27 maj 2015

Öron barn

 tacksam att denna dag kom, då våra barn äntligen skulle få hjälp med sin dåliga hörsel.
Vi har ju tyckt länge att våra barn hör dåligt, vi får ha högt ljud på tv och sagan vid läggdags. Vi skriker på dom och när någon ibland tilltalar dom så hör dom ingenting. Att dom haft massa öron inflammationer på detta gör ju inte läget bättre. 

Vården gör ju inte jätte mycket åt öron inflammationer och det är nya rön varje gång man kommer dit. Jag önskade så ibland att man privatiserade  vården så man hade en läkare som kände en och ens familj och som man alltid gick till. Att hoppa runt och inte få svar som vi gjort under år, har varit hemskt jobbigt och frustrerande. Nu när förskolan slog larm om att dom tyckte dom hör dåligt och inte hänger med på instruktionerna så blir man ju ännu mer frustrerade över att inte bli hjälpt.

Till slut nu i april var vi på sjukhuset och fick träffa en jätte bra läkare från Sahlgrenska. Jag är så tacksam för detta, där var det ord och inga visor. Han förstod inte att vi inte fått hjälp innan. Jag måste säga detta och det är ju för att vi bor i en småstad… säga vad man vill om det men det går inte undan och ibland undrar man om personalen inte är riktigt kompetent, ärligt  alltså för dom tar ju inte några beslut utan att ha prata med dom stora sjukhusen…. Så han sa att min son måste sövas för han har så mycket vax i öronen så det är inte konstigt han inte hör nåt + att man har aldrig sett hans trummhinnor. Bara det, han är liksom fyra år de är ju galet att det gått så här långt. 
Min dotter hörde inget på höger öra alls och hade ju massor av vätska bakom så det skulle bli operation.

Dom gör inte operationer nu på vår/sommaren för att man just ska kunna bada. Men denna fantastiska läkare sa att vi måste göra detta nu, då hon börjar förskoleklass till hösten och dom måste höra. Jag kände sån tacksamhet och det sa jag till honom oxå, hur glad jag var att fått just honom som kunde sin sak och framför allt gjorde nåt åt saken.

SÅ idag kom dagen då det var dax för båda två att efter varandra sövas och sen göra rör på E och rensa M öra så fick man se om han behövde rör.




 Här är Estelle på rummet och väntar på sin tur. Jag har varit nere med Matteo på narkos och det gick inte bra alls, han var så sur och ville inte lägga sig på britsen. Men dom va så gulliga där allihopa så det gav han lustgas istället, det såg ju värre ut för han sprattla och ville inte ha masken och dom var fem personer som försökte hålla fast honom. Det såg hemskt ut och gråten var i halsen så ja sa till dom att jag går ut. Dom tycket jag var så cool mamma för dom flesta grät och dom fick ofta plocka upp pappor från golvet som svimmar. 
Jag har ju varit med en gång förut när dom sövt honom så jag visste ju vad som vänta. 

Sen gick jag upp till Estelle och min man som satt och vänta i detta rum. Dom var så duktiga inte en droppe vatten fick dom sen kvällen innan, man får inte ens borsta tänderna ifall någon liten tandkräms spott hänger med ner i magen. Så de kalart dom var hungriga och trötta. Vi var ju på sjukhuset redan 07.15

Sen fick jag prata med läkaren innan jag fick gå ner på uppvaket och sitta vid Matteo´s sida tills han vaknade. Detta var ännu en annan läkare från Sahlgrenska en äldre man, han sa att han måste bli kallad igen redan i Augusti för att kolla öronen och han kommer att behöva sövas och göra detta igen, för det var SÅ mycket vax som sitter som stora proppar för öronen så det är inte konstigt att han inte har hört sa han. Jag frågade givetvis hur detta kommer sig, han sa att han hade så tajta örongångar att inte någon luft kommer in som kan göra så att vaxet blir mjukt. Utan nu är det som ett hårt, hårt vax som sitter som en propp.

Oh,jag tycket så synd om lilla M han hade ju behövt göra detta redan som lite ett åring tänkte jag då, eftersom man lär sig prata då. Och han som har tal svårigheter redan, inte alls konstigt när han inte hört!!

Så jag satt sen och vaka över honom tills han vaknade, och då var han arg och vill ha glass som de lovat. Det fick han och titta på film. Sen kom E ner efter en stund och hon slet i sömnen ut sin slag in halsen som dom andades i och vaknade mycket fortare än sin bror. Hon fick oxå glass och kolla på film och min man kom och satt med henne. 

Så duktiga barn, jag var stolt över dom inga griniga eller ledsna barn. Så vi hyrde film och köpte lite mys på vägen hem. Dom var tagna tyckte vi och trötta. Klart det var en anspänning för dom.

Så vi mös och hade en skön dag hemma, min man fick larm och var tvungen åka ut på det, sen fortsatte han med inhägnaden av altanen. Foto kommer snart….

Min kära mor kom med Minou som fått varit hos henne medan vi var iväg. Sen var vi ute i solen som äntligen kommit, fast jag såg att den inte skulle stanna utan att det blir regn i morgon igen…

Slutet gott allting gott!

Kram och god natt på er / C

23 maj 2015

Pingstafton

Jag ligger efter med bloggandet, jag är jätte dålig på att prioritera. Jag har börjat ibland skriva och så sparar jag det,men så har det hänt massa annat emellan.

I lördags var det pingstafton och då hade jag min morbror med fru här på besök. Vi bjöd på smörgåstårta och jag hade gjort rabarber och jordgubbspaj, hade även gjort rabarber saft av dom goda fina rabarber vi har i trädgården.



 Jag har beställt ett litet jobb av min man oxå, som han ska börja på idag. Jag vill klä in en bit av altanen, dels för att Minou inte ska ramla ner på odlingslotterna och för att få lite skydd mot grannen.


Så i eftermiddag när dom gått så fick han upp stolparna. Jag är imponerad att ha gör detta än att köpa färdiga som vi kollat på. Dels är det dyrt och sen är dom inte lika stabila…. ska bli intressant att se hur det blir…

Ha en go kväll det ska jag ha/ Kram C



22 maj 2015

Gillar inte synen från försäkringskassan

Alltså detta samhälle…. vart är vi på väg. Hade nyss ett samtal med försäkringskassan det var för mig ett av det värsta samtalen jag haft…..!

Hon kvinnan i andra änden sa till mig ( för att göra historien kort) så har jag åkt på Influensan så jag har varit febrig nyss som jag blogga om och så var jag på konsert och lite så två , tre dagar sen fick jag värsta höga febern på 39,2 och så ont i halsen och värsta hostan. Ja, jag bara låg så min man fick va hemma igen från jobbet. Då tillslut gick jag till läkaren som sa att jag fått influensan och att den är lååångdragen i år. Hade lite för hög sänka, MEN man ska ju inte äta antibiotika i onödan så vi beslöt att hoppa det o låt mig läka ut av sig själv. Till min stora chock så sjukskrev han mig, för att han sa att är man hemma med barn är det väldigt lite vila, och vila är just vad du behöver för att bli riktigt frisk, så det inte kommer igen eftersom ditt immunförsvar nu är nedsatt.

Jo, då åter till samtalet med kärringen på Försäkringskassan, jag ringer eftersom jag inte vet hur jag ska göra med sjukskrivningen. Hon säger att jag inte förvärvsarbetar så jag har inte rätt att vara sjukskriven med ersättning. Ärligt trodde jag att jag hörde FEL. Men de gjorde jag inte, jag säger till henne att jag är hemma med tre barn så JO jag jobbar 24/7 och jag har inte någon rast och jour dygnet runt. - Hon hon skrattar lite och säger ja men så är det och vill du ändra på det så får du ringa politikerna. Hallå, har du numret till "dom " eller? 
Jag blev så upprörd att jag sa till henne och sluta dumma sig.

Sen säger hon till mig att OM jag var föräldra ledig så ser dom på försäkringskassan inte det som att vi förvärvsarbetar heller. Jag var mållös… var är vi på väg.

Morgonen därpå står Estelle och plockar upp besticken ur diskmaskinen. Hon suckar till lite när jag går förbi, och säger till mig det är jobbigt att plocka upp. Mm säger jag det är mycket jobb med att vara hemma mamma. Men det ska du veta att min kära dotter, att de finns folk som tycker att vi som är hemma mammor inte jobbar. - Va säger Estelle. Det är sanningen så om någon säger att vi inte jobba då ska du veta vad du ska svara!!

Nä, fy det tog lite energi för mig det där samtalet!

Hörrni, det är ett fantastiskt jobb ni mammor och pappor gör när ni är hemma med era barn. Vilken tid och kärlek ni lägger ner. Att systemet,Sverige och politikerna ser på er som att ni inte jobbar är skamligt. Men för mig är ni hjältar,på riktigt!

All kärlek till er Kram / C

13 maj 2015

Trött på regn

"Regnet det bara öser ner,och jag är så blöt om både skor och strumpor" Siw Malkvist 1970 sjöng den.

Jag är glad för det,samtidigt som jag tycker det är super tråkigt att se många dagar regna bort. Men förra året var det varmt så länge och mycket, och vi vattnade inte våra häck som vi har ut mot gatan ( för huset har ju stått i hundra år ) så vi tänkte att de inte behövdes, men det var väl så torrt i marken så den tog sig inte lika bra och det störd mig. Det var precis så att man såg huvudena på folk som gick utanför… jätte retligt den som annars är hög o fin. 

Men nu är det vått i marken vill jag lova så nu ska det väl växa fint här. Jag njuter av äppelblommorna och det vackra plommon trädet med dess söta små vita blommor. Har tagit in flera grenar och satt i vatten. Barnen plockar blommor som visserligen både är ogräs blommor men ändå så fina, det är rätt lustigt att man tycker om dom ändå, och det doftar såå gott.

Så vackert när man ser knopparna på syrenen nu, rabarbern växer så det knakar jag måste börja ta in, för ni vet att den är som godast nu i maj…tänk på det om du har det i din trädgård.

Ska bli spännande att se mitt land jag gjord förra året, med massor av perenner. En sommar rabatt och en höst blev det så har man fint länge i trädgården. 

Det är dyrt bara med växter, så har man vänner man kan byta med eller ta ett skott är det kanon.



7 maj 2015

Sjuk

Som ett brev på posten kom då en dunderförkylning/ bihåls inflammation och feber. Minou är också snorig och lite febrig och vi hasar omkring här hemma i myskläder. 

Mina kära föräldrar kom och körde barnen till dagis,så skönt och sen hämta mamma dom och tog med dom hem och gjorde pannkakor.
Min man hämta dom sen så jag kunde vila. Tack för det mamma!

Men på kvällen värkte det så i mina bihålor att jag bad min man att vabba i morgon. Det händer inte ofta att han vabbar . Så det ska bli skönt, att ha han hemma så jag kan sova. För jag tror på sömnens helande kraft. 

Kram till er C



5 maj 2015

Valborg i Uppsala

De var länge sen vi firade 1 maj hos min vän Louise nu. Varje år vid 1 maj har hon stor grillfest, man tar med det man vill äta och dricka så bjuder hon på kaffe och the och ibland har hon bakat någon kaka.

Så i Tor körde vi upp hela familjen och kom i skaplig läggdags tid till Uppsala och vår vän Annsofi. Hon hade ställt sin lgh till vårt förfogande och sov inne hos sina föräldrar vilket var oerhört snällt.

Vi satt sen och småpratat till sena timmar, alltid lika mysigt såklart.

Fre var vi hos min bror med familj, där vi fikade gott och snacka om livet, framtiden och kyrkan.


Barnen lekte som dom alltid gör väldigt bra, alldeles för långt avstånd bara… som Estelle brukar på peka.



Sen fortsatte vi mot första maj firandet, regnet hängde i luften och det var rått och kallt, jag  pälsade på mig och barnen så mkt jag kunde av täckjackor o mössor. 

Väl där var hela hennes familj där med syskon och barn och föräldrar, vilket var jätte kul för mig som vuxit upp med dom. Även andra goa vänner var där. Så det blev mycket prat och skratt och kramar.

Barnen spela fotboll och lekte i deras koja och Matteo matade hönsen med Eli som han tycket var extra roligt och har pratat om väldigt mkt  efteråt.







Så trevligt och roligt detta var, Louise hade inte en susning om att jag skulle komma upp så det var extra roligt att se hennes min…

Måste åka upp varje första maj detta är ju så fantastiskt, att få möta så underbara människor som betytt och betyder så mycket för mig. Vänner alltså jag älskar vänner!

Väl hemma igen, satt vi och hängde med denna sköna böna, som är grym på handarbete. Antingen broderar hon eller gör lapp täcken eller Quilt det är helt otroligt va hon kan. Hon var trött så hon orkade inte följa med på firandet. Men nu la vi barnen och åt god amerikans pizza och satt och skratta och prata hela kvällen.

Lördag åt vi mys frukost med Annsofi och sen somnade Minou så min man va hemma med henne, han ville ändå inte ta ett varv på stan. En snabb runda blev det sen tog vi lunch och mötte upp Louise och Eli i Pelle svanslös parken. Det var en riktigt rolig park, med massa små hus och roliga gömmor precis som i boken. 









Vilken park, detta är inte sista gången vi besöker den. Vi hade med oss lite kaffe och biscotti, det var kallt så vi hade filtar med oxå även fast vi höll oss varma av att springa efter Minou som fullkomligt älskar att vara ute.


När vi kom hem dundrade syster Christin med barn in, så kul och snabbt fann barnen varandra och börja leka och rita och busa ihop. Sen kom även Ewa och Ingamar in dvs Annsofie´s underbara föräldrar. Då satte vi på kaffe och tog fram ballerina paketet och satt och prata och skratta högt åt vissa….!


Denna otroligt pedagogiska människa som kan fånga barnen precis där och då, med allt och ingenting. Vet inte hur hon gör… du kommer bli världens bästa Mamma Annsofie!

När vi lagt dom trötta barnen kom Louise till oss med kex och ost bricka så fantastisk trevligt.

SÅ mysigt, samtalade om livet,studier och framtiden. Detta ger mig sån energi och glädje och få rå om mina bästa vänner så här en lördag kväll. Tack!

Kram & tack alla fina för trevliga, roliga dagar!