30 nov. 2012

Majorer bak

 Vi böjrade morgonen med mys i vårng till bollibompa. Frukost intogs i pyjamasen. Sen började vi baka min farmors gamla jul kaker som heter "Majoner" min mamma minns inte vad det var för kaka men jag har tagit receptet från min faster Monika och hon har nämligen farmors alla recept. 
De är så att min farmor och farfar ägde en gång i tiden ett konditori. Och hos henne fick man dom godaste kakor, tårtor, massa olika bakverk och bröd du kan tänka dig. Inte nog med det hon gjorde egen glass och ostkaka med såå gott.
Hon är död sen några år tillbaka.Och jag kan idag ångra att jag inte var mer intresserad av att stå med henne och baka som barn.... måste ju ändå fått intresset från nån!

Nåja det är svinkallt ute och ja är riktigt glad för det,så trött på allt regn. Nu blir det fint till advent.

Sen när vi lagt lilleman som fick sova inne idag, gjorde vi rocky road ett stående julgodis här hemma hos oss.Även lite mer julgrupper det vill man ha liksom på varje bord eller fönster de doftar ju så gott från hyasinterna om man nu tål dom.

Ja kan tycka att dagarna går ganska snabbt nu för varje dag har man nåt projekt eller jobbar eller ska göra nåt/träffa nån. De är grymt kul men tar oxå på energin så här års med ett mörker som kommer redan efter kl tre nu på dagarna. De är så mysigt att man har stjärnor, levande ljus, brasan och stakarna som ljusar upp det hemma. Men eftermiddagarna är ändå värst,då går alla på halv tank och det är mycket olika viljor samt orkar man oftast inte hålla igång hela dagen... vi prata just om det när vi var i bakstugan i mån min vän Elin och jag. Då kom nämligen hennes man och deras barn på besök och tog en fika och dega lite, ni som varit i stugan fattar ju hur liten den är och att det inte finns några element utan allt värmer du på vedspisen som vatten till te och kaffe tex. Det är som ett gammalt kök där inne där man bakar det finns en dålig gammal radio endast. Så charmigt! I allfall då prata vi om hur det var förr i tiden, då va samlingsplatsen köket för där var värmen och där det "hände" idag är det tv rummet hos de flesta... visst på den tiden fanns det inte tv men tänk va upptagna vi är idag mot för bara 50-60 år sen inte ens så länge sen.... nu ska man va uppkopplad och "veta" allt och vissa verkar må dåligt om dom inte vet va som hänt på en dag på Fb eller vilka sior man nu är inne på Instagram, twitter eller gifBoom sen alla serier på tv, magazin, mode,barnens värd med vad man ska ge och göra i uppfostring etc ect. Man blir trött bara jag rabblar detta. Va gjorde man förr undrade vi?! Man diskuterade kanske mer, läste mer, gjorde handarbeten, var mer närvarande med sina barn,umgicks kanske mer med vänner? Ja vet inte men nåt sånt måste dom gjort om dom inte bara sov mer. Va skönt kom vi fram till eller hur?
Vi har kanske lite och lära där i bakstugan i Ruus!!!

Vi blev bjudna till familjen Molin  en skön fredag kväll som denna. Hon hade dukat så vackert och det var riktigt juligt där hemma. Sånt där mys som  passar  så bra in på detta underbara lilla torp. Kolla bara den fina mossa hon lagt i hela burspråk sen levande ljus och lite änglar på det. Jätte charmigt! Måste säga att jag är lycklig som oxå bor i ett sånt här charmigt gamalt trä hus från sekelskiftet. De finns inte nåt vackrare med jul i såna hus.

Barnen hade hon dukat lika vackert till och dom var jätte duktiga på äta, sen att dom var mutade till att få fredagsmys är en helt annan historia ... en trevlig kväll med massa skratt,diskutioner och gamla minnen.Barnen lekte så bra så vi kunde sitta själva och fika och snacka. Tack hörrni det var riktigt gott och jätte trevligt som vanligt när vi ses    





    


 God natt!

29 nov. 2012

Ja ser det snöar...

Oj nu har det gått flera dagar sen jag skrev men jag har verkligen haft fullt upp....










Det har bakats med barnen och fixat julgrupper, julskyltat i syrrans butik. Vi har varit hos doktorn med Estelle hon var låg på dagis sa dom så då kände jag att nu får det vara nog med allt va förkylning heter. Så vi tog sänka,blodsocker och streptokocker, dom vägde henne, lyssna på hjärta,lungor,klämde på mage,ljumskar och gick igenom hela kroppen. Hon gnällde eller pep inte en gång och när dom skulle ta sprutan i armen för att fylla flera rör med blod.Då kände jag att nu skulle jag haft nappen. Men inte då... inte min tjej inte så doktorn sa att hon var hennes hjältinna  så hon fick tre små saker med sig hem.


Proven fick vi igår och allt var bra förutom blodsockret som var lite lågt. Det ska jag tänka på nu för det triggar ju igång sötsuget så nu är det inte till att äta massa pepparkakor och godis här i juletid...




Vi även hunnit med en fika hos syrran härromdagen. Vi bor grymt när men det är inte så ofta vi ses.Hon hade bakat en super god saffranskaka som var den godaste jag ätit faktiskt. Ja är ju inte nån sockerkaks tjej men denna hade jag kunna tagit en bit till av den var grym...Sen har vi gjort sånt där trist som att tvätta, byta sängkläder oxå som hör vardagen till. Sen igår var vi på cykel/promenad då gick vi förbi mormor sen, med hennes kofta som hon glömt. Vi stanna en stund och lekte sen kom syrran och Noa dit med vi tog med Noa hem och Estelle blev så glad hon fick köra bilen ner från mormor och Noa fick sitta iframsätet sån lycka!När jag kommer innanför dörren har min goa vän Sophia gjort denna vackra påse till oss, den inehöll flera ljus och nybakat gott bröd och sugrör i matchande färger så snällt. Jag beställer nämligen ägg av en gubbe på hennes man´s jobb. Så grymt goda ägg och riktigt gult blir det när man bakar med dom.
Dom lekte här och kolla på film medan min man stog och stekte plättar för fulla muggar. Jag röjde undan allt plock"
 Så glad jag har fixat allt inför julen och advent så slipper jag stå nu och stressa... Jobbar på lördag med så jag vet att min man inte hade fixat att göra allt sånt själv.
Han har grejat så fint nere i källaren eller främst i "hans musik rum" men det kommer bli lika fint i mitt sy/scrapbooking rum snart....




Känns som tiden går extra fort vid jul eller?! Ja har lite godis kvar annars är jag nästan klar med allt. Julklapparna är klara med inte inslagna än. Julmaten har jag inte heller gjort såklart men annars känner jag mig rättså färdig faktistk trots det har ja massa stress så de känns som mina hormoner sitter utanpå kroppen ibland. Jag har en man som fyller 40 år 16 dagar efter nyår så det blir väl jag som får planera och fixa inför den festen.. Tänkte på det igår när jag satt i soffan och titta på mitt julpyntade hem att snart ska man ner med allt fort för då är det stort släktkalas.

Idag har vi gått och lämnat Estelle på dagis, det var inte poppulärt hon grät och klamra sig fast vid mig, tycker sånt är jobbigt men dom var på direkt och tog henne och lät henne spela på Ipaden så jag smög förbi på vägen hem och då satt hon med dom andra tjejerna och spela. Pust va skönt det tär så på min när jag ändå är hemma. Lilla gumman min! Dom är inte så stora fast att dom är tre år, min man säger att han känner igen sig i henne. Han gillade inte heller att bli lämnad och kände sig inte alltid bekväm med det, man vill ju såklart inte tvinga henne till detta samtidigt som jag ser att det är tillfredställande för henne att få komma och byta miljö och pyssla. Hjälp va dom grejar där borta full fulle. På vägen hem snöar det och det är fruktansvärt kallt, så skönt om de skulle komma lite go snö nu så man får riktig julkänsla här inne i allt vackert.














Nu ska vi snart gå ner på byn min lilla son och jag. Passar på när hon är på dagis så man bara har ett barn. Ni som har mer än ett barn vet ju vad jag snackar om!

Nä, här kan jag inte sitta längre!

Kramen
 

26 nov. 2012

Bakdag i Ruus

Så äntligen är dagen här då det åter är dax för mig och Elin att he en bakdag i bakstugan i Ruus. Det har blivit tradiotion och jag bara älskar det. Jag går upp tidigt för jag ska cykla ner till bussen straxt efter sju. Min kära  mor kommer och hämtar mina barn som precis fått gå upp... stackarna. De är så mysigt att stjärnorna och ljusstakarna lyser i fönstret när man går upp så här tidigt, då de fortfarande är alldeles mörkt ute. 

Ja stessar ner till stationen och ska fylla på mitt kort först så jag sen kan ta bussen ut till landet. Elin hämtar mig och vi åker ut till bakstugan.
Vi brukar tända i spisen först det är så kallt där inne och sen brukar vi sätta första degen. Då har de börjat blivit varmt och sen är det bara att köra. Man kan ju va tre eller fyra och de flesta är nog det men vi har alltid varit två och nu känns det super skönt för vi har våra uppgifter och så går det av bara farten. I år gjorde vi 160st bröd + några till som hennes man, barn och vi fikade på så ljuvligt gott att äta nybakade, varma bröd med smör och ost som Christian kom med oh de smälter i munnen.








När vi tänt spisen och de börjar brinna på bra, åker vi till bonden och hämtar färsk nymjölkad mjölk. De står kor i hagen utanför och små söta kattungar springer runt på gården. Vi hämtar 7 liter och det är en sån där gräddig hinna på mjölken när man öppnar locket på mjölkspannen. 



Vi sätter en dubbelsatts och  börjar jobba på och det går undan ska jag säga. Sen får vi fin besök av familjen Molin då även dom små vill knåda deg.

Sen kör vi en sats till och efter det tar vi en rast. Idag har vi med oss så vi kan göra pizza det blir  fantastiskt gott. Förutom att jag glömt tomatsåsen.... min klant men jag kan inte tänka klart så tidigt på morgonen med lite sömn, får skylla på det.





Gott blir det och vi njuter, njuter av att få sitta och äta varm mat utan att bli avbrutna av barnen och tysnaden ute på landet och att vi kan prata till punkt. Små saker att va tacksam över i de annars lite stressade vardagen. Sen går vi ut och plockar mossa till våra blommster arrangemang och nu är man glad att snön inte lagt sig än. Det är riktigt surt regningt väder idag, därför är det extra mysigt stå inne i bakstugan i värmen. Vi skrattar och är väl båda lite för trötta egentlgien därför är ju allt så himla kul.




 Vi  gjorde 160st idag det var inte illa...

Efter vi städat och packat ihop oss kom min kära man och våra barn 
och hämta mig, då vi åt kvällsmat ihop så gott och mysigt.

TACK älskling för idag de gjorde vi bra!


Kram♥ 


25 nov. 2012

Jul pimpat

Oh vad jag diggar julmusik, saknar snön utanför och så där lite lagom kallt. De här råa våta kan kvitta för mig....

Jag jobba i lördags det gick bra trots att det var köpstopp!Sen hem och börja julpimpa upp med stjärnorna och stakarna och fina kransen på dörren och mina nya julgadiner och massa annat fint som hör julen till. Vi köpte en jätte fin krubba med på loppis förra lördan.

Man orkar inte pyssla hela kvällen så sen kolla vi på tv och de sluta med att jag somnade i soffan som är rätt vanligt....

Idag åkte vi och köpte en julklapp till barnen sen åkte vi på kondis till ett urmysigt ställe som heter Aludden. Dit rekomenderar jag er starkt att åka till om ni vill ha ett mysigt, gott och trevligt ställe. Vi fikade bara men man kan äta där med och de hade jag gärna gjort de såg sååå gott ut, en fantastisk buffe som söndagsmiddag. Ligger vid sjön i det vackraste huset. På andra sidan vägen ligger en stor lekplats. Dom bakar stenungsbakat bröd och vi köpte med oss fikonfrallor hem med deras egna marmelad fikon med lite sprit i som vi ska spara till julbordet.

Jätte mysig dag, barnen och vi var lagom fusna när vi satte oss i bilen på vägen hem. 
Hemma åt vi taimat som vi delade på och efter det gick min man och barnen ut och lekte i sandlådan och greja lite i trädgården medan jag fixa lite fint inne med blommorna och ljus och så. Jag älskar att få va själv och lyssna på julmusik Högt och gå runt och pula lite i min takt.... så glad vi är klara med detta nu. För denna vecka har jag lite att göra de ska bakas i Ruus i morgon med min Elin jippi det är såå mysigt. En lite bakstuga ute på landet med vedeldad ugn där man bakar dessa fantastiskt goda ruus kakor.

Sen jobbar jag på lördag och efter det ska vi antingen gå på julmarknad eller bara njuta av att vi har adventsfint och slippa fixa hela lördagen till första andvent på söndag!

Trevlig kväll på er ♥ 

23 nov. 2012

Annorlunda dag blev det


 Idag  är vi lediga så grymt skönt för denna vecka har gått i ett....idag ska vi baka lussebullar. Vi sätter degen efter frukost barnen och jag. Då jag får ett sms av Pia min vän som ska till frissan i stan och undrar om vi vill ta en fika med henne. Stan då menar jag Göteborg inte nere på byn ;) så typiskt att vi har bulldeg på jäsning. 
Men efter nån min tänk känner jag att klart vi ska dra ner till Götet och fika och gå i affärer lite och andras storstadsluft!!

Sagt och gjort gör vi oss klara snabbt och slänger i lite nödvändliga saker. Promenerar i rask takt när vi kommer till hissen, ser jag ett förskräkt par som ropar på hjälp där inne. Dom vill jag ska trycka på knapparna men de hjälper inte. Ja som har bråttom får lite panik och ber dom ringa nummret som står där inne vilket han gjort men inget har hänt. Jag kan ju inte gå upp med vagnen och barnen, så jag släpper ut dom så dom får gå.En vänlig själ hjälper mig med vagnen lagom för att se tåget stänga dörrarna såå surt! Där satt vi på en bänk i 30 min till nästa tåg...

 Matteo somnade gott och Estelle satt och spela på min telefon hela resan in. Väl inne var de så mycket julskyltning, så vackert massa lampor och vackra ting i skyltfönstren. OH jag andas storstads luft Me like. De är så där kul för dom när jag går in i olika butiker dom tappar intresset snabbt, och jag tänker att dom är hungriga med. Så efter ett tag går jag mot Kosmos där vi ska luncha med Pia.








 På Nk finns den roligast julskyltningen för barn. Matteo är helt faschinerad av djuren. Han vill inte slita sig. Det är allt från Pippi som bakar pepparkakor till Tant grön, brun och Greddelin och vi står där en bra stund. Pia har sånt tålamod med oss!
Hon vaktar barnen och vagnen när jag provar en kjol lyxigt att kunna prova kläder i en hytt och inte köpa hem det först för att pröva hemma som jag annars måste göra.
 Så jag rekomenderar er att åka hit och kolla på det, uppskattat av barn julskyltningen alltså. Sen strosar vi lite och tar sen tåget hem. Några timmar gick fort och ja ångrar inte att ja åkte in med dom,de kommer jag göra igen. Ja har inte varit inne i stan med barnen nån gång i deras liv själv förutom när E var nyfödd. Skamligt egentligen! De bor så många barnfamiljer i Göteborg som varje dag är på stan med barnen.... så varför skulle inte jag?


Här skulle jag lätt kunna strosa en dag och jag känner att varför gör ja inte detta oftare, inte så kul att åka själv kanske men de funkar. Nu träffade jag ju Pia så då blev allt mycket roligare Tack att du sms och fråga hörru! Estelle får en lite kompis av Pia som hon ska ha på vilan på sitt nya dagis. De säljs på Design torget och är som en lite gosig sak med velor tyg och så är det som gryn innuti mjuk och skön att hålla i. Hon har den i fickan hela tiden och ska på kvällen visa sin pappa den då den är borta och hon blir jätte ledsen. Jag vet hon hade den när vi hoppa av tåget vi letar och letar och hon blir ledsnare och ledsnare.... vi fortsätter baka ut våra lussebullar jag satte degen i kylen så nu har den jäst så fint.

När jag lagt dom känner jag att vi måste åka ner till stationen och leta efter lilla kompisen. Vi går ut i bilen och letar på golvet då jag hittar kartongen i vagnen och känner nej synd de inte var tvärtom. Då ser jag att den ligger i ett litet, litet fack i dörren på min man´s jobbar bil. Hon har säkert lagt den där men glömt det. Så glad jag blir nu ligger den i sin ask o hon kommer bli så glad när hon vaknar imorgon.

Trött och slut sitter jag nu och hänger i soffan. Skulle kunna somna så här. Ska jobba imorgon med så välkomna in om ni har vägarna förbi.

Sov gott och vakna torrt!

Kram ♥

22 nov. 2012

Härlig kväll

Sista  dagen på inskolningen idag. Det känns jätte bra men man vet aldrig hur dom små uppfattar det egentligen. Hon gråter när jag går på toaletten och blir lugn så fort jag kommer. Dom är inte så stora ändå fast att dom är det....

Jag sticker hem och gör köttfärsås när det är 45 min kvar innan vi ska gå hem för dagen. De funkar hon hade inte frågat efter mig och nu har vi bråttom hem för farmor och Matteo står och väntar utanför....

Snabbt byter jag om gosar lite med Matteo som jag inte träffat. Sen cyklar jag mot jobbet och går igenom vad jag ska säga inför kvällens modeuppvisning på Mio möbler.
Syrran är på språng när jag dyker in och hon ska visa upp kläder och smycken från www.frokenhilda.se

Fantastiska  miljöer dom har gjort på Mio och vackra håruppsättningar och mycket Vintage stil. Syrran skulle sitta för "sex and the city" men jag tycket det mer såg ut som riktigt charmig vintage.
Jag hade fyra barn som satt i barnrummet och dom var grymt duktiga. Kl var sent och dom är allt från 5 år till 9 år. Såklart hade dom spring i benen och på deras bord stod marschmellos doppade i choklad som dom skulle få efter allt var slut, men dom var så frestade att ta dom i munnen.... jätte duktiga var dom och dom fick apploder av alla som kom runt och lyssnade och tittade på dom.
Det gick bra jag var inte nervös en enda gång, efteråt bjöds de på pastasallad med exotiska fat och dricka. Jag drog mig hemåt och när jag cyklade genom alle´n så jag stannade och knackade på min väns fönster där jag  blev inbjuden på en kopp the och mys i soffan. Oh va energi givande det var. Älskar sånt här... lite kvälls snack, skratt och Annika läste ett ord och sen är kl efter 23 och vi sitter och gäspar alla tre. När jag kommer ut till cykeln träffar jag nästa vän... Pia är ute och går med Mimmi, så vi slår följe en bit alltid lika trevligt och ofta får man sig ett gott skratt med henne. SÅ nöjd och glad cyklar jag hem till min man.... han är super trött när jag kommer och Estelle vaknar precis så vi går och lägger oss. 







Här är lite bilder från kvällen på Mio.

20 nov. 2012

Stressa är inte bra

Ännu en inskolningsdag som har gått av bara farten. Idag var det byta av hemvist som det heter ist för avdelning. Man jobbar mkt med dom andra "avdelningarna" och om nåt barn vill gå över är det inte några problem. Så vi hade tre Ipad´s idag så lyxigt dom får ha dom en stund sen byts man av. Sen var det kuddrummet med madrasser och massa kuddar som man kan härja runt i. Vi la oxå ett super stor pussel om rymden som är temat just nu. Hennes hemvist heter nämligen Saturnus. Asså för mig är det rena himmelriket här för barnen. Så mycket att göra hela tiden. 
Maten är oxå ett jätte + så gott den görs på plats och idag to Estelle 13 köttbullar det är nog rekord.

Hon vill inte gå hem när klockan blev dax det tar jag som positivt, imorgon är sista dagen vi ska vara på inskolning så jag håller tummarna nu för att det inte blir ett bakslag.

Själv har jag kännt mig stressad hela dagen, har Matteo hos farmor och farfar idag och han ska vara där i morgon med då min mor jobbar. Så Estelle och jag cyklar ner på stan, det är några saker jag sålt på tradera som ska postas och vi kollar i affärer som jag typ Aldrig  hinner. Jag har noll koll på vad som är mode, fäger eller vad som överhuvud taget finns i affärernas sortiment. Utom hos fröken hilda då där jag är och jobbar.
Den inre stress jag känner gör mig svag och trött. Jag har så många projekt i skallen och så mkt denna vecka att jag bara vill vakna nästa vecka, imorgon jobbar ja efter inskolningen och sen har Mio möbler en modevisning ihop med No 19 som barnen där ska ha kläder från FrökenHilda så där ska jag stå och tala om vad barnen har på sig. Sen jobbar jag hela tor och sen lör. Jag har väl ororat mig för Estelle med att de ska funka nu eller om jag gjorde rätt som bytte.. ja ni vet tankarna är många och man har väl stressat för det. De gick ju extremt fort här oxå så jag hinner knappt med. Idag kom våra julkort jag gjort i allfall så det känns skönt att bocka av det. Jag ska börja baka och fixa snart och köpa sista julklapparna!

Nu har jag inte tid sitta här!

Krama om varandra och ha en lugn skän kväll

19 nov. 2012

Nöjd med Vittra

Idag skulle vi inskola vår dotter på sitt nya ställe.... vi kom dit till samlingen och där hade dom tänt ljus och satt i ring och berättade vad dom hade varit med om i helgen.
Efter det var det pyssel dax dom hade plockat kottar förra v som nu torkat så fint och dom skulle nu dekoreras för att sen hänga ett snöre i och sätta i granen eller hänga i fönstret eller nåt.
Det var sen fri lek, spela på Ipad och fruktstund, sångsamling, mat och vila med film visning av Alfons Åberg sen ute lek. 



 Jag hade ju bitit sönder en tand i helgen och fick en akut tid kl två idag, passa ju perfekt för vi sluta på inskolningen halv två. Estelle fick följa med mig dit hon satt så duktigt och titta bekymrat när han borrade. Han är en härlig man som är från framsidan av Sverige så han lugna henne med att "din mamma är duktig" då fortsatte hon att spela och satt lugnt kvar. Sen fick hon en tandborste av honom för att hon var duktig. Dom hade precis skickat ut ett brev till Estelle och kallat henne dit så det var bra hon fick se hur det går till....

Vi handlade bullar på "ekstets konditori" och sen cyklar vi hem till mormor där Matteo varit idag. Det blir en mysig fika stund morfar är oxå hemma och det är full rulle.

Hemma blir det plättar och mormors nygjorda jordgubbsylt mums.

Bad för dom små änglarna och sen får dom sitta i våra sängar och kolla bolibompa innan sängen ropar på dom.


Kommer bli en skön kväll jag är så glad och nöjd med hennes förskola!!

Kram alla därute ♥

 
 
En intensiv dag men ack så underbar. Det kändes som ett himmelrike för barn. Underbar personal så gulliga mot alla barnen och som jag sagt förut fantastiska lokaler högt i tak och fin miljö. Jag är så nöjd och oerhört tacksam att vi fick plats här.