18 dec. 2015

Saknaden

Idag  har det varit tufft att bo här småstaden, saknaden av mina vänner "hemifrån" blev extra påtaglig idag. Inser vad vänskap betyder mycket, att luta sig mot en vän när det är jobbigt eller när man känner glädje, är väldigt värdefullt.

Att mitt i den gråa,trista vardagen få energi påfyllning av en vän är ren och skär lyx. Jag längtar ofta hem, mer och mer faktiskt. Det har väl mycket med att man är hemma med små barn också. Att inte ha så mycket vuxenkontakt eller en lunch med en kollega gör att ensamheten blir påtagligare.

Jag saknar en dag i Stockholm att bara strosa omkring och prata, sitt på ett mysigt cafe som man gjorde förr (innan man & barn) ibland tror jag att vi som fått barn senare i livet,vi som startade lite senare... vi som levt singel längre än 25 och som flyttat,rest och äventyrat med polare, har kanske ett behov av vänner mer för dom har/ är fortfarande en stor del i ens liv. Att  mitt bland alla blöjbyten och plockande och konflikter om ditten & datten få snacka med en vän.

Det är mina tankar och känslor idag. Jag längtar efter er och ni vet vilka ni är. Kärlek till er, just idag är ni extra saknade. Att sitta uppkrupen i soffan med en kopp the´och bara prata, skratta högt. Det hade jag behövt!!

Kram / C

16 dec. 2015

Ledig dag

Jag jobba så mycket förra veckan och bokstavligen kastades in i detta, att jag varit totalt slut dessa dagar. Verkligen inte haft energi som jag brukar. Men vi skrotar runt här hemma  i pyjamas långt in till lunch timmen, så får  vi lite gjort ändå.


Granen är inte inne än, och jag är mer och mer inne på plastgran. Har sett en sån fin som ser ut som en kungsgran. Jag är mer och mer för fake it til you make it. Men vi får se hur det blir, ekonomisks som jag är kanske det får bli en på rean efter jul!

Men jag har gjort lite kakor som jag tycker om att ha på jul. Små biskvier är en av mina favvosar och dom gör jag alltid. Sen dajmkakan och lite julgodis.




Det finns mer jag vill göra men jag har inte haft tid, ork eller möjlighet att bjud hem en enda denna advent. Men dagarna är ju inte slut än eller ledigheten. 

Det känns som denna jul är ganska soft, många har stannat upp och inte tok shoppat och hysterin på att bräcka varandra med julgodis sorter och mest mat, har varit lugna. Så jaq hoppas vi denna jul kan fokusera på gemenskapen och tänka på varför vi firar jul egentligen. Det är idag verkligen aktuellt med ett husrum för natten, precis som när Jesus föddes. Med alla flyktingar och alla som verkligen söker ett uppehälle…

Kram och var rädd om dig / C

14 dec. 2015

Saffranspannkaka

julen här hemma gör vi alltid saffranspannkaka. En enkel, krämigt och väldigt god efterrätt som passar jätte bra på julen.


På Gotland kan du avnjuta den året om, där får man den med slammbärsylt och vispad grädde. Hos mig får man bjrönbärsylt och vispad grädde för jag har aldrig lyckats hitta slambär.

Om du vill prova på får du receptet här:


12 dec. 2015

Börjat jobba… lite

Jag har verkligen inte hunnit blogga…. jag har fått jobba så mycket, väldigt hastigt och lustigt. Denna v har jag gjort 56 timmar, det som skulle bli timvikarie blev lite mer denna v kände jag.

Som jag sa förut ringde dom från kommunen och nu är jag på ett asylboende och det är så spännande, utmanande och väldigt roligt. Men också extremt rörigt och tufft, killarna är jätte goa men det är verkligen kulturkrockar, och det gäller att snappa upp dom fort och lära dom det Svenska samhället. Det är en stor uppgift som är viktigt. SÅ jag har varit väldigt trött när jag kommit hem. 

Jag har fått lite smak på hur det är att vara två som arbetar och pusslar med hemmet,barnen,helgerna och allt där emellan. Hjälp, vad viktig roll föräldern som är hemma har, känner jag... Min man sa till mig efter att jag kom hem från ett 9-21 pass på jobbet, att det är fullt upp för mig att ta hand om barnen. Det blir inte mycket mer gjort sa han. Jag log och kände att jag förstår...precis men ändå är det "massa" som förväntas att man ska göra speciellt som mamma ( kan jag känna) och precis som på min arbetsplats så känner jag att "vissa" från andra länder som är personal förväntar sig att jag som kvinna ska göra saker som mat tex. En sa satte sig på en stol och sa till mig att säg till när jag ska duka, jag  svarade honom då att nu tar jag rast och maten ska göras medan jag är borta…
Bara ett exempel på hur man fördelar, tänker och faktiskt bara gör, utan att tänka sig för ibland. 
Säger inte att allt måste va jämställt, det du gillar och är bra på gör´t men bara för att man är kvinna gillar inte alla att laga mat… det är inte någon självklarhet för mig.

Men det är väldigt intressant!

Kram på er / C


9 dec. 2015

Julbak

Julen närmar sig med allt vad det innebär, jag har idag gjort Rocky road med barnen.Det är en klassiker för oss på julen och det är så enkelt att göra.

Jag gör en del andra saker med som kommer upp här så småningom. Jag ska verkligen inte gör massor i år ( som man säger varje år) för det är lätt att de ligger i frysen ända in till påska ibland.

Att göra godis är något som min lilla tjej gillar och jag får lura henne, att russin och annan torkad frukt och majsbollar också är "godis" jag har gjort popcorn några gånger som funkat som godis med, det är jätte bra.



Trevlig kväll på er!

Kram / C

28 nov. 2015

Vardagspusslet

Jag fick ett telefonsamtal dagen efter jag kom hem från USA, det visade sig att jag skickat in en ansökan om timmvikarie till ett asyl boende. Jag hade totalt glömt bort det…. Men han hade fått bra vitsord och ville träffa mig.

Att gå på "anställnings intervju" kändes lite skumt och nervöst. Jag fick pussla med barnvakt. Dom ville ha mig och jag förstod att behovet var stort så man kunde få en tjänst där till och med tror jag.
Det var en kurs dagen efter i kommunen som just handlade om kultur krockar,hur det är att komma som flykting mm. 
Sen skulle jag börja gå bredvid på tor och även på fre.

Det gick väldigt fort alltihop och jag berätta givetvis för min man om allt, då det på hans jobb precis gett han natt jobb mot Värnamo och sen hade han julbord på fre och inkoppling hela helgen dvs första advent. Det kom inte lägligt…. min mamma jobbade och svärmor skulle till frissan och jag hade svårt att få till det för alla barnen med hämtning och barnvakt. Jag frågade mitt snällaste om barnen fick stanna på fritids endast denna gången och det var inte några problem varken där eller på förskolan. Svärmor var snäll och ställde in frissan så allt löste sig.
Men på kvällen hade jag först konfirmationen och sen julkören, min man var tvungen att åka på sitt natt jobb, jag försökte få tag på barnvakt ännu en gång och det är svårt. När jag var ung "läs 14-22 år " var jag väldigt mycket barnvakt. Men jag hitta ingen min mamma jobba, min pappa är själv med i kören och jag hade redan missat en gång eftersom vi var i Florida. Och konfan hade jag missat 3 ggr så jag kände mitt ansvar att närvara. Men min mor ställde upp efter jobbet, så gulligt!

Helt slut slänger jag mig i soffan med en tallrik fil med pepparkakor i och bara beundrar dom som jobbar heltid och får ihop livspusslet. Jag kände mig trött i kropp & själ. Det tar  tid att flaxa runt, hämta och lämna på tre olika ställen och få ihop tider med rätt fröken och barn. Sen ska det göras middag på det och just nu julpyssla och få upp allt till advent. Städa,tvätta och plocka…...


Ja, ja vet det kom olägligt med allt just för mig, men jag har på kvällarna och långt in på småtimmen ibland tok fixat allt till julen. För som ni vet åker den gärna in tidigt och ut fort…! Men jag tänkte ändå på dom som harvar på… som inte har ett val som kanske är ensamstående och som måste jobba. Att små barn ska iväg tidigt när det fortfarande ( för mig är okristligt ) tidigt att gå upp. Sen är dom borta hela dagarna och trötta föräldrar kommer hem och har inte ork eller energi till att fixa,leka, städa.


Tror det är jätte viktigt att sänka kraven och standarden i vårt samhälle. Det är osunt att stressa och det gör oss inte till bättre människor. I går på konfirmationen så gick vi laget runt och frågade alla konfirmander vad dom mest längtade till med julen, förvånas värt många sa ändå Gemenskapen. Vilket gjorde mig så glad… jag kände hopp!! Så viktigt och så rätt det är väl det som är viktigt inte hur städat och snyggt vi har det, det gör inget med lite damm på tavellisten… eller hur?

Jag njuter i alla fall från min soffa av doft av clementiner och vackert skimmer från stjärnorna och ljusstakarna. Det är det viktiga att njuta både i kropp och själ och ande. Och det ska jag göra denna jul!

Varm kram till er, och stressa inte det finns så mycket gott att köpa till jul. Det ska vara roligt oxå, njut, varva ner och umgås denna månad.





23 nov. 2015

Florida

Vi  har nyss kommit hem från en fantastisk och underbar resa till USA och Florida. Där har vi upplevt massa skoj och ätit god mat, shoppat,solat, badat och besökt massa roliga parker. Vi har rest runt i Florida och upplevt olika platser och fått sett ett bröllop på stranden, kört stor härlig bil, pratat med goa människor och upplevt maxade saker som bara finns i USA

Vi åkte en ruskig höst dag och kom till ett varmt Miami och bilade sen upp till Orlando direkt, en lång resa blev det. Vi fick uppdraperade bilar och jag njöt av vår stora. Hade gärna haft den hemma.

Vi bodde extremt bra med central läge men ändå ostört, men ett jätte bra poolområde.
 Vi åkte en dag och käka på Cheescakefacktory, bland de godaste jag ätit. Maten var helt otroligt god, servicen lika så och hela stället. Cheescaken ska vi inte prata om….





 Vi gick sen och shoppa lite i gallerian, världens största gran och det är så maxat allt vilket jag gillar. Allt eller inget!

Stort,luftigt och massa jul saker.
 Det är verkligen ett underbart land och lätt att älska, samtidigt som man saknar mycket och tycker att dom är "efter" på massa saker.



Vi åker till Disney där vi vandrar i flera timmar, varmt över 30 grader den dagen. Det är sent när vi lämnar parken och alla är trötta, efter en spännande,härlig och givande dag på en stor upplevelse park.



Vi badar mycket så klart och shoppar och tycker väl inte att det är jätte billigt. Var lite besviken på att jag bara hitta en handväska och Nike skor men hitta mer ju längre vi reste.

 Solnedgångarna är fantastiska och vi bor precis vid havet med havsutsikt på vårt andra stopp i St Petersburg som var ett paradis. Vita stränder och varmt och skönt.





Många parker blir det och även ett Akvarium med delfiner och rockor mm.


 Vi åker till Pire 60 som är ännu ett vackert ställe men väldigt turistiskt. Men där äter vi oerhört gott med nyfångad fisk. Träffar även lite pirater ;)
 Sen drog vi oss mot  M I A M I


 Jag har varit där en gång förut och det är otroligt vacker färg på havet och utsikten från 12 våningen. 
Även by night bjuder på mycket vackert!

 Vi åt gott där på hotellet en dag, lunch som man blev vrål mätt på. Nu åt vi inte ute varje dag,utan gjorde mycket mat i lgh men på detta stället och Cheescake facktory där var det gigantiska portioner så man kunde dela.



Här bodde vi några nätter i Miami


Som sagt… jag skulle kunna skriva och lägga upp massa bilder till men jag sätter stopp här.

en underbara resa gick mot sitt slut, Estelle längtade hem och efter lillasyster. Jag hade kunnat stannat liiite till!!!

Tack för en lyckad och minnesvärd resa för alla inblandade!

Kram C

26 okt. 2015

Cellmenbranet

Jag läste så intressant om Cellmenbranet och det är som en cells avgränsning mot omvärlden. Det är så att menbranet skyddar cellen.Ungefär liknande som huden är för människan.

Man ska inte ha för hårt cellmenbran som inte släpper igenom näring. Cellmenbranet behövs för att skydda cellens innehåll. Utsidan av cellen är annorlunda än insidan.
Utsidans miljö varierar beroende på var vi är någonstans,salthalter,vatten,skadliga ämnen,organiska föroreningar och olika saker som varierar i omgivningen.

Insidan av cellen däremot är väldigt konstant och inehåller DNA (cellens arvsmassa), massvis med proteiner som används för att ge cellen struktur,enzymiska aktivitet.

Cellmenbranets viktigaste funktion är att vare en selektiv barriär som bara släpper igenom mycket specifika ämnen, åt specifika håll.

Ju mer mättat fett det är i ett membran, desto fastare är membranet. Omvänt, ju mer fleromättat fett det är i ett membran, desto mer flytande blir membranet. Omega-3DHA är den mest fleromättade fettsyran i kroppen med sex dubbelbindningar, och gör mer än något annat fett för att främja membranets fluiditet.

Celler med låg DHA i sina membran (och högre fasthet) har onormal receptorbindande kapacitet. I vissa fall yttrar sig detta som en starkare bindning, vilket orsakar överdriven respons på hormoner. Ett exempel är angiotensin, ett hormon som gör att blodkärlen drar ihop sig, och ökar blodtrycket. Ökat intag av DHA ökar cellmembranens fluiditet, återställer normal receptorfunktion och affinitet för angiotensin. Detta bidrar till att förklara varför fiskolja sänker blodtrycket vid högt blodtryck.

Med andra hormoner, försämrar överdriven fasthet receptorbindning. Serotonin ärett hormon som reglerar kroppstemperaturen, tarmrörelser, humör, sömn, sexualitet, aptit och kognitiva funktioner som minne och inlärning.

Låga nivåer av serotonin är kopplade till depression, ångest och migrän, och effekterna av serotonin minskar när serotoninreceptorer degraderas. Forskare tror att detta skulle kunna förklara sambandet mellan låga marina omega-3 DHA nivåer och PMS och depression, samt högt blodtryck och bröstcancer.

Ett annat viktigt exempel är insulin. Celler med minskad membranfluiditet har visat sig vara insulinresistenta, eftersom insulininte längre kan bindas till dess receptorer på cellytan. Insulinresistens spelar en viktig roll i utvecklingen av hjärtsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och centralfetma. En kolhydratrisk kost anses påverka utvecklingen av insulinresistens, inte bara på grund av en alltför stor glykemisk belastning, utan också för att överskott av glukos omvandlas till mättat fett i kroppen,vilket ökar nivåerna av mättat fett i cellmembranen och därmed också cellmembranens fasthet.

Vid plasmaprofilering av vuxna icke-diabetiker korrelerar plasmatriglycerider, som huvudsakligen innehåller mättade- eller enkelomättade fettsyror, positivt med insulinresistens, medan triglycerider med huvudsakligen marina essentiella fettsyror EPA och DHA korrelerar negativt.

En pro-inflammatorisk fettsyraprofil från en obalanserad och pro-inflammatorisk kost kan dramatiskt öka delta-6 och delta-5 desaturas-aktiviteten  och leder generellt till ökad omega-6 arakidonsyra (AA) syntes och en större tendens till inflammatoriska tillstånd.

Man kan mäta sitt Index på sitt Cellmenbran genom ett blodtest och man "ska " ligga nånstans 4:1 för att man ska ha ett mjukt menbran som tar upp näringen.

Kram / C



14 okt. 2015

Hus på landet

Oh vi  har varit på två visningar på ett hus på landet, så där lagom långt bort fast ändå på landet. Om ni förstår vad jag menar….

Det är så härligt att få se ut över ängar och höra tystnaden när man öppnar bil dörren. 


Ni ser ju själva va ro fyllt det ser ut. Till saken hör att deu var det extremt mycket att göra på just detta hus. Och min man som har svårt för förändringar, gillade visserligen läget och allt med det. Men vi har små barn och tre stycken, och det tar för mycket tid att renovera för oss i livet just nu där vi är. Jag tycket SÅ mycket om detta och hade lite sorg när vi va tvungna tacka nej till budgivningen.

Det kommer väl fler tillfällen hoppas jag!

Kram och ha en go dag på er / C

11 okt. 2015

Svärfar fyller 70

En  överrasknings fest var det menat att han skulle få min kära svärfar. Men det gick inte att hålla hemligt för han höll på boka sig på en resa just den tiden. 

Min svärmor hade hyrt ett ställe och där bjudit in hans bästa vänner och syskon med familjer så det var även barn och barnbarn med. 

Det började med att barnbarnen satte en bindel för hans ögon och sjöng "Happy birthday" 



Det var ett par vänner till min svärmor som gjort maten, så underbart gott med både kycklingfile och fläskfile med goda sallder och potatisgratäng.





Jubelaren själv gick runt och minglade både bland stora och små…

Det hölls även tal, vissa allvarligare och vissa så roliga så jag skratta så jag grät.
Det var Musik, barnbarnen sjöng och Estelle sjöng en sång själv men ju närmare dagen kom ville hon att jag skulle sjunga med. Sen sjöng min svägerska "Du är min man" som skulle vara från min svärmor och sen sjöng jag och min pappa några gamla godingar.



Han blev helt enkelt rejält uppvaktad.
Det var massa vackra buketter och sen hade han önskat sig ett bidrag av "gästerna" till Indien, där han själv har varit och sett misären.

Barnen var fantastiska inget tjat och gnäll, trots att klockan gick. Det var verkligen så jag sa hur stolt jag var över dom när vi åkte hem.

Slutet gott allting gott!

Kram på er / C