30 okt. 2013

Dessa telefoner

Vet inte om nu undgått att inte läsa om dessa larm om att lägga undan telefonen för det förstör så mycket av uppmärksamheten som ska riktas mot våra barn i stället. Det är inte klokt att dom ska tävla mot en Iphone och då tänker jag... är det facebook eller Instagram dom tävlar om?! För vad är egentligen viktigare än våra skatter som är små och här just nu, levande varelser som pockar på vår uppmärksamhet och vill att vi tittar när dom klättrar eller gungar,dansar,bygger lego eller vad det nu är.

Jag ska villigt erkänna att ja har så lite tid vid datorn ( förutom kvällarna när barnen lagt sig) att jag vill tjuvkicka ibland på dagen på min telefon. Men de är svårt Estelle är på mig direkt. Jag får ta kort säger hon de är ok, men sen tycker hon det är fruktansvärt trist. Och ska ja vara helt ärlig så tycker jag det är riktigt fullt och oförskämt när jag själv sitter med en vän och den tar upp telefonen och börjar kolla på. Självklart om man får ett samtal,sms eller mail som man måste se det kan ju vara viktigt. Men ni hajjar vad jag menar.

Förskolan i Sthlm slog ju larm i Svd häromdagen.


Förskolelarm: Föräldrar, släpp mobilen

På ett år har 32 procent fler vuxna i småbarnsåldern skaffat smart mobil. Nu larmar en majoritet av öppna förskolorna i Stockholms innerstad om att föräldrarnas ständiga koll på telefonen stör samspelet med barnet, visar SvD:s rundringning. Flera har infört mobilförädrar.

Klicka på länken här och läs!


Helt otroligt, är det så här vi ska umgås i framtiden. Jag vet att det är svårt man fastna lätt i spel eller att hela tiden vara tillgänglig. Men ärligt så ringer det inte jätte ofta till mig och nu när man är hos barnmorskan, körskolan mm så får man ju ha telfonen på ljudlös så det har blivit så att jag ofta har det, är det viktigt får man ringa igen.

Tycker själv det är väldigt ofint och otrevligt när man sitter med en vän och dom sitter och grejar med sin telefon och ska kolla hela tiden. Vad finns det att missa?! Är det inte viktigare att vi har våra relationer med levande människor igång än att vi ska kolla chatten eller facebook?! Det blir så opersonligt och väldigt ointressant statusar om man är riktigt ärlig.Och de ska vi ju vara!!


Min man kan på kvällarna sitta med telefonen när vi ska kolla på film eller cancergalan, ja vet inte hur många gånger jag frågat om man verkligen kan hänga med i filmen, lyssna och samtidigt läsa på nätet. Han är ju man också ni vet ju.... dom kan ju inte göra mer än en sak. Men detta verkar ligga i hans släkt. 










 Jag kan inget säga för jag vet hur det känns, man känner sig överflödig att uppmärksamheten går till en lite manick som man tävlar emot. Det känns ensamt och trist att sitta och titta ut i tomma intet och då blir de lätt att man själv får ta upp telefonen för att ha nåt att titta på själv....

Det är galet rent ut sagt, det ja undrar och tänker på är ju hur det blir i framtiden, vad blir frukten av det vi skördar nu? Vad blir följderna av att dom tävlar mot en Iphone när dom är så liten som ett spädbarn? ÄR det inte viktigare med uppmuntran,kärlek, lek och uppmärksamhet till våra barn. Helt ärligt nu.... vad säger ni?

Jag dömer inte nån och vill inte ge nån dåligt samvete(utom min man då ;) men han kunde inte ens läsa den här texten.Han skumma igenom och sa sen så här" ja ska väl inte sitta här och läsa den nu, när man inte ska titta på telfonen när barnen är vakna" så dåligt sa jag. Men han ska allt få läsa på denna och det som Aftonbladet larma om igår med, läs det!

SÅ nonchalant av vuxna människor att inte ens kunna ta en lapp som sitter på förskolan där dom vädjar till mobilfritt, jag menar ni som har barn vet hur kort tid det tar att lämna/ hämta?! Skrämmande vart är vi på väg?

Nä, vi får hjälpas åt och påminna varandra att äkta gemenskap med levande människor är så mycket viktigare och rikare för det ger en kraft, glädje, kärlek och skratt.

Nu,måste ja göra mig klar till jobbet. Ska träffa min goa ungdomar idag!

Kram på er / C

29 okt. 2013

Regnet det bara faller ner

Skulle väl inte kalla det storm igår direkt, hade dom inte varnat så mycket hade man tyckt att de blåste väldigt mycket en helt vanlig höst kväll bara. Men ja lästa idag att den gjort väldigt stor skada neråt landet... fy, gillar inte naturkatastrofer!

Lov är det för dom flesta och de innebär att 15 timmars barnen är hemma, Estelle tycker så klart det händer för lite här hemma. Fast vi pysslat så är jag inte hennes kompis, utan hennes mamma så är det visserligen.
Men lilla Matteo är inte hundra, han är extremt förkyld och det har satt sig långt ner i bröstet känns det som, när han hostar och inte kan få upp vare sig slemmet eller ut snoret. Ja har en "näs frida" så jag kan suga ur hans näsa med en slang och ett rör med filter men det gillar han inte. Samt att ge näsdroppar är totalt gallskrik men det gör ju att han och ( jag ) sover mycket bättre på nätterna om han kan andas bra genom näsan.... 
Är lite orolig för att han inte hinner bli frisk innan nästa måndag då vi har inskrivning för hans operation. Så därför låter jag han vara inne och sova mycket, han orkar inte och har inte nån vidare matlust heller.....

Idag är en såndär riktig mys dag, det är så regnigt och mörkt ute. Efter vi läst några böcker från bibblan som vi lånade, klär vi oss och jag färgar min utväxt innan jag hoppar in i duschen. Fattar inte att ja ska ha så mycket grått hår, hade jag haft en kort frisyr eller varit jätte grå hade jag låtit det vara. Tror min mor blev grå rätt tidigt, och jag tycker det är super vackert med grått om man har mycket och kort hår eller långt. Finns en kvinna som gör reklam för Apoteket som har långt fint grått hår. Men nu för tiden färgar ju folk de grått speciellt dom som är blonda. De är fint tycker jag, men har man mörkt hår och lite grått här och var är det inte så snyggt, ser mest ovårdat ut på mig. Men jag vill inte bli blond för att slippa det gråa, så det är bara att färga utväxten, men jag har hår som växer fort så jag får göra det var fjortonde dag nästa det är lite väl mycket....
Men skönt när det är gjort!

Jag lagar lunch medan han sover, köttfärsås idag med smal spagetti såå gott det var. Finns inte nån godare tomat kross än den Italienska Mutti. Sen att lök,vitlök får fräsa sig mjuka och sen steka köttfärsen och i god olja ( super viktigt för mig) billigt smakar därefter. Jag har en från Österlen en rapsolja som är så gul och fin att det syns vilken kvalitet det är på den. Sen låter ja allt koka ihop har även i tomatpure,lite socker och soja på slutet så kryddar jag med salt och peppar och har i en skvätt grädde som jag hade hemma idag. Mmmm ljuvligt gott och krämigt jag har alltid i en gnutta kanel med, låter kanske konstigt men det är den lilla touchen som gör den extra god tycker jag!

Sen leker vi med en ny app jag och Estelle....



Ha nu en go kväll, jag ska kolla på Bagge/ Wahlgren tror jag kommer gilla den.

Kram / C



28 okt. 2013

Vinter tid funkar dåligt.....

Äntligen  är helgen över och min man kom hem tidigare än vi trodde på söndagen. Han blev mottagen med jubel och kram kalas. Matteo ropade springande mot mig att "pappa är hemma nu" vilken lycka....

Matteo hade feber i söndags så vi mös inne på förmiddagen och sen tog vi en cykel tur till affären och köpte bullar för att fika med när pappa skulle komma hem. Det är så trist regn väder och jag kan faktiskt heller längta till snön det är både ljusare och vackrare... men jobbigare givetvis.



Idag måndag har vi hela familjen cyklat ner på byn och först kollat på lite kläder till barnen, Estelle är ganska bestämd med va hon gillar. Det ska vara vackra känningar helst med glitter)paljetter eller rosetter. Jag såg en sån söt body för en tjej att jag faktiskt köpte den, fast att jag inte vet alls vad jag bär på så kunde jag inte stå emot. Blir det en kille får han ha lite guld på sig med ängla vingar så är det bara ;)

Sen fick dom leka i lekrummet och vi passa på att prata lite om veckan som gott. Vi hann inte så mycket igår nämligen...


För  när han kom hem var barnen som galna i honom och ville ha hans uppmärksamhet hela tiden och mun gick i ett.

Så tog vi lunch på Deli deli efter det, det regna ju bara ändå så ute kan man inte vara. Jag älskar det stället. 
Det vräkte ner så mycket regn och vi som cykla i godan ro i uppehåll hade inte kläder för detta. Så vi tog bibblan på vägen hem där satt vi och lästa böcker tills vi insåg att det kommer inte blir ett uppehåll, så min man cykla hem och hämta bilen. Matteo somnade då direkt och jag övningskörde då en stund.


Väl hemma landa vi alla i soffan och bara mös, läste och pyssla. Estelle hade fått en present av sin far igår när han kom hem, som hon ville pyssla klart med han idag. Riktigt pyssla väder är det!
 Matteo fick pippi skor idag på posten jag beställt, så nu har han hela outfitten som han har på sig varje dag efter frukost. Han leker och leker med dessa pippi figurer och klär ut sig till henne så det är nästa komiskt.
.


Nu blir det Rosa bandet galan för mig på tv. Alltid lika gripande se och höra om människors styrka,överlevnad och mirakel. Lika sorglig höra om dom som inte finns kvar. Men vi kan alla bidra och göra nåt för forskningen. Jag hatar verkligen Cancer den har tagit för många människors liv...

Ha en fin kväll nu och kolla du med och gör skillnad!

Kram / C

26 okt. 2013

Love Nepal

Är alltid sen med att öppna posten och gå igenom den, jag gjorde det idag. Vi hade fått post från "Love Nepal" det är en organisation som hjälper och räddar unga  flickor från prostitution och flickor som pga av gamla traditioner tvingas sälja sina kroppar.

Min man och jag har varsitt  fadder barn därifrån. I brevet stod det så här " Det har under ett par månader varit en intensiv kamp för en liten fyraåring flicka. Hon har under 5-6 timmar, blivit brutalt våldtagen och misshandlad av två män. Ja, du läser rätt 4 årig liten flicka har blivit utsatt för detta! Ondskan verkar inte ha nåt stopp. Denna flicka har nu fått hjälp på sjukhus och hennes liv har räddats, men det är en lång väg kvar. Nu ser det ut som att hon kommer att komma till ett av våra hem. Be gärna för henne att allt pappersarbete ska bli klart"

Tårar rinner ner för mina kinder när jag läser detta hemsak, jag har ju en 4- åring här hemma. Jag kan inte föreställa mig att "någon" kan vara så grym och ond. Hur kan man göra så  mot ett litet oskyldigt barn, och här då oftast flickor. Det vänder sig i magen på mig och jag vill göra mer för dessa underbara, flickor.

Gå in på www.lovenepal.se och gör en insats du med!!
 Dom behöver dig som fadder och dina små pengar ( för det är precis var det är för oss) det räddar livet på dessa unga flickor. Vi ger 500kr men du kan ge 250kr bara. Gör skillnad du med. 



Jag går upp med barnen till mina föräldrar och sticker sen snabbt ner i regnet på lite ärenden. Fy, va med folk det var på byn idag. Gillar inte att  trängas med folk. Men det är uppehåll och varmt nästan. När jag kommer tillbaka har dom ätit våfflor precis och ja får oxå en nygräddad med hemmagjord jordgubs sylt och grädde, mums va gott det är.
Pappa skjutsar hem oss fast vi bor på samma gata, men det är sådana stört skurar mellan varven.

Grått,regning, blåsigt och trist väder gör att man tänder ljust och myser inne. Vi tittar sen på "barnen i bullerbyn och äter lördags godis, jag glömde köpa det idag så tur jag hade lite choklad hemma. Jag går inte ut igen idag!!


25 okt. 2013

Fredags göra....


Ännu  en vecka har gått snart. Jag har varit och är fortfarande ensam utan man här hemma,såå trist. Har haft fult upp som tur är, dels var min vän Elin här med sina barn och sov över en natt. Så grymt mysigt. Dom kom på Em redan och vi gjorde plättar för det ville Estelle  bjuda på, de var stort och spännande för henne att få ha två kompisar här som sov över. Dom lekta allt möjligt och klätt ut sig, medan killarna höll på med Ipaden och sen vart de en del pyssel....
... sen har jag  jobbat ett pass och sen igår var det halkbanan i kinnekulle som var ännu en hel dag.

Idag sov vi till tio i åtta och det var så skönt. Min mor hade barnen igår och när jag kom hem var dom här och hon stanna över. Jag var så tråkig och somnade halv nio i soffan,jag gick sen upp och la mig. Så i natt när min lilla son vaknade av att han var täppt i näsan 04 gjorde jag en välling och sen försökte jag söva om honom. Men ja var rätt pigg då,men efter nån timme så somnade jag om.

Min man har varit borta och kommer inte hem förrän sön kväll. Just nu känns det som en evighet, så trist att vara ensam. Estelle säger varje morgon att hon saknar honom och vill ringa varje kväll och säga god natt. Jag förstår henne, det är inget att sticka under stolen med att man vill vara ensam ibland och ha egentid utan både man och barn... Men ja tänker på alla familjer som lever så här, en man som reser i jobbet och är borta länge eller varje vecka. Det är segt att vara hemma med barnen 24 timmar om dygnet, där det aldrig avlastas med något.
Eller alla ensamstående föräldrar som alltid har det så här. Det är sorgligt när jag tänker på det. Och idag känns det lite deppigt att sitta en freda utan honom... hela helgen känns trist faktiskt. Det känns kanske extra deppigt med alla gravid hormon, läste vad som hände den här veckan i min graviditet och det stämmer så bra, nu börjar nästäppan och alla hemska drömmar. Jag har vaknat flera ggr denna vecka av svettiga läskiga drömmar. Så jobbigt, det tar ett tag att lugna sig och inse att det var just en dröm. Så börjar den lilla att sparka och då ligger man där och funderar på vad detta är för en lite person och hur den ser ut, hur den kommer vara osv. Har alltid svårt somna om sen, så är man super trött på morgonen.... så nyss man tyckte man hade en liten men ändå så mycket jag glömt.

Vi cykla ner på byn och gick till bibblan, där vi träffa på några vänner med barn. Så lite lek och läsning fick det bli innan vi tog lunch på stan. Kolla lite i affärer är rena rama galenskapen med en lite kille i den här åldern. Jag var svettig efter en stund och kände att det fick bli till att cykla hem igen.


Där satte jag dom i badet när vi kom hem, det är det bästa när dom är på grinhumör eller glatt hurmör det går alltid hem. Vi gör ett jätte skum bad och när Matteo vill bada med pippi och lilla gubben inser jag att de kanske var dumt av mig att sätt han i badet när han är förkyld... 

Önska så jag hade körkort nu, då hade vi kunnat åka på loppis i morgon eller nåt annat kul. Men vi får ta en annan utflykt imorgon...

Nu ska jag ha fredags mys med mina små älsklingar. Dom har fått välja en kinder choklad och en liten påse chips.

Jag får väl lägga mig tidigt och lyssna på ljudbok eller nåt... 

Kram och go freda kväll önskar jag er / C

21 okt. 2013

Kvällsmat med grannarna

 I söndags åkte vi till kyrkan på familj gudstjänst. Då är det verkligen fest och massa barn. Jag hade själv älskat detta om jag var barn. Det är godispåsar sen till alla barn, korv och bröd och festis för en tio kr och sen är det ansiktsmålning och dans och massa annat skoj för barnen. Dom håller i hela mötet och sjunger och dansar och spelar. Jätte mysigt!


Sen skulle min man hjälpa till att lasta mins svärföräldrars saker ( dom sista ) innan flytten går. SÅ vi hängde på dit och där bjöds på middag så gott.





Min underbara vän Annsofi skulle nämligen komma och gästat vårt hem, hon kom samtidigt som oss,och ja är så glad att hon hade tid svänga förbi mig. Att hon skulle åka hem senare på kvällen var jag inte beredd på. Jag ville hon skulle stanna och ju längre tiden gick så gjorde hon det ;)
Vi kan verkligen prata om allt, och det gör vi oxå när vi ses. Det finns liksom inte nåt som heter avstånd när det gäller oss. Man kör på där man sluta sist. Jag tycker så grymt mycket om henne och hon fattas mig här i småstaden. Önska hon fann en man härifrån och var tvungen flytta neråt hihi.

Jag hade totalt glömt bort att jag hade körlektion idag på förmiddagen, så Annsofi skjutsa mig dit och sen åkte hon vidare hemåt.Min man skulle till tandläkaren på förmiddagen med, han skulle laga sitt första hål.... hoppas barnen ärver hans goda tandlag. SÅ har vi då vår älskade dotter som vill ha en kompis varje dag, hon börja med att ringa grannen Molly som tyvärr haft feber och skulle ta det lite lugnt till kvällen då vi skulle ha grann kvällsmat ihop. Sen var andra grannen på förskolan och då kom hon på att hennes pappa skulle ändå ut och åka till tandläkaren då kunde hon ringa kusin Elvin och sticka in där en stund, men dom var oxå sjuka och hostiga. Så nu var hon ledsen.... så jobbigt när det är så beroende av kompis i så unga år.

Hon satte sig och pärla ett jätte fint halsband till mig och ja blev så glad.

Jag la mig en stund med Matteo för att orka ikväll, då vi ska äta kvällsmat med alla på gatan, även dom nyinflyttade. Sen ska vi gå ljus i Alingsås. Ska bli ur mysigt, samtidigt som ja är jätte trött det vart alldeles för sent med Annsofi i söndags kväll och sen ska min man åka tidigt imorgon och vara borta hela långa veckan och vi ser han först på söndag igen. SÅ trist, jag avskyr när han ligger ute och jobbar.
Så man ville liksom ha en go kväll med honom med.....

Så mysigt dukat och gott som grannarna gjort, små hamburgare till barnen som satt vi eget bord. Bara tjejer med, och dom fann varandra snabbt trots att dom aldrig träffat två av dom.
Till oss var det tomatsoppa som var fantastisk god, till det en gott bröd med nån god röra på.
Så härligt initiativ. Till efterrätt vara det äppelpaj med vaniljsås och kaffe. Vi såg att klockan var halv nio redan och vi beslöt att inte gå ljusrundan för det blev för sent med alla barn. Matteo la sig under bordet och tänkte somna, som tur vad hade jag med pyjamas och allt men då fick han ny energi....

En verklig lyckad kväll, trötta kom vi hem vid halv tio och då somnade baren direkt kan jag säga. Vi kollade Homeland och la oss faktiskt efteråt för att orka med morgondagen oxå, då nya äventyr väntar.....

Kram på er / C

19 okt. 2013

Lörddags mys

Nu var det grymt längesen jag var på loppis, så idag tog vi beslutet lite snabbt efter frukost. Det roliga var att då vill Estelle ha med en kompis och hon har ju minne som en häst och vet att vägen till Loppis går förbi kusin Elvin. 
Så hon vill ringa och fråga om han vill följa med... hon ringer sin farbror Tomas och han svara att han är på cross banan. Så då ringer hon Lina och dom vill följa med, på vägen slänger vi massa skräp och fortsätter sen till älskade loppisen.

Ja hittar en brun fusk päls kappa, får nämligen inte på mig en jacka eller rättar sagt jag kan inte knäppa dom utan att det gör ont i magen. Sen hittar jag en baby säng som ja kan ha ner som dagbädd till den typ. Så glad för 60kr i vitt. Ska visa bild sen!

Vi åker sen vidare till Kringeläng och tar en fika, min svägerska hittar en skänk hon länge varit ute efter. Alltid kul att fynda så tycker jag, som älskar blanda loppis med andra mer moderna saker.

 Såå vackra saker    I  l o v e
Svea går med på att mysa lite med farbror Henrik... så söt!


Vi åker sen hemåt och gör lite lunch. Det blir god mat idag riktigt söndagsmiddag.Jag har fått lammfärs av min svärmor för ett tag sen när dom fick köpa ett helt lamm. Så nu var det dax att göra lammfärsbiffar med hasselbackspotatis och sallad och god gräddsås.




En skön dag avslutas med häng i soffan och vi prata framtid, uppfarten som vi vill göra om. Trädgården och rummen, den nya bäbisen och bil..... sån´t man inte altid hinner prata klart om med småbarn......
ni fattar!


Kram alla underbara där ute / C

17 okt. 2013

Bred dina vida vingar

Denna morgon tänder vi ljus dricker lapsang te och myser i tv soffan, jag och min dotter. Hon dricker mjölk och klockan är bara sju. Det är mörkt ute och jag sätter på Sonja Aldens nya skiva som heter " I andlighetens rum"  den har fantastiska sånger,och psalmer och jag fastnar denna morgon för Lisa Sandell psalm som hon skrev redan 1860 då hon vara 28 år. Den har kallats Barnens afton bön och den är underbar tycker jag. Här kommer texten

Bred dina vida vingar o Jesus, över mig.Och låt mig stilla vila i ve och väll hos dig.
Bli du min ro, min starkhet,min visdom och mitt råd, och låt mig alla dagar få leva av din nåd.

Förlåt mig alla synder,och två mig i ditt blod.Giv mig ett heligt sinne,en vilja ny och god.Ta in din vård och hägnad oss alla,stora och små, och låt i frid oss åter till nattens vila gå.

Fast att det är morgon passar den texten idag, man kan bara andas ut sin ensamhet och andas in hans nåd i denna text tycker jag. Så den får vi bära med oss idag.

En vän till mig har precis opererat sig för bröstcancer och fick ta bort ett bröst. Det känns och jag förstår att tankarna är många hos henne. Så idag ska vi skicka blommor till henne som en uppmuntran bara jag och min vän Ia.
Det är rosa bandet tider och det är en viktigt att ge ett bidrag till Cancer forskningen. Jag hatar Cancer, vi har haft det i familjen på nära håll och i släkten som tyvärr inte klarade livet. Så det ligger en varmt om hjärtat att kunna rädda liv.

Ha nu en fantastisk dag, det ska jag ha, i kväll ska min syster ha våra barn och vi ska ut med bästa Pia och Peter på bio och se Monica Zetterlund och sen gå på vår nya restaurang här i staden. Harrys!! Ser så framemot det.

Kram alla vackra / C

16 okt. 2013

Seeeggggg dag

Vaknade redan kl 03.00 i natt och kunde inte somna om.... min man snarkade, babyn sparkade och jag var så täppt i näsan. Ni som varit gravida vet ju vad för slaggs nästäppa jag pratar om. Tyckte halsen värkte med.... 
Jag somnade väl om runt 05.00 då jag en halvtimme senare hör barnen vakna och springer in för att få dom somna om, de funkar men när klockan slår kvart i åtta vill dom inte sova mer..

Ja, känner mig tung i huvudet och kroppen. Tar mig upp fixar frukost och sätter på mig mys kläder och kokar te. Det är fotografering på förskolan idag som jag inte kommer på förrän hon kommit hem... får väl trösta mig med att hon alltid ser bra ut när hon går iväg till dagis ;)

Skämt och sido, jag lägger mig i soffan och lyssnar på ljudbok. Min man som jag så lyxigt har hemma idag, går ut med Matteo och upp på taket där han ska mura i ena skorstenen. Men det är inte kul att va ute själv så Matteo kommer in och myser med mig i soffan.

Senare går vi o hämtar posten och idag kom brevet jag längtat efter, från Öron,näs och hals det är till Matteo och han har fått ett datum för Operation av halsmandlarna.
Vi går upp lägger oss i min säng, han somnar men ja ligger vaken och läser igenom alla papper om operation och hur inskrivnings dagen går till och att man sen kommer tillbaka för op två dagar efter. Känns ändå lite läskigt, han ska sövas och det är så hemskt se dom försvinna så där... men de kommer gå bra intala jag mig själv. Kan inte somna nu- typiskt!

Min make ska åka och hjälpa hans föräldrar att flytta lite möbler, dom ska oxå snart flytta hit till småstaden från den stora staden i väst kan man säga.
Han förslår att han ska ta med båda barnen så jag får vila, jag säger inte emot. Dom åker iväg och ja tycker det är lika tyst och tomt som varje gång, men lägger mig och somnar.

Jag lyssnar på ljudbok och ligger kvar, alltid lite dåligt samvete för att man inte "gör" nåt har jag allt. Men idag ska jag inte ha det. De finns inte nåt som är så viktigt just nu, mer att jag faktiskt ska vila. Märker direkt att har jag fullt en dag så somnar jag vid 20.30 på kvällen drygt en timme efter barnen. De är inte nån kvalitetstid direkt, vaken för min man eller mig själv med det där man vill pilla eller fixa med.
Men nu är det som det är, jag har vilat och orkar nog vara vaken i kväll och få lite gjort då.

Rosorna står så fint från min vy från soffan, Estelle fick dom av sin farmor för nästan två veckor sen. Bra kvalité på dom får man säga.


En trevlig kväll önska jag / Kram C

15 okt. 2013

Hett schema

En helg går så fort... har jag sagt det någon gång förut, och håller ni med mig?!

Vi var i kyrkan i sön förmiddag. Efter det stack vi snabbt till Mc´donalds för att äta innan Estelle och kusin Elvin skulle på bio. Första gången för dom båda och de ska se filmen "flygplan" jag hade visat henne en snutt för att förbereda lite. Men efter 15 min där inne var hon tydligen nöjd.
Dom satt ändå kvar hela filmen, men jag tror att hade de varit en annan film så hade de gått bättre, eller så är dom för små att sitta 1 1/5 timme helt enkelt. Vi får helt enkelt göra om det....

Elvin följde med hem hit sen en sväng och dom fick leka av sig lite....
En soft kväll blir det jag är trött och somnar i soffan som vanligt.

Idag tis hade vi ett fullt schema, först fyra års kontroll och två och ett halvt års kontroll, sen samtal på förskolan och massa ärenden som skulle göras. Mitt i allt detta ringer dom från special mödravården i Borås och säger att jag måste öka dosen igen för mitt fragmin ( blod förtunnande) spruta och hon berättar till min skräck att jag måste nu ta två sprutor per dag.

När jag sätter mig i bilen sen och väntar på min man som sprungit in snabbt på affären, ser jag att jag fått mail från Radissson hotell där dom berättar att jag vunnit 150 EUR och kan utnyttja dom på vilket Radisson hotell jag vill i världen. Jag blir jätte glad och tänker att jag ville ju så gärna bo en natt på hotell när vi firade bröllops dag, men min man tyckte de var onödigt... men nu får jag min natt jippi!!
För mig är det lyx med ett bra hotell, får sova gott och äta super god lååång frukost och bo centralt. Längtar redan tills jag får utnyttja detta...


Estelle har båda tjejerna på gatan hos sig, dom klär ut sig i vanlig ordning och leker mamma,pappa,barn som är en favorit lek hos alla tjejerna verkar det som. Så glad hon har dom. Sen blir det bad med nya badskummet och mys kväll med massa läsning.


Nu doftar det gott från mina revben i ugn och sötpotatis,morötter samt palsternacka som är i ugnen med. Till detta en god sallad och såg på skyn.

Önskar er en skön tisdags kväll...

Kram/ C



12 okt. 2013

Nolby gård

Vi  hade bestämt med goda vänner att åka ut till Nolby gård idag. Jag har aldrig varit där, bara i huset bredvid där det är en underbara affär som har gamla saker som du kan köpa om du vill ha ett typ enligt - 30 tals hus eller vad det nu är du söker. "Hus till Hus" heter det och där finns massa skit men oxå väldigt fina saker.

Nu var det vackert,soligt väder och massa människor hade sökt sig hit till kafét. Allt är ekologiskt och det var ett stort vackert hus med fina rum och gammal inredning. Helt i min smak, ute hade dom hängt lampor i träden och det var knasigt som hos pippi tycket barnen. Vi satte oss ute och det var kanske i kallaste lagret tycket jag.

 Vi satt där i solen och njöt av att barnen sprang och lekte, ett stort tåg fanns det som man kunde kolla på, det var tyvärr inte öppet. En klättertställning och fria stora gräsmattor att springa på. Mer behöver inte barn egentligen....

Den godaste bullen jag ätit åt jag där, det var bara det att vi var tre som dela på den. För chokladbollarna passa inte mina barn, det var frukt o nöt bollar som var gjorda på fikon och väldigt starkt kaffe, jag tycket själv inte den var så god.
Jag rekommenderar verkligen en vända dit, så mysigt och ro fyllt ställe. Och sen kan du även äta brunch där, men det är mycket raw food så man vet det...


 Vi tog sen en sväng in i Hus till hus för att visa våra vänner. Vi hittade även lite små saker vi kunde tänka oss. Som stora stenar till trappa osv.

Men nu var det riktigt kallat tyckte jag som bara hade min tunna höst jacka på mig som jag knappt kan dra igen för magen längre och då spänner den så oskönt...

Vi åkte sen hem till oss och där beställde vi Thai mat och killarna stack och hämta det.Så smidigt att man kan göra så ibland när man inte planerat eller orkar göra middag igen. Ja  har denna vecka haft så många gäster så ja orkade inte fixa ännu en måltid.

Tjejerna klädde ut sig och dom leker grymt bra ihop. Dom små var trötta och satt och kolla på pippi på Ipaden och vi var sega vi med, så vi satt och dega i soffan under prat och skratt.

En mycket trevlig lördag helt enkelt!

Nu väntar lite rester ikväll av den goa thai maten och ett avsnitt av Camilla Läckbergs "Tyskungen"

kram alla vackra där ute / C



9 okt. 2013

P R I N S E S S K A L A S

I dag  är dagen för prinsess kalaset. Som min dotter väntat och längtat. Från att  vi skickat ut inbjudan har dagarna varit räknade.....

Först till förskolan, då passade jag på att duka & fixa med godispåsar. Allt skulle givetvis gå i prinsessa tecknet som tallrikar,mugg,godis påsar, samt servetter. Ballonger skulle blåsas upp och sättas upp både på dörren och i fönstren.
Städa lite och så klart fixa med mat och och fikat.

Vägen hem från dagis gick smidigt och snabbt, hon ville klä på sig direkt, till den prinsessa  hon skulle vara. Tingeling klänningen, tiaran och klackskorna, ringen, örhängena och läppglans.

Sen äntligen är klockan 17 och dom ringer på dörren. Alla är otroligt söta och fina, jag glömde filma och det ångrara jag verkligen. Dom är underbart vackra!!  Vi ska börja med att leka paketleken, man snurrar en flaska och och den som flaskan stannar på får ge sitt paket. På det sättet får man i lugn och ro läsa korten och öppna paket så man vet vad man fått och av vem. 

SÅ fina grejer får hon, och det finns inte en dubblett eller att hon har nåt av det hon redan fått. Sen  är det äntligen mat!

Ja har gjort det lätt för mig ;) med mat på pinnar och alla får plocka det som passar dom.
 Dom äter ok vissa bättre och mer än andra. Men idag är det kalas och man får göra precis som man vill. Inte nåt jobbigt tajt om att man måste äta upp. 


Dom är så gosiga där dom sitter och pratar lite. De är inte alla som känner varandra och för en del är det deras första kalas som dom går själva till. Dom är så medvetna dessa små fyraåringar och det är faktiskt Estelles första riktiga kalas, annars har det varit släktkalas och typ att två kompisar varit här bara.



 Vi fortsätter sen efter maten med att scrappa lite. Estelle älskar att pyssla och att få sitta med mig och klippa och klistra och ta fina märken på eller skriva det är nåt hon verkligen gillar, så det får alla barn göra. Vi har klippt ut olika papper som dom kan klistra på och göra egna kort. Det finns glitter bokstäver och blommor,änglar,glitter lim och pennor samt massa annat att pyssla med. Och jag tror att dom andra oxå uppskattade detta.

Sen blir det fri lek medan jag gör i ordning fikat. Estelle har önskat marängswiss med godis nonstopp i och strösel.


 Sen måste jag bara ta kort på dessa ljuvliga prinsessor. Jag smälter av  att dom är så söta. Och att dom verkligen ansträngt sig och klätt ut sig så fint och är så otroligt underbara!

Jag vill frysa tiden, dom är så fina och goa och enormt roliga.
Men tiden går och snart är kalaset slut, vi hade tänkt gjort ett godis träd som pippi har men det regnade. Så barnen vill ha fiskdam istället så min man fixar det snabbt.
Det är ons så de är inte så mycket godis i utan dom får en badskums figur i stället och två små andra figurer man öppnar i ett ägg. Och en pez rad och ett russinpaket och en liten mini ask med mini choklad dragéer och två sega nappar...


Lyckan är stor när Estelle lägger sig ikväll, alla fina saker och alla kompisar hon haft så mysigt med.

TACK hundra tusen gånger för att ni kom och för att ni är så fina och underbara vänner till Estelle och för allt fint ni gav!!




Man blir så glad av att se dessa fantastiska tjejer

8 okt. 2013

Lägg ner telefonen


Jag vill börja med att understryka att det här inte är menat som kritik mot någon. Bara som en tankeställare? Ok? Så om inte kolhydrathatarna hinner bränna mig på bål, så kanske ni som läser det här och blir upprörda, kan låta bli också? Ok? Ok!
Var med dottern på gymnastik igår. Riktigt häftigt att se tre fröknar i åldrarna 15-16 år försöka få ett gäng (ca 20 st) 4-6-åringar att lyssna samtidigt. Ungefär som att försöka medla i konflikten Israel- Palestina. Men, framförallt var det så kul att se dotterns energi, hennes försök att klara kluriga övningar. Jag tittade med andakt, och han faktiskt tänka ”fan vad häftigt att jag får vara med om det här!” Det verkade dock som om jag var själv med den tanken. För av de ca 10 föräldrar som satt med inne i gymnastiksalen så var jag den enda som tittade. De andra tittade också. Men på helt andra saker.
En hel del Iphones. Någon Samsung. Faktiskt en Ipad också. Och sällan slet någon blicken ifrån sina ädelstenar. Jag ville för en sekund ställa mig upp, ställa mig upp och bara ropa: ”Hallå! vad gör ni? Ädelstenarna är ju där ute på golvet! De vill ju att ni ska titta! Vad är det som är så  viktigt?!”.
För så var det. Jag såg många barn som försökte söka sina föräldrars blickar. Ropade, tittade igen. Och, de mest utåtagerande barnen, de som allra minst ville lyssna på fröken, de var faktiskt de barn vars föräldrar var mest fastlåsta vid sina apparater. De som aldrig tittade upp. Tänk dig själv in i det barnets tankar. Hela tiden verkar det som om mamma eller pappa har viktigare saker för sig än att vara med mig. Jag tror inte det är bra. Jag tror faktiskt det är skit.
Det tråkiga är att jag ser det här överallt. På simskolan. I affärer. Hos föräldrar som går med barnet i vagnen. På lekplatser. ”Va fan!”, tänker du nu. Ska man inte få ha lite fritid?! Ska man ge barnen uppmärksamhet 100% av sin tid. Nej. Men  i alla fall 95%. För, handen på hjärtat, vad är det som är så viktigt i telefonen? Så viktigt att det inte kan vänta? Den där bilden på instagram? Den där statusraden på facebook? Jobbmailen? Barnen måste hela tiden tävla med den där maskinen du har i näven för att få din uppmärksamhet. Och jag tror inte det är bra. Inte alls.
Du är fortfarande upprörd? Ok. Jag förstår. Men lägg det här i ett annat perspektiv då. Om det kom hit utomjordingar. Som spionerade på oss, innan en stor attack a la Independence Day. De skulle nog bli hemskt konfysa över vad det var för apparat vi har i näven nästan dygnets alla timmar.Styr den dom? Är det därifrån jordens befolkning får sina order? Får de på något sätt sin näring därifrån? Det måste i alla fall vara enormt viktig, eftersom de aldrig lägger ifrån sig den.
Visst känns det absurt, när man tänker över hur mycket man använder sin telefon? Till, faktiskt, mest bara skit. Vi missar så mycket när vi sitter där bakom telefonen. Samtal med arbetskompisen. Att bara vara i nuet. Men, framförallt, våra barns utveckling. Deras liv. Så, lägg ned den där  maskinen. Ja, den som du förmodligen sitter och läser det här på. Blicka upp. Kanske sitter där någon du kan prata med istället? Och är du med ditt barn i en lekpark just nu: skäms! Lägg ned telefonen och gå och var med i leken! Bygg ett sandslott! Upptäck världen ihop! Prata med det där barnet som så gärna vill ha din uppmärksamhet.
För ingeting är viktigare.
Vare sig på Facebook eller Instagram


bra skrivet tycker jag. Jag tog texten från MMAfarsans blogg och kunde inte uttryckte det bättre själv. Sån tankeställare och så sant!

Det får vara dagens ord!!
Läs,lär och gör (säger det lika mycket till mig själv)
Kram på er /C

7 okt. 2013

Måndagspyssel

Mulet och mörkt  & regnet hänger i luften och det känns skönt att det är en sån här dag efter kalaset. Ja, är trött fast att vi sover till åtta idag allihopa. Estelle tar ut sin napp när hon ser mig och säger till mig att idag ska jag klippa sönder alla nappar. Nä, sa jag varför då. Jo, men jag har ju slutat och jag är fyra år... usch jag hör mina egna ord, att hon ska vara stor nu och klara detta. Hennes tandläkare säger att han tror att hon inte är mogen än, det är kanske så men jag tycker hon är för stor. Och vi ska ha en tredje snart och jag känner att det blir massa nappar på tre barn. Funderar på om jag ska plocka bort napp på Matteo med, de är nog lättar för han bryr sig inte lika mycket om den som henne. 
Ja, får släppa detta några timmar nu och tänka på nåt annat.


Vi spelar mask spelet efter frukost alla tre och flera ggr. Det är ett jätte mysigt spel jag verkligen kan rekommendera! Sen vill dom bada med de nya badkulorna. Det får dom givetvis och ja känner vilken soft skön förmiddag vi har.


Dom leker  bättre och bättre ihop och jag är så glad för det. Förbereder lunch och Matteo är lite grinig så jag lägger honom. Estelle och jag passar på att pyssla med de nya hon fick och hon gör ett kort och skriver så bra på det själv.

Sen är det lunch ris och köttfärsås.
Ut måste dom varje dag känner jag, så vi tar på oss stövlar och det är så skönt ute, vi kollar på den döda ormen och leker kurragömma bland träden. Kusin Elvin är på väg till oss, vi orkade inte cykla till Nolhaga som dom tänkte åka till så dom kom till oss istället, vi ska gå till skogen och plocka löv och göra fina teckningar.




 Så vackert det är i skogen bland alla träden, varje blad som skiftar i gul,orange,röd och grönt. Helt otroligt jag älskar hösten....












Vi går sen hem till oss och pysslar, limmar på bladen och skriver namn på.

Barnen springer upp och leker, klär ut sig till prinsessor med alla nya skor hon fått. Jag fixar mellis så länge och sen äter vi ihop. Min man kommer hem och jojinar oss.




När dom åker sen är det ledsna  miner, fast dom lekt två dagar i rad nu är det aldrig kul att avsluta en lek. Alla känns trötta nu och när dom åkt spelar vi hela familjen mask spelet igen flera ggr.

Sen bolibompa och kvällsmat och natten väntar nu för dom små.

Ikväll blir det homeland för mig om jag orkar hålla mig vaken, tycker den går extremt sent denna säsong.

Kram på er / C

6 okt. 2013

E S T E L L E 4ÅR

Vår  lilla prinsessa vaknade redan kl 06 då min kära make försökte få henne att somna om, men de gick inte.... så 07.15 väcker han mig och säger att hon orkar inte ligga och vänta längre. Trötta tar vi oss ner till hennes födelsedags bricka, tänder ljus, hämtar paket och tar sen och harklar upp oss för att sjunga "Happy birthday" som hon vill att vi ska sjunga...

Hon ser så trött ut när vi kommer in... och av alla saker hon fick var det dom glittriga skorna och stövlarna det som hon tog på sig direkt och tyckte bäst om.



Vi äter sen en lång mysig frukost, jag har dukat igår och satt pulled pork över natten så det är så mört och gott nu på förmiddagen. Blåser upp ballonger och sätter på ytterdörren. Och hon har fått en snygg svart klänning med en guld färgade tunn stickad kofta till, som skulle matcha dom guld skorna hon  fick. När hon klätt sig går hon sen &  otåligt och väntar på att alla ska komma.

Så skönt att inte stressa med maten och att ha de mesta gjort. Pulled pork är bland de godaste jag vet, min vän Elin hade gjort så gott och torrrostat majsen som dom gör i Usa när dom äter detta. Det gör stor skillnad kan jag säga på majsen det doftar nästa popcorn när man gör så. 

Hon får små video snuttar av både Annsofi (som hon dela födelsedag med) och Ebbe och Edith. Mormor och morfar ringer med och sjunger. Hon tittar på dom om , och om igen!

Sen äntligen slår klockan ett!!!

Hon får så många fina saker så det är inte klokt. Flöjten som varit en av det enda saker hon önskat sig får hon, och det vackra smycke skrinet med den dansande ballerinan som hon tjatat om. När hon drar upp den och man ser den snurra är det nästan rörande att se henne, hela hon sitter som om världen stannade och hon beundrar denna vackra sak. 

En annan mysig sak hon fick av kusin Elvin var att hon skulle få gå på bio med honom och att dom skulle ta Matteo en stund medan hon och ja skulle få pyssla själva. De är nämligen en av det bästa saker hon vet, och de kan vi så sällan göra för han bara förstör.... så fick hon fina pyssel papper,glitter pennor och papper. 
Mask spelet var en annan uppskattade present,likaså badkulorna.

Tack snälla alla för dom fina gåvorna till henne!




 Alla verkade tycka att det var gott, för vissa var det första gången dom åt Pulled pork. Jag njöt i allafall!



Barn bordet hade Estelle bestämt själv och  vart alla skulle sitta. Självklart var hennes plats bredvid Alfons. Han ligger henne varmt om hjärtat.










 Sen lekte dom allt mellan himmel och jord, alla skulle pröva denna flöjt som ljöd högt här hemma. Det var verkligen full rulle precis som det ska vara på ett kalas.

Som vanligt glömmer jag både filma och ta kort. Sen kommer  man på detta och tar lite "måsten" bilder. Vi har nämligen inte hittat våran laddar till den stora riktiga kameran. Så det var så lite batteri i när vi sjöng för henne i morse.







 Lilla kusin Svea var en stor favorit idag, Estelle ville passa henne uppe och gick runt med henne och gav henne små saker att leka med och helst vill hon bära, fast jag sagt att hon inte får..

Klockan är väl den som går när man har trevligt och det var redan kväll när alla gick. Så det blev att sätta på bolibompa och vi grejade undan det sista och sen landa vi alla i soffan.

Estelle som skulle sluta med napp idag (har vi prata om länge) och när vi la oss gick det till min stora förvåning jätte bra. Min man stack ner med filmen vi hyrde igår och helt plötsligt så gick braka det lös. Hon grät hysteriskt och jag tröstade allt jag hade, vi låg en lång stund och läste, killa på ryggen och berätta saga. 
När hon sätter ord på sina känslor tycker jag själv att det är jobbigt. Hon säger "mamma jag klara mig inte utan napp" jag säger jo det gör det, det är jobbit  jag vet men nu är du fyra år och ingen av dina kompisar har det och det har  små barn bara  och bla bla ni vet...

Men hon säger mellan sina snyftningar som är så där hemska och hjärt skärande. När man gråtit sig förstörd att " mamma jag kan  inte, det går inte ja kunde inte klara det, Snälla ge mig bara en napp idag" 

Jag får känslan av att hon avgiftas som en gammal knarkare,hon sparkar och kan inte ligga still. Jag tar upp henne och vi går ner och spelar ett av dom nya spelen två ggr. Pratar med henne och vi till och med sms en kompis som är några månader äldre.. för hon har hört" att hon har napp när hon sover. Och det stämde men hon har oxå tummen, så jag berättar inte hela sanningen för Estelle utan säger att hon har tummen. 

Hon säger att nu kan hon försöka gå upp utan napp och lägga sig, men det går inte många minuter förrän jag hör henne stört gråta igen. Detta är så jobbigt, jag har klippt sönder nappen och visar henne, hon blir förtvivlad och gråter hulkande. Ja säger till min man hur gör vi på engelska. Han svara att han känner igen detta från sin egen barndom när han skulle sluta, han var nog över fyra år tror han för han minns det så väl. Ångesten och separationen av något man haft sen man föddes, och varje dag med. Han hade tre nappar och en snutte, nästan snuskigt tycker jag och ja vet att hon har tendens till samma beteende om hon bara fått ha så många nappar men de får hon inte. 
Ja vill va konsekvent och inte ge mig, vi har liksom gjort denna resa förr....

Men efter några timmar av hjärt skärande gråt ger jag mig. Hon får låna en av Mattos nappar. Hon somnar direkt och det gör ont i mig, jag klarar inte av att se henne må så dåligt.Hennes trygghet bara klipper jag söder så där på hennes födelsedag, vilken hemsk mamma jag är. Ja har dåligt samvete sen hela kvällen!!

Trött ligger jag och kollar på Bron på svt Play och känner hur ögonlocken blir tunga som bly. 

tack kära släkt för ett underbart mysig dag!!

Kram / C