26 okt. 2015

Cellmenbranet

Jag läste så intressant om Cellmenbranet och det är som en cells avgränsning mot omvärlden. Det är så att menbranet skyddar cellen.Ungefär liknande som huden är för människan.

Man ska inte ha för hårt cellmenbran som inte släpper igenom näring. Cellmenbranet behövs för att skydda cellens innehåll. Utsidan av cellen är annorlunda än insidan.
Utsidans miljö varierar beroende på var vi är någonstans,salthalter,vatten,skadliga ämnen,organiska föroreningar och olika saker som varierar i omgivningen.

Insidan av cellen däremot är väldigt konstant och inehåller DNA (cellens arvsmassa), massvis med proteiner som används för att ge cellen struktur,enzymiska aktivitet.

Cellmenbranets viktigaste funktion är att vare en selektiv barriär som bara släpper igenom mycket specifika ämnen, åt specifika håll.

Ju mer mättat fett det är i ett membran, desto fastare är membranet. Omvänt, ju mer fleromättat fett det är i ett membran, desto mer flytande blir membranet. Omega-3DHA är den mest fleromättade fettsyran i kroppen med sex dubbelbindningar, och gör mer än något annat fett för att främja membranets fluiditet.

Celler med låg DHA i sina membran (och högre fasthet) har onormal receptorbindande kapacitet. I vissa fall yttrar sig detta som en starkare bindning, vilket orsakar överdriven respons på hormoner. Ett exempel är angiotensin, ett hormon som gör att blodkärlen drar ihop sig, och ökar blodtrycket. Ökat intag av DHA ökar cellmembranens fluiditet, återställer normal receptorfunktion och affinitet för angiotensin. Detta bidrar till att förklara varför fiskolja sänker blodtrycket vid högt blodtryck.

Med andra hormoner, försämrar överdriven fasthet receptorbindning. Serotonin ärett hormon som reglerar kroppstemperaturen, tarmrörelser, humör, sömn, sexualitet, aptit och kognitiva funktioner som minne och inlärning.

Låga nivåer av serotonin är kopplade till depression, ångest och migrän, och effekterna av serotonin minskar när serotoninreceptorer degraderas. Forskare tror att detta skulle kunna förklara sambandet mellan låga marina omega-3 DHA nivåer och PMS och depression, samt högt blodtryck och bröstcancer.

Ett annat viktigt exempel är insulin. Celler med minskad membranfluiditet har visat sig vara insulinresistenta, eftersom insulininte längre kan bindas till dess receptorer på cellytan. Insulinresistens spelar en viktig roll i utvecklingen av hjärtsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och centralfetma. En kolhydratrisk kost anses påverka utvecklingen av insulinresistens, inte bara på grund av en alltför stor glykemisk belastning, utan också för att överskott av glukos omvandlas till mättat fett i kroppen,vilket ökar nivåerna av mättat fett i cellmembranen och därmed också cellmembranens fasthet.

Vid plasmaprofilering av vuxna icke-diabetiker korrelerar plasmatriglycerider, som huvudsakligen innehåller mättade- eller enkelomättade fettsyror, positivt med insulinresistens, medan triglycerider med huvudsakligen marina essentiella fettsyror EPA och DHA korrelerar negativt.

En pro-inflammatorisk fettsyraprofil från en obalanserad och pro-inflammatorisk kost kan dramatiskt öka delta-6 och delta-5 desaturas-aktiviteten  och leder generellt till ökad omega-6 arakidonsyra (AA) syntes och en större tendens till inflammatoriska tillstånd.

Man kan mäta sitt Index på sitt Cellmenbran genom ett blodtest och man "ska " ligga nånstans 4:1 för att man ska ha ett mjukt menbran som tar upp näringen.

Kram / C



14 okt. 2015

Hus på landet

Oh vi  har varit på två visningar på ett hus på landet, så där lagom långt bort fast ändå på landet. Om ni förstår vad jag menar….

Det är så härligt att få se ut över ängar och höra tystnaden när man öppnar bil dörren. 


Ni ser ju själva va ro fyllt det ser ut. Till saken hör att deu var det extremt mycket att göra på just detta hus. Och min man som har svårt för förändringar, gillade visserligen läget och allt med det. Men vi har små barn och tre stycken, och det tar för mycket tid att renovera för oss i livet just nu där vi är. Jag tycket SÅ mycket om detta och hade lite sorg när vi va tvungna tacka nej till budgivningen.

Det kommer väl fler tillfällen hoppas jag!

Kram och ha en go dag på er / C

11 okt. 2015

Svärfar fyller 70

En  överrasknings fest var det menat att han skulle få min kära svärfar. Men det gick inte att hålla hemligt för han höll på boka sig på en resa just den tiden. 

Min svärmor hade hyrt ett ställe och där bjudit in hans bästa vänner och syskon med familjer så det var även barn och barnbarn med. 

Det började med att barnbarnen satte en bindel för hans ögon och sjöng "Happy birthday" 



Det var ett par vänner till min svärmor som gjort maten, så underbart gott med både kycklingfile och fläskfile med goda sallder och potatisgratäng.





Jubelaren själv gick runt och minglade både bland stora och små…

Det hölls även tal, vissa allvarligare och vissa så roliga så jag skratta så jag grät.
Det var Musik, barnbarnen sjöng och Estelle sjöng en sång själv men ju närmare dagen kom ville hon att jag skulle sjunga med. Sen sjöng min svägerska "Du är min man" som skulle vara från min svärmor och sen sjöng jag och min pappa några gamla godingar.



Han blev helt enkelt rejält uppvaktad.
Det var massa vackra buketter och sen hade han önskat sig ett bidrag av "gästerna" till Indien, där han själv har varit och sett misären.

Barnen var fantastiska inget tjat och gnäll, trots att klockan gick. Det var verkligen så jag sa hur stolt jag var över dom när vi åkte hem.

Slutet gott allting gott!

Kram på er / C



7 okt. 2015

Prinsessan fyller 6 År

Tänk  att det redan gått sex år sedan hon med det stora H kom in i våra liv. Hon våran älskade dotter och som vi gav det vackra namnet Estelle. Som sedan även vår prinsessa fick heta. 

Sex fantastisk och roliga år, tiden går absolut för fort när man ser bakåt. Hon har börjat förskoleklass det är helt otroligt.

Så idag sjöng vi för henne på morgonen och hon fick en lyx frukost.


 Massa roliga paket, fjärilar är ju något hon älskar i alla dess former och färger.
 Även denna coola tatuering som finns att köpa på "Tant Augustas" här i småstaden. Kan kolla in hennes sida på Fb

Det var en väldigt populär present.
 Sen hade vi kalas på kvällen för min man´s sida av släkten.



 Jag bjöd på Fajitas och tårta med lite kakor. Det är alltid gott och barnen gillar att plocka ihop sina saker i ett tortillabröd och rulla ihop.
 En mycket mysig och go kväll blev det, och en trött prinsessa la sig med ett stort leende. Hon var så nöjd med dagen och längtar redan till sitt barnkalas.



Tack ni som kom och för alla fina saker till vår dotter.

Kram och god natt

4 okt. 2015

Lär er spelvärlden föräldrar

Ja, så skriver Orvar Säfström…

Det är dags att vi engagerar oss i barnens spelande istället för att bara begränsa speltiden, tycker Orvar som själv är spelälskare.

" Det är sånt här som förstör våra barn" Pappan är upprörd och viftar mig i ansiktet med omsläget till "Grand theft auto IV" Han har precis förklarat hur hans tioåriga son ägnade de senaste månaderna åt denna "orgie i våldtäkter" där,"man får poäng för att stycka prostituerade med motorsåg"

Jag, befinner mig i en föräläsningssalen på ett bibliotek i en mellansvensk småstad och just hållit ett två timmar långt föredrag om spel och spelkultur.

Jag ägnade nog 15 minuter åt att förklara att det,precis som inom film och litteratur, finns många titlar helt riktade till en vuxenpublik, verkar ha gått den arga pappan helt obemärkt förbi. Desamma gäller mina tips om att det därför är klokt att som förälder sätta sig in i det europeiska åldersgräns systemet PEGI
Så svårt är det inte, med gradering från 3-18 års ålder ( färgkodat tydligt) och med symboler som förklarar vilka inslag som orsakat åldersgränsen.

Mammor och pappor landet runt skjutsar sina ungar varje vecka på både fotboll och ridning och hockyträningar. På helgerna är det tävling och match, och då ska alla goda föräldrar heja,peppa och sälja varmkorv och , då om så krävs, mucka gräl med domaren. Men när det kommer till spel, ett av svenska barns största fritidsintresse, kan man istället få höra föräldrar som nästan skryter med sitt bristande engagemang.

Att sätta sig ner en timme och få en inblick i "world of warcraft" är för många fullständigt otänkbart, även om barnet skulle råka befinna sig på den högsta nivån och åtnjuta respekt från både jämnåriga och vuxna medspelare från ett tiotal olika länder. Nej, de där spelen är bara strunt och stjäl värdefull tid.

Ingen förväntar sig att du som förälder ska börja spela, levla upp en orc till 85 och starta ett guild. Men att vid frukostbordet kunna fråga sin tonåring hur det gick på gårdagens raid Firelands, visar en delaktighet och nyfikenhet många föräldrar helt saknar i dag. Med lite grundläggande kunskap blir det också lättare att föra en vettig diskussion om gränser för spelandet.

Zlatans mamma tyckte kanske att han skulle ägnat sig lite mer åt skolarbetet,men för den sakens skull satte hon inte upp regler för att han bara fick spela en halvlek om dagen. Barn och ungdomar testar de gränser som vi vuxna sätter upp - en grundläggande del av mognadsprossesen. Det betyder inte att vi uppgivet ska acceptera att mellanstadiebarn ser "Motorsågsmassakern" eller att en tonåringen slutar äta,duscha och gå till skolan för att spelandet tagit över all vaken tid.

Lite kunskap räcker långt. Då vet man att en timmes skärmtid inte räcker i "World of Warcraft" och förhandlar kanske fram en lösning om tre timmar två dagar i veckan istället.
Man vet att de återkommande utspelen om spelens fördärvlighet  bottnar i kulturkonsrvativa  lögner och snedvridna forskningsrapporter. Och man vet kanske att "Grand theft auto IV" är ett uttalat vuxenspel,som varken innehåller motorsågar eller våldtäkter.

Jag ler vänligt mot den upprörda pappan med spelomslaget och frågar lite försiktigt om den tioåriga sonen fått tag på spel med 18- gräns.
Svaret är lika väntat som sorgligt. - Han fick det av oss i julklapp.


1 okt. 2015

Matkräsna barn

Jag är så innerligt trött på detta med matvägran av ett av mina barn. Det har pågått i ca ett och halvt år. Det var inget jag gjorde någon stor grej över i början och sen har det liksom eskalerat. Det har gått från bara potatis och brunsås till bara kyckling eller bara köttbullar, eller helst då detta tjat om pommesfritt, och helst varje dag.

När vi är bort bjudna till såna jag inte känner mig helt hundra med att gå i deras kyl och skafferi, är det en stor grej att åka bort. För man vet inte vad som bjuds, och ska mitt barn äta eller gnälla hela kvällen,ska jag ta med mig mat. Eller ska han vara mätt när han kommer….??

Att ta en konflikt en gång per dag, vid varje måltid är mycket värre än det låter. Den som inte själv upplevt något liknande förstår inte hela denna " dåliga samvete" grejen och att jag vid vissa tillställningar som (kalas) tex hotar honom att gör han en scen vid maten nu så åker han ut i bilen… man äter den maten som bjuds…

Han har varit extremt duktig flera ggr och det har varit en börda som släppt för  mig, till att jag kunnat slappna av på kalaset. För mitt barn är mätt och glad. Men jag vet själv hur det var, när man inte åt upp maten som barn. Det fanns vissa saker jag inte kunde få ner, och jag var lite äckelmagad. Min son har det också, han försökte häromdagen att verkligen äta en gaffel med ris. Men det går inte det kom ut igen, som om han vill kräkas. Han blev ledsen och jag förstod att han verkligen försökte. Jag hade bakat så vi skulle fika …."om man åt upp maten" han fick självklart fika ändå han hade ju försökt. Jag fick sitta kvar ibland tills jag ätit upp. Det är inte någon metod jag inte testat om jag säger så… Jag tror inte på att tvinga i barn mat, jag tror på smaka däremot. Så vet jag ju att hot och löften är bara dumma saker med, men som sagt jag har testat allt…. vad ska jag göra?



Men att han sen går och frågar mig säkert 10 ggr per dag om godis,glass,fika är en annan sak. Det klart han är sugen,äter man dåligt så klart man är hungrig. Det är så jag blir tokig snart! Jag har tagit bort alla kex och godis och lagt i källaren i en kasse. Dom får bara lördagsgodis och vi försöker att vara hårda på att inte fika,äta glss mm på vardagarna.
Det är lättare sagt än gjort, jag har tagit bort vanilj yoghurt dom får bara fil och jag har aldrig saft. 

Har försökt prata med Bvc men jag kan lika gärna diskutera det med en vän då…dom ger ju inte några förslag utan säger bara. Det låter bra det du gör. Och du kan bestämma vad som sätts fram på bordet, men det är barnet som bestämmer vad som stoppas i munnen. NEJ, vill jag bara skrika till dom, det är konflikter varje dag om maten. Det påverkar hela familjen!

Nu har jag hävt ur mig det här, det känns redan bättre. Får ta nya tag i morgon igen!!

Kram på er/ C