19 juli 2014

Gammal kärlek rostar aldrig

Det  finns ordspråk,sånger och alla möjliga texter om att sanna vänner har man kvar, gammal kärlek rostar aldrig,vänner fyller livet med glädje, själen med solsken och hjärtat med kärlek. 


Och allt det där stämmer,  för i kväll har jag haft sådant besök. Och när jag nu sitter här dagen efter känner jag sådan tacksamhet och glädje. Vilken rikedom det är med vänner. Saknar dom redan!
Min man var tvungen att jobba tyvärr så han hann aldrig säga hej ens.
Vi har väl känt varandra i drygt tjugo år och hans fru har jag träffat långt tidigare då var jag bara tonåring.
Så fin familj dom har tre barn med och en liten som nästan exakt är tre månader äldre än vår Minou.

Vi delade vardagen och livet på dom timmarna dom var här. Blev så dumt för Minou fick hög feber och bara gnällde och han fick sköta grillen, trots att jag hade förberett mycket blir det ändå lite fix. Men de gick bra, så skönt med vänner som bara hugger in och hjälper till utan att man behöver be om det.

En väldigt trevlig eftermiddag och kväll blev det!
Uppskatta så att dom kom, inser att avstånd inte har någon betydelse. Även fast livet tar en på olika vägar så finns man där och man börjar där man sluta sist. Känns så naturligt…!

Good friends are like stars, you don't´t always see them, but you know they're  always there!!!

17 juli 2014

Minisemester

Jag är äldst av mina syskon och därför har jag alltid ömmat extra för dom "förstfödda" minns så väl när min syster fick barn då var jag 25år och fick en lite livskris…. kändes som hon hade skapat en människa och jag, vad hade jag gjort av mitt liv? Hon hade fått en liten människa.

Så August min systers förstfödda han var nåt speciellt.Och jag kan än idag tycka att han är det, jag förstår hur han känner när syrran säger nej, till nånting eller  att han måste vara hemma en viss tid tex eller att han inte får göra det han tänkt.Känsla finns där och man vet att hans småsyskon kommer att få vara ute längre när dom är i hans ålder, och säkert få göra mer grejer än han fick…. så är det bara, han August är först och det finns ingen före honom som man "testat" på. Så därför är reglerna hårdare mot de första barnet ;) ja ska försöka tänka på det när Estelle kommer till den åldern.

Jag minns själv att man skulle vara duktig och man skulle "förstå" bättre än sina småsyskon. Och jag vet att jag själv kan ha höga krav på min äldsta dotter, för hon vet ju oxå att man inte gör vissa saker som hennes småsyskon inte fattar. M E N dom är inte så stora och dom behöver inte vara duktiga jämt, de är okej att få ta plats och inte vara präktig och duktig hela tiden. Barn tar tid, det vet alla som har barn. Och dom är krävande och jätte jobbiga ibland, men självklart också helt ljuvligt - underbara.
Men som småbarnsförälder till tre rätt så täta barn, som man har runt sig nästan hela tiden. Det tar på krafterna och vissa dagar på humöret. Visst dom går 15 timmar på dagis i veckan när det inte är sommarlov. Men det är inte jätte länge och man hinner inte så väldans mycket när man har en liten till hemma. Dels vill man ju bara vara en bra mamma, man vill ta tid med varje barn, man vill ha fint hemma, man vill baka och ha det mysigt, man har vissa projekt man har i huvudet, man vill umgås med vänner…. ja listan kan göras lång. Ibland hade de varit grymt skönt med hemhjälp som städa och handla mat och kanske gjorde maten ibland. Så man bara fick vara med barnen, göra det där pysslet, spelet, halsbandet och utflykten med dockvagnen som man lovar att man ska göra n å n g å n g….

Ser att dom som är stora syskon i sin familj och då kanske mest "storasystrar" dom har detta med sig genom hela livet. Vart i syskonskaran man är… min syrra sa alltid att mellanbarnet ( som hon sj är) är lätt att det glöms bort. Så det får jag väl tänka på med min lilla prins. Nästa gång kanske det blir han och Edit då är dom mellan barn. 

Både jag och Elin prioriterar våra familj och våra barn, de gillar jag. Att göra saker tillsammans är viktig. Att ha en bra relation både till barnen och sin man genom tuffa nätter och långa småbarns år är super viktigt. Det är mycket som barnen ser och som man ska veta att man inte kan lura dom med. Jag vill ge våra barn ett så tryggt hem det bara går och en ärlig och sund relation till oss och syskonen emellan. De har så mycket att göra med inställning, allting går nämligen och man kan ju se på våra föräldrar och hur dom växte upp och jämför med nu, då ser man vilka otroliga skillnader det är, den generationen skulle ju sopa allt under mattan och inte tala om hur det var eller hur man mådde. Det är så otänkbart för mig som vill leva öppet och prata om känslor, jag vill veta hur mina barn har det både i skolan och med kompisar, jag vill att dom ska veta att ärlighet vara längst.Ja avskyr oärlighet och att man inte tala till varandra men gärna om varandra. Det är svårt jag vet, men man kan sträva ditåt...

Men det jag skulle berätta var att min vän Elin och jag har länge pratat om att göra nåt för våra förstfödda. Att åka iväg på en minisemester med dom två och bara ge dom total uppmärksamhet och ösa kärlek och tid över dom ett dygn.

Sagt och gjort tog vi saken i händerna denna v för min man börjar jobba på fre och då blir det svårt med barnvakt. Så är det ju Gotia cup i Gbg så det la vi ner rätt fort. Och valde att åka till Trollhättan och Vänersborg. Det var jätte mysigt att få rå om dom och vi gick på kondis när vi kom fram som dom valde och sen kollad vi i leksaksaffärer länge och dom åkte rulltrappan upp och ner flera ggr, vi skratta och sa va lite dom kräver för att ha kul.
Jätte roligt att se att dom lekte så bra direkt,för nu var det ett tag sen vi hängde med dom. Sen åt vi på O´learys och dom fick beställa själva från barnmenyn och sen kom det in en stor skål popcorn. 

Sen fick dom välja godis och en liten påse snacks och så tog vi in på vårt hotell. Vi klaga på det familjerummet vi först fick, så vi bytte till två rum med dörr emellan jätte fint. Där mös vi på kvällen dom kolla film och vi satt och prata. När dom somnat satte vi oss på balkongen och njöt av kvällen, sen dela vi på dom och la oss med vårt eget barn och sov gott hela natten. De tyckte Estelle va mysigt, hon sover typ aldrig bredvid mig för det är allt fullt på varje sida av småsyskonen.

Dagen efter åt vi frukost och gav oss iväg mot leklandet i Vänersborg, där lekte dom sig svettiga. Och ville åka och bad efter, vilket vi gjorde. På ett ur mysigt ställe som hade en stor lekpark och ett mysigt fik. 
Där bada dom och lekte och  hade roligt i flera timmar, det krävs  inte så mycket för de älskade små barnen.
En väldigt härligt dygn och jag hoppas dom uppskattade att få vara med mammorna själva.









Så tacksam för min vän Elin och Ebbe, och att vi har dom i våra liv och att dom leker så bra! Hoppas, hoppas att de alltid ska vara så!

Kram / C

14 juli 2014

Utflykt

Idag gjorde vi en utflykt, gick på loppis och fynda. Min man älskar att dricka ur små tunna porslins koppar,jag som inte dricker kaffe bryr mig inte vad han dricker ur, men gillar allt på fot. Men dom jag sist köpte på loppis dom tycker han är för små och så spiller han mycket. Idag fick han välja egna…. så dessa söta fick det bli och jag är lika glad jag.

Sen köpte vi en skänk eller bänk som vi tänker göra om till köks ö. Jag är jätte glad för den och tror det kommer bli kanon. Sen en byrå med spegel ovanför till vårt sovrum oxå ur vacker.

Sen åt vi lunch i Nossebro och även körde vi förbi deras goa kondis och handla med till fikat hemma. Måste visa en bild därifrån för det är så jätte fint och välfyllt och oerhört billigt.




Aldrig varit på ett kodis i denna lilla småstad som ändå är kaféernas stad, som är så väldyllt och med sååå många sorter. På andra sidan är det en lika stor disk nästan med bakverk….

kram och ha en go kväll!!


13 juli 2014

S E M E S T E R

Vi har åkt på semester åkt så långt som man kan nå,långt, långt bort till bottenviken dit ingen annan kan nå….. så sjunger Bo kasper o jag älskar den sången.

Vi har inte åkt så långt utan lånat hus på Hälsö. Där har vi njutit,badat,hängt och njutit lite till. Vilken ro det är att vara vid havet vilken vila för själen och man kan inte titta sig mätt på havet.

En dag kom släkten på min man´s sida ut och vi firade kusin Svea och svågern Tomas. En dag kom våra vänner Almen´s ut.
Annars har vi hängt själva på badplatsen, fiskat krabbor,solat,ätit gott och strosat inne på Hönö. Tagit en glass i kafét och bara tagit dagen som den kommit. Helt ljuvligt, fast vi såg att det regna på fastlandet hade vi strålande sol ute på ön…. Magiskt!

Här kommer lite bilder:

Av några sköna veckor, lata dagar med allt från kvällsmat på klipporna till grillning med havs utsikt.
Som småbarns förälder tycker jag det är ren och skär lyx att få äta ute eller göra lätta luncher när man är på semester. Inte att jag som både ska hitta på middagen, köpa middagen och laga middagen. Det är semester att köpa färdigt det är gott och lätt.























12 juli 2014

Bullbak

Har varit grymt dålig på att baka innan sommarlovet och fryst in. Jag tycker att bullar hör till sommaren och det är lite mer "matigt" än kex och kakor. Att göra det lätt för mig är oxå nåt jag gillar så går det att göra i långpanna som min Sticky burns bullar som Leila brukar baka så är jag glad. Men så gjorde jag dessa Philadelphiaost  bullar i långpanna. Min svägerska brukar gör dom och det förstår jag för dom är så grymt lätta att göra. Det tar dig max 10 min med assistent och sen jäsa 30 min och 25-30 min i ugn sen har du rykande färska bullar att bjuda på,ta med till stranden eller  ta med till picknicken.

Jag har redan gjort två satser dagarna efter varandra för dels gick dom åt och dels var dom ju så löjligt lätta att göra. Här kommer bild och recept:

Eller om du vill pröva denna ljuvliga bulle….. som jag fullkomligt älskar och så även alla jag bjuder den på.





9 juli 2014

Känslor som gnager

Jag känner mig vissa dagar som en jätte dålig mamma. Känner inte att jag hinner med barnen och deras behov, mig själv och min man samt trädgård,hus och vänner.

Just nu på sommaren när man trappar ner på alla måsten och umgås mer och sänker kraven. Finns det ändå något som gnager i mig.
Matteo har förstoppning och vi är som sagt var under behandling men det är ett projekt i sig och en enorm stress för mig. Att det finns nåt han kan äta så hans blodsocker inte sjunker, att sen höra av "folk" att han äter väl inte pannkor det är ju förstoppade eller banan.Medan jag den dagen är super glad att han ätit en halv pannkaka det är ju iallafall nåt…!!
Jag vet vad som är förstoppade,jag vet vad som är nyttigt och inte tro mig. Jag lever med detta, och jag får liksom kompromissa för att vår vardag ska gå ihop. Så han håller jämt humör och ändå får i sig någonting. Det känns i mamma hjärtat att ge han lavemang varannan dag och försöka tvinga i han movicol varje morgon, jag har gett upp och det berätta jag för läkaren häromdagen. Hon förstod men ville ändå att han skulle få i sig även oralt.

Estelle börjar bli stor, tycker hon själv och jag med i vissa fall. Men ändå inte på vissa områden, jag vet hur det är att vara äldst och därför ömmar jag extra mycket för dom förstfödda.
Men hon är den som får offras mest ibland för att dom små tar mycket tid och kraft. 
Så jag om min kompis Elin har bestämt att vi ska ta våra förstfödda och åka på nån rolig,mysig dygns semester  Det ser jag så mycket framemot, då ska jag rå om Estelle allt vad jag förmår och skämma bort henne!

Barn är en gåva och det är verkligen sant, dom är till låns så det gäller att njuta och uppskatta de lilla som det stora. Att se vår lilla sessa börja äta gröt och lite smak portioner känns stort samtidigt som hon greppar saker och faktiskt studerade min man henne när hon satt vid köksbordet och slängde ner saker på golvet och titta sen ner och bubbla några läten…. de kändes helt plötsligt tidigt… men man ska inte jämför barn hit och dit. Dom följer sig själva och sin utveckling. Är det nåt som riktigt sticker ut ja då får man väl söka hjälp.

Nu ska jag sluta och skriva min tankar och känslor och gå ut i solen. Det har varit en lugn morgon jag sov själv hela natten i ett eget rum. Sen på morgonen kom dom stora in till mig och vi gick ner o åt frukost. Dom satte sig sen och kolla film och ja satte mig här.

Ha en skön dag och njut av sommaren, solen, regnet,lugnet,tystnaden,musiken, maten,glassen,vänner,hav,sand mellan tårna…

Kram / C