30 nov. 2014

Tomte parad

Julen närmar sig och vi med den, det är tradition sen läänge här i småstaden att det är Tomte parad när det är första advent och skylt söndag. Så givetvis är vi ute med barnen och kollar på den.
Stod med våra kära vänner Molin´s

Efteråt brukar vi gå till Pingst kyrkan och äta våfflor men i år hade de ordnat en liten kör som sjöng julsånger med, jag fick äran att vara med i kören. Det var så länge sen jag sjöng i kör, så trist att de flesta kyrkor lägger ner sina körer.Men det var väldigt roligt, enkelt men fint. Så det blev en sen kväll och med trötta barn. Jag var så sugen på julmust,tomtegröt, goda ostar med kex och fikon marmelad och pepparkakor. Men jag hade inget av detta goda förberett tyvärr. Vet inte vad jag tänkte på… men i morgon kväll så ska jag ha det.




Det tar inte jätte många minuter innan hela tåget har passerat gå gatan, men med ljuv julmusik är det rätt så mysiga minuter. Kallt var det så vi hade klätt oss varmt.

Somnade tidigt kommer jag med att göra garanterat!

Ha en go första advent kväll!!

26 nov. 2014

Jul mys

Börjar dagen med en mysig frukost i tystnad  det händer inte ofta. En intensiv dag men väldigt skön
hann till och med blogga lite. Barnen har varit på förskolan och min mor tog med sig Minou hem så jag kunde baka lussebullar, kolasnittar och chokladkaka med tosca knäcke. Det tog sin tid men skönt att ha lite fika till advent nu.

Tycker veckorna rusar iväg. Jag har haft så mycket bokat det senaste att jag blivit tröttare på kvällarna. Skolan har kallat till flera mötet för att man redan nu ska bestämma vart man vill ha sitt barn i förskoleklass nästa år ( lite tidigt kan jag tycka ) men det är väl så med platser på både kommunala skolan och friskolan. Jag har gått på båda två mötena och fick bra känsla hos båda skolorna. På söndag är det Tomteparad här i småstaden, efteråt brukar man gå till pingstkyrkan på våffel cafe det är en mysig traditon och då har även min vän Tony satt i hop en liten kör som jag är med i som haft övningar i veckan och förra som gjort att schemat har varit fullt. Utvecklings samtal har jag fixat på dagtid, så jag har haft turen att få ha kvar barnen där medan jag har samtal, så lyxigt för barnen att få äta mellis på förskolan det händer ju aldrig annars.

Men jag har trots späckat schema fått fram det mesta av julen i huset. Vilket jag älskar! Att njuta av julmsuik, dofter och vackra ljus är nåt jag uppskattar innan jul sen vill jag ha nytt år och gå mot ljusare tider och ut med julen fort.


Matteo har bakat pepparkakor igår på förskolan, det tycket han var mysigt för idag ska det vara dropp in fick med glögg och pepparkakor där för oss föräldrar. 

Det är nåt som min mor kommer att göra med barnen, en tradition som dom gjort varje år och som jag tycker är väldigt mysigt. Eftersom jag själv är extremt dålig på att göra egen pepparkaks deg och baka ut. Det är inte den julkakan jag älskar mest om jag säger så…

Men julgodis får det ju bli lite sen och lite mer bak. Det är verkligen jätte kul att baka med barnen dom är så glada och vill hjälpa till, men ack så skönt att baka själv och det går så mycket fortare ;) 

Lite snö nu och det hade varit så där extremt mysigt när julmusiken spelas i högtalaren och det doftar gran och kanel här inne. Men drömma kan man ju alltid göra.

Nu får ni ha en go dag, var ute i god tid med julkalappar och julbak och stök, ju mer hinner du njuta!

Kram på er!

24 nov. 2014

Slänga nappen

Det har varit intensiva veckor nu, jag minns så lite och måste sätta på larm och påminnelse på allt  för att minnas.Trots min kalender på väggen glömmer jag saker, och att skriva i den.
Jag har sänkt kraven och jag tycker det går rätt bra. 
Barnen är intensiva och de två äldsta bråkar och små tjafsar extremt mycket nu,samtidigt som dom kan leka hur bra som helst just nu med….

Livet går vidare och jag med det, min lilla pärla är nu nio månader och jag tycket nyss hon kom till oss. Jag älskar verkligen henne. Stora blå ögon som ler mot mig, när jag sjunger Imse vimse spindel ler hon sitt vackraste smile mot mig. Hon gillar att man sjunger och ger henne all uppmärksamhet. Estelle hjälper mig jätte mycket med henne och jag är så glad för det.

Men i förrgår så fick jag nog på allt tjafs och allt vi pratat om med barnen som dom bara struntar i. Så jag slängde deras nappar bara rakt av…. det blev ju givetvis ramaskri… men det går mot jul och vi har prata med Estelle om att Tomten skulle inte behöva se nappen eller om han rent av skulle ta den. Hon har även en lös tand nu så jag känner att när dom nya tänderna nu kommer vill jag att hon ska slut med nappen. Matteo är oxå arg på mig för att jag tog dom men det går över på fem minuter för honom. Nu har det gått tre nätter och han frågar inte ens om den längre… medan hon gråter varje kväll när vi läst godnatt sagan och hon inser att nu ska hon sova… det är jätte jobbigt för henne men även för oss.

Tänk att uppfostran är så svårt, man hade mycke åsikter om det innan man hade barn, och egentligen har jag väl kvar allt det så sett men nu när man själv är där så måste man ju vara mer konsekvent. Jag har aldrig gillat att man ska ha kräsna barn i mat tex att göra olika maträtter mm. Men jag har verkligen kräsna barn. Men jag gör inte olika maträtter för det. Klart man kan kompromissa nån gång det gör jag med, för att man tagit för många konflikter den dagen. Men jag vill att dom ska lära sig att man inte kan göra massa olika maträtter.

Men i kväll gjorde vi Granola, det var jätte länge sen och Estelle som är uppväxt med att bara få min hemma gjorda musli stod med mig och hjälpte till och ville äta den direkt när den kom ut ur ugnen, men hon ska få den till frukost imorgon.Jag  har även plockat fram julen, smög fram den lite i helgen. Det är nu man njuter sen ska julen ut efter nyår då vill jag ha vardag och allt som vanligt igen.


Nu ska jag själv lägga mig, min man jobbar natt så Estelle fick vara uppe lite längre med mig i kväll, vi satt och titta på Äntligen hemma. Mysigt faktiskt att bara få sitta och mysa med henne. 

Ta hand om dig och de dina!! 

Kram kram


21 nov. 2014

Överrasknings helg

Förra helgen hade jag min älskade vän Annsofi här, hon har fyllt fyrtio år och jag hade fixat en överrasknings fest här hemma hos mig på fre, med massa vänner från förr som hon har en historia med. Jag hade oxå bokat rum till oss hela helgen på Clarion Post i Göteborg. 

Det var så roligt att se hennes min när hon tog av bindeln och alla stod och sjöng för henne. Hon hade då  innan fått lite uppgifter av mig så att jag kunde fixa lite här hemma utan att hon skulle misstänka nåt. Så hämtade jag henne på byn med bindel och tog henne hem till mig.

Sen åt vi goda grillade hamburgare och hade Cheescake som efterrätt. Jätte mysigt var det, fast att jag var extremt varm ( gick på penicillin ) så jag satte mig uppe ett tag med balkong dörren öppen. Vi drog sen vidare och hon hade ju ingen aning om att jag även fått med mig två av hennes barndomsvänner. Så satt vi på rummet och käka lite mys och prata till långt in på natten.

Hela helgen skrattar vi, äter gott och har extremt trevligt!
Jag neuter fast att jag inte är helt frisk, jag lägger mig en stund på lör och är tacksam att hon har sina andra vänner där när jag vilar.

Åt super gott på Pinchos gjorde vi, jag rekomeder det stället skarpt. Små tapas rätter som riktigt smälter i mun.. mums!

På sön kväll flyger hon hem, trötta men oerhört glada sitter vi på tåget från staden till småstaden. Min man skjutsar henne till flyget sen, jag är för trött. 

Nya vänner fick jag denna helg, så glad för det. Och Annsofi är det alltid lika UNDERBART att umgås med. Så tacksam för henne!









Du vet att du har en väldigt speciell plats i mitt hjärta!

Puss på dig fina vän!

11 nov. 2014

…ett ögonblick i sänder

Idag fick jag gå iväg på ansiktsbehandling, det var rena lyxen för mig. Jag njöt verkligen i ordets rätta bemärkelse. Det var även lite hårbotten massage så grymt skönt. Det var flera år sen jag var på en sådan behandling. 

Gick även en bra stund på Maxi alldeles ensam, det händer typ aldrig eftersom jag knappt är vaken efter nio på kvällen så är jag sällan där själv. Titta på julsakerna dom fått upp och inser att det är rätt snart första advent. Känns så där när det är 9 + grader ute. Men var det inte så här förra året med, och typ massa år innan det med?!
Jag som älskar julen tar alltid fram den tidigt, och så ut med den fort. Så jag köpte saffran idag och tänkte baka goa bullar med massa saffran i rätt så snart. Barnen vill ha pepparkaks hus och jag ska erkänna att jag inte gjort det nåt år, för ärligt talat tar det bara massa plats… men det är väldigt vackert och mysigt. Så det får väl barnen göra om det vill det hör ju barndomen till. Minns minsann själv hur kul det var att stå med min pappa och göra pepparkakshus och sätta på en bricka med bomull, det roligast var ju så klart att få äta upp det när julen var över.
I år ska jag sänka kraven, som jag redan sa förra året och faktiskt gjorde med. Julgodis tex är överskattat det är ärligt talat inte gott med ischoklad eller massa kolor som fastnar i tänderna och smakar bränt eller bara socker, chokladen vitnar för att den inte var rätt tempererad när man jobba med den…. 
Men sen finns det ju goda saker med, julkakor,saffransbullar,pepparkakskolor och mozartkulor.

Det ska vara både roligt och gott så klart. Jag och min fantastiska vän Elin brukar alltid vara i bakstugan varje år och baka ruskakor. Men i år har vi bestämt med två bäbisar att det inte funkar. Känns jätte trist och skönt på samma gång. Men nästa år är vi på´t igen.

Ibland har jag sån ide´torka, vill göra massa maträtter i storkok så jag har. För jag har inte tid eller ork att göra två lagade mål varje dag. Så häromdagen gjorde jag gryta med nötbitar och äpple, valnötter, champinjoner och rödvin så gott.
















Igår gjorde jag köttfärsås och pasta. Har ofta små åskådare med vid spisen, de funkar inte alltid jätte bra. Men  hellre sitta där och inte gnälla än vara på golvet och tjata.









Jag köper så sällan blandfärs möjligen till taco för det kan bli torrt med bara nöt. Men sist slängde jag faktiskt allt med blandfärs det luktar ju gammal ko när man steker det fy va snuskigt det var. Nä nöt får det bli hedan efter.

Ibland funderar jag på varför man inte äter mer vegetariskt. Min man tror inte att man blir mätt på det.. har ni hört så fånigt. För jag vill ge barnen och speciellt  Minou en bra start och ha så mycket rena och närodlade saker som möjligt, samt äkta varor med så lite tillsatser och E ämnen det nu bara går. Svårt är vad det är!

Efter jag kom hem från min behandling idag har frusit och fått ont i halsen, la mig under ullfilten för jag fick ont i kroppen. Men efter en alvedon nu känner jag mig lite piggare. Ska snart hoppa i bingen!

Va rädd om dig!

Kram /C 

8 nov. 2014

Blott en dag….

Fått  behandling för min yrsel och kristallsjukan. Känner mig bättre i yrseln. Sen har man insett att man får ta en dag i taget, prioritera och inte ödsla energi på dålig saker. Det är verkligen lättar sagt än gjort. Bara att försöka undvika massa konflikter med barnen är en utmaning.Att stressa och sova dåligt får mig att må sämre. Att dom bråkar och tjafsar extremt mycket nu har väl med utveckling att göra med, jag lästa om fyraåringen och niomånaders barn och sexåringen som man även kallar "lilla tonåringen". En utmaning verkligen! Men skönt att läsa, då förstår man och har lättare för hela situationen.

Jag ska erkänna att jag just nu tyckte så mycket om förskolan, och att jag har tre dagar i v 5 timmar åt gången som dom får gå iväg och ha kompisar och lite aktiviteter. Man hinner absolut minimalt när dom är borta och just nu har jag inte haft möjlighet att knalla i skogen och gå till lekplatser med dom. Så ibland är måndagar och fredagar rena utmaningen. 

Vi gör ofta en utflykt på helgen när min man är hemma. Sist åkte vi till min man´s mormors grav på allhelgonadagen. Det var Gudstjänst så vi gick in, jätte bra sång och ett grymt budskap.




 
Här i vårs snygga Laila Bagge mössor! Det är väldigt trevligt på landet, måste säga att jag längtar dit mer och mer. Kanske har det med åldern att göra, jag vet inte så ro fullt och vackert men  jag skulle inte kunna bo hur långt ut i ingen vart som helst. Men det tysta, de ro givande de saknar jag. 

Så tacksam för mina fina barn, trots att dom kan få mig ursinnigt arg så är jag så glad över dom. De ger mig så mycket både skratt och kärlek. Tiden går för fort givetvis samtidigt som man är dubbel där. Vill att dom ska bli större för då är dom mer självgående inte så mycket att passa. Men varje ålder har väl sin charm, men jag tror man ska vara yngre när man får barn. Ibland känner jag så faktiskt. 

Nu ska jag kolla på uppdrag granskning!

Trevlig kväll kram /C