvin fick 40 graders feber och dagen efter hade Estelle det, sen var dom lite halv förkylda och Matteo fick utslag vi inte visste vad det var, dom blev vätskefyllda tillslut bara i ansiktet... så skumt. Men han fick sen dom sista tre dagarna hög feber mellan 39-40 och åt inget och knappt drack. Så segt stackarn han va så slö, och hosta så han spydde en hel dag, inte alls kul. Han har aldrig varit så här sjuk eller spytt. Man känner sig enormt hjälplös och så är man inte på hemma plan. Min man fixa några "arabiska" suppar som verkligen gjorde han "pigg" man undra va det var i dom.... Lina min svägerska hade som tur var med sig tempen så vi hade lite koll och även flytande Ipren. Ja hade med mig suppar med men inte så många, trodde ju såklart inte att dom skulle bli så dåliga. Ja kunde inte riktigt slappna av, min man och ja sprang mellan solstolen och rummet med Matteo i dom sista dagarna. Man ville ju få lite färg och ligga och läsa i solen, ni vet så där gott som man ska ha på semestern. Men jag låg och tänkte på min lilla sjukling och hade svårt att släppa han. 

Men annars bortsätt från detta, åt vi enormt gott ( jag brukar avsky maten utomlands) men detta var nåt gott varje dag ja kunde äta.
Underbart att bada i slatvatten och vi såg fina fiskar fast vi inte snorkla. Barnen leket i sanden och hade skoj, dom fick pyssla hos Lollo och Berni huset, samt sångsamlingar, ansiktsmålningar och då väljer Elvin att vara tiger vilket man fattar är ganska kul, men va tror ni vår unge väljer? Jo,hon vill vara en Ekorre... ja va säger man?!

Det var så kul att dom fick träffa Lollo och Berni fast att Estelle aldrig våga kram han som kusin Elvin vågade. Men det var stort för dom att få se dom ingen, dom träffa ju dom i Grekland första gången så detta va så kul.









välbehagligt och skönt att komma bort, som min man sa att ett miljöombyte är aldrig fel. Sån otur bara att alla barnen va lite dåliga tror lilla Svea va den som mådde bäst hon hade nån feber topp bara.

Har inte längtat hem förrän Matteo blev dålig annars hade jag gärna stannat en v till. Så man hade kunnat bada med alla barnen som en familj. Nu hann vi aldrig det men Estelle och hennes pappa han bada både sista dagen och dagen innnan med Elvin och hand pappa. Så mysigt!

Jag och min svägerska och vår svärmor beställde massage med pelling och mask som var över en timme en dag, så skönt och huden blev jätte len det var med riktig färs kokos som dom peela. Massagen jag valde var lite för hård för mig tyckte jag men det vara ju för sent att ändra det när man väl låg där. Till svärmor hade vi valt en mjukare massage.



Sitter på vår balkong sista kvällen och njuter

 


Ja det var lite som hände under denna vecka!

Tack alla som var med!


Kram ♥