26 aug. 2014

Föräldraskap

Tänkte  dela med mig av en föreläsning jag var på om föräldraskap - konsten att hitta balansen mellan ramar och kramar.

Med hjälp av din tid med barnen och med barnets erfarenhet av att ibland uppleva sig vara den viktigast människan i ditt liv och med hjälp av din kärlek där kärlekens fem språk är ett fantastiskt verktygs, så har du möjlighet att förstärka ditt barns positiva beteende.

Och är det så att barnet känner att det får nödvändig tid med dig och tillräckligt med kärlek av dis så förebygger du automatiskt mycket av de beteenden du vill se mindre av.

Använder du dig dessutom av olika strategier som tex de tips jag nämnt:

Tacka ja till den dans som ditt barn bjuder upp till
Försök att vara vaksam och lyhörd inför de initiativ till kontakt ditt barn ge dig.

Välj vilka strider du bör ta med ditt barn
Du kan / bör inte ta konflikt om allt, välj det som är viktigast

Tillämpa framförhållning - undvik kommandon
Försök att förbereda ditt barn inför att han/hon måste avsluta alternativ börja en aktivitet

Tillämpa valmöjligheter- undvik ultimatum
Ibland är det bra att ge sitt barn ett visst utrymme att välja/ bestämma

För vems skull
försök att tänka efter före, vad är bäst för mitt barn och vad orkar jag med just nu


Gränssättning är ibland det absolut nödvändigt, men om vi som föräldrar lyckas leva ut vårt föräldraskap med pyramiden so modell och börja längst ner och gå uppåt - kommer ni att upptäcka att ni inte behöver lägga ner så mycket  tid och energi på gränssättning. ( pyramiden kan jag inte rita här så jag skriver : längst ner, det vi ska använda rikligt är "Förstärka positiva beteenden" Mitten  Det v i ska använda rikligt" Förebygga negativt beteende" och längst upp på toppen det vi ska använda sparsamt är "Gränssättning"

Det här sättet att vara förälder är miljövänligt därför att det är gott att vara i en miljö där tid och kärlek får stort utrymme. Det är också energisparande då gränssättning och konflikter inte får lika stort utrymme.


Avslutar med kärlekens fem språk:

Kärleksfulla ord
Hjälpsamma handlingar
Tid för varandra
omtänksamma gåvor
Fysiks beröring

Detta var det som han i stora drag gick i genom på föredraget. Har skrivit av papperet jag fick av honom.

Det var så bra och jag fick möjlighet att prata med honom privat sen, det var jätte bra och jag är tacksam för det. Hade önskat ja fått prata längre med honom.

21 aug. 2014

Livet

Vardagen är här efter en härlig sommar! Finns inget att klaga på med denna sommar, värmen och alla bad och inget regn.

Barnen har börjat gå 15 timmar på förskolan, dom har nya grupper och går inte ihop längre, vilket är kanon för de större barnen kräver mer. Samt har dom minskat grupperna till 12 barn.
Att komma upp o iväg i tid är en utmaning eftersom vi gärna sover till åtta. Inte Minou dock men hon är så go på morgonen att hon lätt ligger och jollrar och prata lite från halv sju, så jag kan slumra.
Att sen få dom där fem timmarna att gå är inte några problem, jag hinner inte ens med det jag planerat. För jag tänker lite så här att om jag gör det tråkiga, diska,städa,tvätta,plocka,handla så har ja ju tid med barnen när dom kommer hem. 
De vill oftast ha något i magen då och sen är ju det gärna lek eller pyssel som gäller.

Ändå har jag hopp om att få ta härliga höst promenader och bara sitta med en kopp the och bara vara, eller lyssna på ljudbok, blogga eller nåt annat mysigt som intresserar mig.

Livet är ett pussel och ibland har jag inte all bitarna fast att jag vill.Har känt att jag är i en svacka, har inte ork vaken i kroppen eller själen. Har så ont i fogar och rygg och även mitt blodpropps ben. Tog en promenad härrom dagen och jag kunde knappt röra mig när jag kom hem, för att inte tal om dagen efter. Jag går hos en jätte bra massör och jag har fått vissa övningar jag ska göra och det blir bättre. Men ibland är det jobbigt att inte kunna böja sig ner, sätta sig på huk jag har ju ändå småbarn här hemma.
Jag har varit lat med massa saker, det är oxå en stress i sig. Och ändå så dumt att man inte ska kunna vara det i perioder i livet då man helt enkelt är mer slut än andra dagar. 

Förlåt om jag klagar, men detta är som min dagbok och i sina dagböcker skriver man ju av sig.. 

Det är en stress för mig att min son är förstoppad, att varje dag tänka på om han ätit och druckit ordentligt. Om vi går bort så måste jag har med mig mat eller tänka på om det finns nåt som han gillar o kan äta. För annars rasar hans blodsocker och han blir världens gnälligaste och trötta pojk.

Men det är väl det här som kallas livet?! Några tunga saker som hänt vänner och det berör ju en själv med.
Upps and downs det är så det är, men mitt i allt har jag det väldigt bra. Ett vackert hem, goaste barnen och underbara vänner och fina blommor i min höst rabatt det ger mig glädje och jag är tacksam att jag har Gud mitt i allt. Känna att han är med och bär fast att vardagen och livet är jobbigt,tungt och smärtsamt ibland.

Ha en underbara dag där ute!

Kram C


16 aug. 2014

kolmården

Vilket underbart ställe Kolmården är! Har inte varit där sen jag var ca 12 år och det hade ändrats en hel del kan säga. 
Min käre far fyllde 70 år och vi firade hela stora familjen med att träffas där och övernatta på Vildmarkshotellet. 
Det var ett alldeles utmärkt sätt, dels för alla åldrar på barnen och vi vuxna och även då för våra föräldrar.









Dels alla djuren och åka attraktioner, för att inte tala om Delfin uppvisningen wow vad man ville bada med Delfiner efter det…!

Linbanan tyckte jag var läskig, jag inser att jag är grymt höjd rädd det liksom pirrar i mina ben, jag diggar det inte. Men det var roligt att se lejon, Hyenor och massa andra djur så uppifrån och ändå nära. Bamse hade en värld där med teater som vi gick på och dom fick även träffa Bamse och vargen och krama dom sen, Matteo älskade detta. Men balla ur lite vid själva kramadet. 
Sen kunde man leka där i farmor och lille skutts hus och åka karusell mm.

Trots det trista regnet som kom och gick lite under lördagen så hade vi tur ändå måste jag säga med att pricka rätt. Sen stänger parken 17 så då gick vi till hotellet och bada bubbelpool och utomhus pool och bara hade det grymt skönt allihopa. 
Efter blev det sen mat en buffe som var god och där firade vi även min far med en resa till Sthlm där han får Vip plats på Rally race på Solvalla. Sen ska han och killarna gå ut och käka på kvällen och en övernattning hos min bror.
Han blev jätte glad, svårt hitta på saker till föräldrarna som har allt typ och som ändå ska va lite personligt.

En underbar helg helt enkelt, dit vill vi åka tillbaka. Speciellt min son som tycker mycket om Bamse. Nästa år öppnar dom Bamse land där… 

Jag och min svägerska pratade om barnen och städning mm det var jätte intressant för vi var rätt lika där. Men ibland är det svårt att "hålla standarden" som man vill i sitt hem med massa barn och plock. Vi prata även om att bjuda hem vänner hur man kan känna sig så lättade med vissa som bara hjälper till och man snackar under själva fixet. Och man vill ju själv som hemma mamma gärna umgås och inte stå i köket hela kvällen när man har vänner på besök. Det gör ju inget att disken står tills i morgon… men man är ändå där och vill få det överstökat. Så dubbelt på nåt sätt, men jag mår verkligen dåligt av stök… kan inte hjälpa det! Fast jag sänkt kraven och försöker tänka på det, vill ja gärna en springa och fixa när lillan har somnat. Fast att min man sagt åt mig 100 ggr att sätt dig ner med en kopp the, läs posten, ring en kompis eller bara njut av tystnaden. Men jag är jätte dålig på att lyda det rådet!

Kände att jag saknade att bo nära henne, min kära svägerska Magdalena! Vi delar så sällan vardagen och det kändes lite sorgligt om jag ska vara ärlig. Våra femåringar leker nämligen jätte bra och det tar inte alls lång tid för dom att hitta varandra fast dom inte setts på länge. Ofta säger min dotter att hon vill till åka till honom, med det är ju såå långt det går liksom inte att bara göra en eftermiddag. 

Men vem vet vi kanske flyttar upp om nåt år. Här i småstaden kommer jag inte att tillbringa resten av våra liv det vet vi i allafall och det känns jätte bra.!

Kram till er alla!!

( Jag var tvungen lägga till bilden på Ola Rapace som satt några rader bort )

10 aug. 2014

L Ä G E R

Det  var minst 20 år sen jag var på läger.. eller mer!
Med blandade känslor åkte vi med vår kyrka på församlings läger och jag ångrar inte en sekund att vi var med.

Så härliga människor jag lärde känna och det var så roligt att se alla man annars bara springer på. Nu hade vi tid att umgås, lära känna nya och även samtala i grupper.

Estelle hitta en kompis direkt så klart och dom hängde hela helgen. 



Jag och tjejerna har varit iväg en vecka själva med, vi åkte till Uppsala och Stockholm. Det var min fösta långkörning och min första resa själv med två barn.
Det gick bra, lätt och smidigt på vägen upp. Värre var det på vägen ner…

Många härliga dagar med strålande sol och upp till 35 grader varmt. Så framsidan hade som vanligt bättre och varmare väder än här på baksidan. 

Även denna vecka träffade min kära dotter massor av nya vänner, typ varje dag var det någon ny och hon njöt.
Vi åkte ner till min brorsa med familj en dag med, dom hade pool och Estelle o barnen lekte. Vi åt gott och åkte på loppis och planerade min fars 70 års present.

Underbart att få umgås med sina gamla vänner, inser att jag bor alldeles för långt borta och det gör lite ont i hjärtat faktiskt. 
Men jag vet att vi inte kommer bo här för alltid och det räcker. Min man sa till mig att såg vad gott det gör för mig att träffa min vänner, så han sa att vi skulle åka upp oftare och det är jag så glad för.

Estelle är enormt social precis som sin mor, gillar nya äventyr och utmaningar, hittar vänner snabbt och dom har roligt direkt.

 Dyk i kusinernas pool


Sanna vänner har man kvar….


 Mysigt få hänga med stor tjej som även sminkade dom små.

Mys i mattältet med bästa Annsofi, en morgon pyssla dom roliga gubbar som man kunde ha som masker, Estelle njöt och jag med att se lystern i ögonen på henne. Annsofi är en fantastisk, underbar högt älskad vän till mig som är grymt pedagogisk så är hon rektor oxå.


 Här har vi snack mitt i natten och Minou har vaknat och vill kolla på mobilen som lyser i mörkret.

Så många mer saker vi gjorde och massa goa vänner vi träffad. Tar för mycket tid att skriva o visa allt.



TACK alla ni som lät oss komma och våld gästa och att vi fick umgås mer er alla

kärlek till er

KrAm

8 aug. 2014

Sanningen ska sätta er fria...

Jag saknar ärlighet och öppenhet hos människor. Även hos en del vänner, faktiskt. Världen snurrar alldeles för fort och vi är mer på nätet än med varandra vissa perioder. Vilket jag inte gillar och känner att jag inte riktigt kan acceptera.

Jag har gått hemma med barnen i många år nu, och när jag fick den sista nu känns plötsligt livet och vardagen mycket mer, det är viktigt att det klaffar mer med allt. Och jag inser att tiden är viktig. Om jag då tillbringar massa tid med människor som för mig är ganska ytlig, då mår jag inte bra.

Det är så mycket skryt både på facebook och instagram. Allt är såå positivt att jag inte alltid känner igen mig. Och vissa perioder har jag lagt ut massa bilder på instagram just bara för att… 
Hörde en man säga att Facebook kan man inte skriva ut "hur" det är utan bara skriva det som är bra och fina bilder, det var intressant. Jag håller ju med delvis, för man ska inte lägga ut vad som helst, dels för att alla inte har med det  att göra och man får tänka efter en extra gång hur man faktiskt uppfattar den här personen och inlägget, för vi är ju alla väldigt olika.

En del leker ju terapeuter och vissa psykologer med, med deras inlägg. Och jag undrar ännu en gång vad meningen med inläggen är. Vem ska det uppmuntra? För det måste väl ändå vara meningen.. tänker jag. Varför kan man då inte träffs och umgås, dela livet, vardagen, problem,glädje och det som kanske känns jobbigt just nu i ens liv.

Det är mina tankar…

Jag är en person som gillar raka rör. Och jag har några vänner som jag har förtroende för och känner att jag kan tala öppet om ALLT, det är en fantastisk känsla och väldigt dyrbart för mig.
Jag uppskattar sådant och vet att man inte kan göra eller ska göra det med alla. Men vi är människor med fel och brister, saker vi behöver jobba på och saker vi är bra på. Jag har massa dålig saker i mitt liv tex som jag får tänka på ibland dagligen. 

Tror ändå på uppriktighet och att bära varandras bördor, tror på godhet och vilja att göra gott hos människor och vänner.
Jag väljer det!

God natt på er / Kram